După doi ani de investigații oficiale, ancheta privitoare la legăturile ilegale între Donald Trump și autoritățile ruse a ajuns la o concluzie clară: fapta nu există. Președintele Trump a fost găsit nevinovat iar presupusa conspirație Trump - Rusia care ar fi adus victoria lui Trump la alegerile din 2016 a fost infirmată. Raportul investigatorului special Robert Mueller e clar. Trump nu a câștigat pentru că ar fi manevrat alături de ruși derutând alegătorii. Raportul a găsit de asemenea că Rusia a încercat să influențeze alegerile dar acțiunea nu a avut nici o legătură cu Trump. Raportul mai spune că nu a găsit dovezi după care Președintele Trump ar fi încercat să obstrucționeze anchetarea sa în justiție, dar nu îl absolvă pe Președinte de această suspiciune.
Concluziile raportului sunt șocante. Oricine a urmărit presa scrisă, posturile de radio, platformele de net, televiziunile prin cablu, presa scrisă americană și internațională va fi uimit să afle că Trump a fost declarat nevinovat de conspirație, în alianță cu autoritățile sau cu interpușii Rusiei.
Încă înainte de anunțarea rezultatelor din 2016, o majoritate zdrobitoare a presei, mediilor academice, politice și culturale a lansat sau sprijinit furibund acuzația de conspirație. Zi de zi și noapte de noapte, vreme de doi ani și jumătate, această acuzație a fost promovată, detaliată și confirmată fără cea mai mică dovadă. Tabloul e uluitor. Posturi majore de televiziune, de la CNN și MSNBC, la BBC, au circulat și recirculat aceste acuzații și suspiciuni dându-le o importanță și o credibilitate formidabilă. Site-uri de opinie și investigație bine cunoscute au susținut fără încetare ideea după care Trump a fost ales cu amestec rusesc. Buzzfeed, un foarte cunoscut site de acest gen, a publicat, chiar, fără cea mai mică reținere, așa zisul Dosar Steele, care cuprindea, în aparență, probele după care Trump ar fi participat la orgii cu prostituate, într-un hotel din Moscova. Dosarul a fost pus la punct de Christopher Steele, un fost ofițer britanic de informații, la solicitarea echipei de campanie a candidatei Democrate la Președinția americană, Hillary Clinton. Cei ce au publicat și folosit Dosarul Steele i-au ascuns proveniența și comanditarul. Mari cotidiane ca New York Times și Washington Post au publicat zilnic, timp de doi ani și jumătate, anchete și editoriale care au informat publicul cititor că Trump e, cu siguranță, omul rușilor și că trădarea Președintelui va fi dovedită, fără urmă de îndoială, la capătul anchetei lui Mueller. În paralel, mai tot ce e celebritate de Hollywood sau star pop au denunțat trădarea lui Trump și au susținut că alegerile din 2016 au fost incorecte. În aceeași linie, experți politici și academici au comentat și analizat de mii și mii de ori datele și și-au asigurat publicul că Trump e vinovat. Acum știm că lucrurile nu stau așa. Știm că Trump nu a falsificat alegerile și că autorii acestor afirmații și argumente au falsificat realitatea. S-ar putea crede că, în definitiv, totul e o inexactiate sau o eroare de documentare. În fond, s-a mai întâmplat. Impresii și convingeri larg împărtășite au fost infirmate de o anchetă oficială. Putem merge liniștiți mai departe, nu? Ar fi prea mult. Căci miza acestei îndelungi și furioase nepotriviri între realitate și opinia insuflată publicului nu e Trump ci democrația. Adică, adevărul respectat și garantat în relația publicului cu instituțiile libere. Ne apropiem periculos de prăbușirea acestei norme minime.