Linkuri accesibilitate

Democrații din SUA vor schimbări judiciare. Trump strigă din nou: complot electoral!


Demersurile democrate sunt inspirate inclusiv de nemulțumirile privind scandalurile în care a fost implicat judecătorul Clarence Thomas.
Demersurile democrate sunt inspirate inclusiv de nemulțumirile privind scandalurile în care a fost implicat judecătorul Clarence Thomas.

În Statele Unite se încheie joi Convenția Națională a Partidului Republican, devenită din cauza atentatului recent la viața lui Donald Trump un prilej de solidarizare cu fostul președinte. Între timp, administrația democrată lucrează la o reformă în justiție care nu le place deloc republicanilor.

În timp ce republicanii își continuă convenția, oferind sprijin unit și ferm pentru fostul președinte Trump, surse democrate arată că președintele Biden este pe punctul de a sprijini schimbări majore la Curtea Supremă în săptămânile următoare, inclusiv propuneri legislative pentru a stabili limite de mandat pentru judecători și un cod de etică. Ar fi o declarație de intenție, care se cere ratificată de Congres, demers cu puține șanse în condițiile polarizării politice din America.

De asemenea, Biden analizează posibilitatea de a solicita un amendament constituțional pentru a elimina imunitatea largă pentru președinți și alți deținători de funcții importante în stat. Anunțul ar marca o schimbare majoră pentru Biden, fost președinte al Comisiei Judiciare din Senat, care s-a opus de-a lungul carierei sale legislative, solicitărilor de a face schimbări substanțiale la Tribunalul Suprem.

Potențialele schimbări vin ca răspuns la indignarea crescândă a susținătorilor democraților față de recentele scandaluri de etică, care îl implică pe judecătorul Clarence Thomas și deciziile noii majorități a curții care au schimbat precedente legale privind chestiuni precum avortul și prerogativele federale.

O demonstrație din mai 2024, la Washington, împotriva renunțării la protecția federală a dreptului la avort în SUA, printr-o decizie a Curții Supreme.
O demonstrație din mai 2024, la Washington, împotriva renunțării la protecția federală a dreptului la avort în SUA, printr-o decizie a Curții Supreme.

Limitele de mandat și un cod de etică necesită aprobarea Congresului - și un astfel de proiect ar întâmpina dificultăți majore în Camera Reprezentanților controlată de republicani și în condițiile majorității democrate subțiri în Senat. Conform regulilor actuale, adoptarea în Senat ar necesita 60 de voturi. Un amendament constituțional are de trecut chiar mai multe obstacole, inclusiv sprijinul a două treimi din ambele camere sau al unei convenții a două treimi din adunările legislative ale statelor și apoi aprobarea de către trei pătrimi din legislaturile statale.

Trump: „Democrații distrug sistemul!”

La scurt timp după ce presa a dezvăluit intențiile lui Biden, fostul președinte și candidat prezidențial Donald Trump a scris pe rețeaua sa de socializare Truth Social: „Democrații încearcă să intervină în alegerile prezidențiale și să distrugă sistemul nostru de justiție, atacându-l pe adversarul lor politic, PE MINE, și Curtea noastră Supremă onorabilă. Trebuie să luptăm pentru tribunalele noastre corecte și independente și să protejăm țara noastră”.

De la primul mandat al lui Trump, Curtea Supremă s-a deplasat spre dreapta, prin numirile făcute, anulând legislația federală care permitea avorturile, punând capăt preferințelor pentru minorități dezavantajate la admiterea în universități și oprind programul prin care Biden anulase datoriile unor studenți care se împrumutaseră pentru a plăti taxele universitare.

Referindu-se la o recentă decizie a Curții oferind imunitate largă președinților, Biden a spus: „Fiecare dintre noi este egal în fața legii. Nimeni - nimeni nu este deasupra legii, nici măcar președintele Statelor Unite. Cu decizia de astăzi a Curții Supreme privind imunitatea prezidențială, aceasta s-a schimbat fundamental”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG