Linkuri accesibilitate

Trump și-a ales un vicepreședinte problematic pentru unii europeni, pe James D. Vance


Senatorul republican James D. Vance (dreapta) s-a numărat printre cei care au votat împotriva ajutorului destinat Ucrainei, aprobat în februarie inclusiv cu voturi din partea republicanilor.
Senatorul republican James D. Vance (dreapta) s-a numărat printre cei care au votat împotriva ajutorului destinat Ucrainei, aprobat în februarie inclusiv cu voturi din partea republicanilor.

Anunțul lui Donald Trump privind numirea senatorului James D. Vance drept candidat la vicepreședinție pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, îi alarmează pe unii europeni. Cea mai mare îngrijorare o trezește opoziția lui față de ajutorul destinat Ucrainei.

În februarie curent, Vance și-a făcut publică opoziția față de sprijinirea Ucrainei pe câmpul de luptă în fața invaziei rusești, când a ținut un discurs în cadrul Conferinței de Securitate de la München. Acolo, a spus că Europa ar trebui să se bazeze mai puțin pe forțele pe care SUA le furnizează pentru a o proteja față de Rusia, amintește Reuters.

„Alegerea sa în calitate de candidat la vicepreședinție este îngrijorătoare pentru Europa”, a spus Ricarda Lang, copreședintă a partidului Verzilor din Germania, parte a coaliției conduse de cancelarul Olaf Scholz. Ea a luat parte în discuțiile care au avut loc în prezența lui Vance, la München.

Alegerea lui Trump a reaprins îngrijorările că o eventuală întoarcere a fostului președinte republican la Casa Albă se va traduce printr-o scădere sau chiar tăiere a sprijinului american pentru Kiev și forțarea Ucrainei să inițieze negocieri de pace cu Moscova, care ar încheia războiul prin a oferi Kremlinului o parte semnificativă din teritoriul său și l-ar încuraja pe președintele rus, Vladimir Putin, să inițieze și alte „aventuri militare”.

Această opinie a fost susținută de o scrisoare adresată liderilor UE de către prim-ministrul ungar Viktor Orbán, care l-a vizitat pe Trump săptămâna trecută. Orbán, un aliat al lui Trump, a declarat că fostul președinte va fi „gata să acționeze imediat ca un intermediar de pace” dacă va câștiga în noiembrie.

Lang a declarat pe X că Vance a spus foarte clar la München cât de repede el și Trump vor „livra” Ucraina lui Putin.

Vance crede că SUA trebuie să privească spre Asia și Pacific

La conferința de la München, Vance a declarat că Putin nu reprezintă o amenințare existențială pentru Europa, iar americanii și europenii nu pot furniza suficiente muniții pentru a învinge Rusia în Ucraina.

El a sugerat că acum prioritățile strategice ale Statelor Unite se află mai mult în Asia și Orientul Mijlociu.

„Există o mulțime de băieți răi peste tot în lume. Și eu sunt mult mai interesat de unele dintre problemele din Asia de Est în acest moment decât sunt de cele care există în Europa”, a declarat el la conferință.

În cadrul unui podcast cu ideologul conservator american Steve Bannon, aliat al lui Trump, în 2022, Vance a declarat: „Nu-mi pasă cu adevărat ce se întâmplă în Ucraina”.

La München, el a pledat pentru o „pace negociată” și a declarat că, în opinia sa, Rusia are un stimulent pentru a veni la masa negocierilor.

Această poziție este în contrast puternic cu punctul de vedere al majorității liderilor europeni, care susțin că Occidentul ar trebui să continue să sprijine masiv Ucraina cu ajutor militar și spun că nu văd nici un semn că Putin ar fi dispus să se angajeze în negocieri serioase.

De asemenea, Vance a votat împotriva unui proiect de lege privind finanțarea Ucrainei de către SUA, care a fost adoptat în cele din urmă în aprilie. Într-un editorial publicat în New York Times pentru a-și justifica votul, el a susținut că atât Kievul, cât și Washingtonul trebuie să abandoneze obiectivul Ucrainei de a reveni la granițele din 1991 cu Rusia.

Nils Schmid, purtătorul de cuvânt pentru politică externă al Partidului Social Democrat al lui Scholz, a declarat că l-a „observat” pe Vance la München și a ajuns la concluzia că senatorul se consideră purtătorul de cuvânt al lui Trump.

„El are o poziție chiar mai radicală decât Trump cu privire la Ucraina și dorește să pună capăt sprijinului militar. În ceea ce privește politica externă, el este mai izolaționist decât Trump”, a declarat Schmid pentru Reuters.

Prudență și speranță la Kiev

În Ucraina, politicienii s-au ferit să îl critice deschis pe Vance, deoarece ar putea avea de-a face cu el în calitate de vicepreședinte al SUA. Dar unii au recunoscut că au îngrijorări.

Oleksi Goncearenko, deputat al partidului de opoziție Solidaritatea Europeană, a declarat că l-a întâlnit pe Vance la conferința de la München și că i s-a părut „un om foarte inteligent și calm”.

„Există vreo îngrijorare cu privire la declarațiile lui Vance? Bineînțeles. SUA este cel mai mare și mai important aliat al nostru”, a declarat el pentru Reuters, dar a adăugat: „Trebuie să rămânem aliați și să arătăm SUA că Ucraina nu numai că are nevoie de ajutor, dar se poate ajuta și singură”.

Marian Zabloțkii, deputat din partea partidului Servitorul Poporului al președintelui Volodimir Zelenski, a afirmat că orice politician american care urmărește o agendă „America First” (America prima) „nu va fi niciodată pozitiv față de Rusia”.

Și în rândul europenilor, unii politicieni și diplomați au avertizat să nu se tragă concluzii pripite despre Vance. Consiliera principală din cadrul organizației Razom, Melinda Haring a amintit că senatorul s-a născut într-o familie săracă din sudul statului Ohio și este un „creștin devotat”, care asemeni speakerului Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, ar putea ajunge la concluzia că sprijinul SUA pentru Ucraina rămâne singura opțiune.

„Deși Vance s-a declarat ferm împotriva Ucrainei, el nu a ocupat o funcție de conducere, iar în calitate de vicepreședinte mă aștept să îi văd opiniile evoluând”, a mai spus ea.

Unii diplomați au avertizat, de asemenea, că alegerile din SUA sunt departe de a fi încheiate.

„Trebuie să încetăm să creăm o profeție care se împlinește singură. Trump nu a câștigat, iar Biden nu a pierdut”, a declarat un diplomat francez.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG