Linkuri accesibilitate

Democrații vor un cod de conduită pentru actorii politici în campania electorală


Afişe electorale la alegerile locale din Chişinău
Afişe electorale la alegerile locale din Chişinău

Controlul presei, dosirea finanțatorilor sau coruperea alegătorilor sunt doar câteva dintre metodele de care politicienii fac deja uz.

Partidul Democrat de guvernământ a anunțat că va propune Comisiei Electorale Centrale și Consiliului Coordonator al Audiovizualului să elaboreze un Cod de conduită pentru perioada electorală. Purtătorul de cuvânt al formațiunii, Vitalie Gamurari, a vorbit despre „încălcări grave ale legislației” admise de mai multe partide politice „care s-ar confrunta cu căderi majore în preferințele electoratului”. Iată de ce PD și-ar dori întocmirea unui Cod de conduită care ar fi semnat și respectat de toate partidele politice incluse în cursă. De ce ar insista partidul de la guvernare pe existența unui asemenea ghid?

Democrații vor un cod de conduită pentru actorii politici în campania electorală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct


În briefingul la care a fost anunțată această intenție a PD, purtătorul de cuvânt al formațiunii a trecut în revistă mai multe partide politice care, în opinia celor de la guvernare, „ar încălca deja grav legislația”. Vitalie Gamurari a făcut trimitere la Partidul Socialiștilor, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr.

Propunerea privind întocmirea unui Cod de conduită pentru perioada electorală a fost precedată de un avertisment al Partidului Democrat care a reproșat opoziției că ar încălca legea făcând deja, contrar legii, agitație electorală, acuzație respinsă de lideri ai opoziției. Vitalie Gamurari nu a spus ce ar urma să conțină un asemenea cod, însă a explicat raționamentele cererii formulate de PD.

Vitalie Gamurari
Vitalie Gamurari

„Dorim foarte mult ca această campanie să aibă loc după niște reguli foarte clare, scrise, niște reguli care să fie acceptate de toți actorii politici și, în special, mă refer la partidele politice, pentru ca ulterior să nu apară motive de a spune că campania electorală nu a fost corectă și nu au fost respectate unele sau alte reguli.”

Comisia Electorală Centrală elaborează la fiecare scrutin electoral un ghid de conduită pentru formațiunile politice, amintește membrul CEC, Vladimir Șarban. Iată de ce, intenția Partidului Democrat este una lăudabilă, însă nu este nici nouă și nici inedită, spune funcționarul. Mai ales că în prezent Comisia Electorală Centrală, cu sprijin internațional, lucrează la un cod de conduită privind integritatea politică și finanțarea campaniei electorale.

Niște reguli de conduită trebuie să fie în orice societate, inclusiv în perioada campaniei electorale...

„Cu certitudine că asemenea coduri au mai fost. Când va ajunge această solicitare la Comisie cred că ne vom întruni, vom discuta și vom vedea cum facem. Legea impune o anumită conduită, dar noi nu putem să impunem ca să semneze sau să nu semneze așa ceva. Încă nu se știe care vor fi concurenții electorali, dar ideea, mă rog, e binevenită, niște reguli de conduită trebuie să fie în orice societate, inclusiv în perioada campaniei electorale”.

Fără a pune la îndoială necesitatea unui ghid de comportament electoral, faptul că intenția vine de la formațiunea aflată la guvernare, căreia în repetate rânduri i s-a reproșat că ar duce o campanie lipsită de fair play, trezește suspiciuni în privința bunei intenții, crede fostul membru CEC, Nicolae Gârbu. Cine și ce împiedică astăzi formațiunile politice să se ghideze de bunul simț în campaniile electorale, se întreabă retoric Nicolae Gârbu?

„Nu este problema în Codul de conduită, fiindcă dacă ar fi o cultură politică, atunci nu este necesitatea un astfel de cod de conduită, or, la noi se încalcă și Constituția de către demnitarii de stat. Mai binevenit ar fi ca să vină Comisia Electorală cu astfel de inițiativă sau Consiliul Coordonator al Audiovizualului. De aceea, elaborarea unui cod de conduită este binevenit, dar el ar trebui coordonat cu actorii politici, cu partidele, discutat și, de ce nu, să fie și cei care vor participa cu unele propuneri. Fiindcă şi scena politică trebuie să se vină cu viziuni, cu ideologie și politici, dar nu cu intimidări și înjosiri.”

Până acum, organizații ale societății civile care au monitorizat comportamentul partidelor politice anticipează o campanie electorală lipsită de transparență. Controlul presei, dosirea finanțatorilor sau coruperea alegătorilor sunt doar câteva dintre metodele de care deja fac uz actorii politici.

Previous Next

XS
SM
MD
LG