Linkuri accesibilitate

Democrații din Senatul SUA resping impunerea de sancțiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2


Democrații din Senatul american au respins un proiect de lege care ar fi impus sancțiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2. Proiectul avansat de senatorul Ted Cruz (republican din Texas) nu a reușit să întrunească doar cinci voturi, din cel puțin 60 necesare, pentru a fi aprobat.

Legislatori din ambele partide – Republican și Democrat - s-au opus gazoductului, iar democrații au declarat că proiectul lui Cruz ar afecta relațiile cu Germania, într-un moment în care SUA încearcă să formeze un front comun împotriva Rusiei și a acumulării sale forțe militare în apropierea graniței cu Ucraina.

Cruz a spus că votul de 55 la 44 a arătat că majoritatea senatorilor ar sprijini măsuri rapide în privința conductei. Alți republicani i-au acuzat pe democrați că sunt timizi în a se opune președintelui rus Vladimir Putin. Putin „poate simți slăbiciunea”, a declarat senatorul John Barrasso (republican din Wyoming) înainte de vot, adăugând că „oprirea acestei conducte ar trebui să fie un domeniu de acord bipartizan”.

Printre cei care au votat împotriva proiectului de lege au senatori democrați, care l-au descris ca fiind o încercare a oponenților de a-i aplica o lovitură politică președintelui american Joe Biden, care a decis să nu impună sancțiuni operatorului Nord Stream 2 pentru a îmbunătăți relațiile cu Germania. „Această lege nu va ajuta Ucraina, a spus democratul Chris Murphy, scopul ei este de a lovi în Biden”.

Conducta care unește direct Rusia cu Germania pe sub Marea Baltică, în valoare de 11 miliarde de dolari, a fost finalizată în septembrie, dar nu a primit încă aprobarea autorităților de reglementare germane. Criticii spun că Nord Stream 2 va spori dependența energetică a Europei de Rusia, permițând în același timp Moscovei să redirecționeze exporturile de gaz în jurul Ucrainei și privând Kievul de miliarde de dolari pe an din taxele de tranzit.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG