Linkuri accesibilitate

Democrații în căutarea unei idei de referendum populist...


La Chișinău la referendumul referitor la demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar, 19 noiembrie 2017
La Chișinău la referendumul referitor la demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar, 19 noiembrie 2017

Propuneri populiste de reducere a numărului de deputați de la 101 la 61 și privind dreptul electoratului de a-i revoca pe deputați.

Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunțat că partidul său ar vrea organizarea unui referendum consultativ privind reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și dreptul electoratului de a-i revoca pe deputați. Referendum care să aibă loc odată cu alegerile generale din 24 februarie 2019. De ce un referendum si de ce pe această temă?

Democrații în căutarea unei idei de referendum populist...
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct


Mulţi analişti politici consideră că un referendum pe o temă atât de plăcută auzului electoratului, ţinut într-o zi cu alegerile, i-ar ajuta negreşit pe democraţi să obţină un scor mai bun în această competiţie.

Ei sunt de părere că plebiscitul, întâi de toate, va focaliza atenţia alegătorilor pe autorii ideii, iar apoi, le va sugera aceloraşi alegători că, dacă nu votează pentru partidul ce a venit cu propunerea, ea, această propunere, nu are vreo şansă să se materializeze într-o configuraţie politică dominată de alţi actori decât democraţii.

Unul dintre cei ce au avansat o astfel de explicaţie pentru gestul partidului de guvernare de a propune, cu toate riscurile inerente, această idee e analistul politic Victor Ciobanu:

Victor Ciobanu
Victor Ciobanu

„Nu cred nici o clipă că propunerea va avea vreo finalitatea. Probabil nu le merge bine nici chiar cu mixtul şi atunci invenţia este să se meargă cu un referendum care prinde bine şi, practic, se induce o întrebare care sugerează răspunsul „DA”, după care îi pui întrebarea „pentru cine votezi?” şi oamenii fac legăturile inconştient. În sondaje e inadmisibil să faci lucrul acesta: să pui întrebări induse şi într-o consecutivitate anume, pentru că imediat se induce răspunsul la cealaltă întrebare.”

Că democraţii sunt în căutarea unei idei de referendum, care să fie organizat concomitent cu alegerile parlamentare, o demonstrează şi faptul că fusese menţionat în treacăt nu demult de speakerul, Andrian Candu. Doar că fruntaşul democrat vorbea atunci de o altă întrebare pentru alegători şi anume – dacă sprijină sau nu introducerea în Constituţie a obiectivului integrării europene. Candu pomenise subiectul când majoritatea guvernamentală nu reuşise să adune suficientă susţinere pentru amendarea în acest sens a Constituţiei în Parlament.

Iată cum s-ar putea explica de ce democraţii s-ar fi răzgândit să mizeze pe tema integrării europene. Din nou Victor Ciobanu:

„Integrarea europeană avea să le dea un răspuns de maxim 50 la sută, care la fel i-ar fi tras în sus, dar de ce să nu iei o întrebare de referendum care să fie susţinută de 90% din populaţie?”

Curtea Constituţională de la Chişinău a interzis deja o dată desfăşurarea într-o zi cu alegerile a unui plebiscit, cerut atunci de două partide, spunând că pentru ca el să poată fi convocat, ar fi fost nevoie de minim jumătate de an. Până la scrutinul viitor sunt puţin peste trei luni, aşa că riscurile pe care şi le asumă democraţii avansând acum o propunere similară este fie să li se dea peste mână de către Curte, fie să se confrunte din nou cu acuzaţia că controlează în propriul interes deciziile magistraţilor de la instanţa constituţională.

Previous Next

XS
SM
MD
LG