Ultimele zile de luptă de pe frontul din Ucraina par să semnaleze sfârșitul perioadei în care avansurile rusești au fost lente, dar necruțătoare, în fața unei armate ucrainene vulnerabile, forțată să-și întindă unitățile pe lunga linie a frontului, din cauza lipsei de soldați și tensionate din cauza incapacității de rotație a diviziilor, pentru a oferi militarilor un timp de odihnă.
După câteva luni de incertitudine – când livrările de arme occidentale au încetinit considerabil, iar Ucraina s-a străduit să-și refacă efectivele militare – Kievul are parte de o stabilizare, mai mult sau mai puțin simțitoare, a situației de pe front.
„Lucrurile stau mult mai bine (decât în primăvară) în ciuda numărului mare de ciocniri”, spune Serhii Hrabski, un colonel în rezerva armatei ucrainene.
Totuși, invazia pe scară largă a Rusiei, care continuă deja de 28 de luni, nu pare să aibă un sfârșit clar în ceea ce a devenit cel mai mare război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Bilanțul pierderilor umane continuă să crească. Numărul total al celor căzuți pe câmpul de luptă – morți și răniți – depășește jumătate de milion, potrivit estimărilor occidentale, dar este probabil să fie mult mai mare. Generalul armatei britanice, Sir Tony Radakin, a spus că doar Rusia a suferit acest număr de pierderi până luna trecută, iar un portal rusesc de știri, utilizând date ce pot fi verificate, a estimat că pierderile Kremlinului se ridică la circa 140.000 de militari ruși morți din februarie 2022. Ucraina nu și-a publicat bilanțul morților și răniților, deși președintele Volodimir Zelenski a spus în februarie că în jur de 31.000 de soldați au murit în ultimii doi ani – o cifră văzută ca o subestimare pronunțată a realității de pe front.
„Ucraina este într-o poziție dificilă în ceeea ce privește resursele umane, și va avea dificultăți până când mobilizarea va începe să aducă noi efective militare pe front”, susține Konrad Muzyka, un analist militar polonez revenit dintr-o deplasare pe linia frontului.
„Cea mai mare întrebare este când vor începe acești tineri mobilizați să vină pe front”.
Iată cum stau lucrurile pe câmpul de luptă, de-a lungul liniei frontului de aproape 1.200 de kilometri care se întinde de la gura râului Nipru, în sudul Ucrainei, până la granița cu Rusia, la nord de Harkov, în est.
Ofensiva în regiunea Harkov nu a eșuat (dar nici nu s-a terminat)
La începutul lunii mai, Rusia a început o ofensivă localizată la granița de lângă Harkov, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei. Mii de militari, în special infanteriști, cu unele unități blindate, au trecut granița și au intrat în orașul Vovceansk, situat la mai puțin de 10 kilometri de graniță, care înaintea invaziei avea o populație de circa 17.000 de locuitori.
Ucraina a dislocat rapid unități mai experimentate din alte părți, iar înaintarea rusă în Vovceansk s-a transformat în lupte de stradă lente și progresive, care continuă și astăzi. Localitatea era ocupată de Rusia în proporție de aproximativ 50 % la 12 iulie și este puțin probabil ca forțele rusești să avanseze mai mult.
De asemenea, nu este clar cum s-ar fi descurcat unitățile ruse dacă ar fi reușit să se deplaseze spre sud de Vovceansk, unde apărarea ucraineană este mai capabilă să respingă aceste atacuri.
„Forțele ucrainene au stabilizat linia de contact, apoi au împins înapoi forțele ruse”, a declarat Hrabski. „Presupun acum că forțele ruse vor încerca cu disperare să își păstreze pozițiile”.
Unii oficiali ruși - printre care și președintele Vladimir Putin - au declarat că efortul a vizat crearea unei zone tampon - pentru a împiedica forțele ucrainene să lanseze atacuri transfrontaliere asupra unor orașe rusești precum Belgorod. Sau este posibil ca scopul să fi fost acela de a pune Harkovul în raza de acțiune a artileriei, pentru a amenința populația civilă a orașului.
Cu toate acestea, experții au declarat că gruparea și numărul de forțe utilizate înseamnă că comandanții ruși au avut un alt obiectiv.
„Ofensiva de la Harkov nu a fost ofensivă. Trebuia doar să disperseze forțele ucrainene și să forțeze Kievul să desfășoare rezerve, să slăbească liniile în altă parte în regiunea Donețk”, a declarat analistul polonez Konrad Muzyka. „Într-o anumită măsură, asta a funcționat".
O decizie a SUA de a permite Ucrainei să utilizeze armament american pentru a lovi ținte rusești peste graniță, din regiunea Harkov, a contribuit, de asemenea, la acest efort, forțând Rusia să își mute unele baterii de rachete și avioane de luptă în afara razei de atac a armelor primite de ucraineni.
Va cădea Ceasiv Iar?
Situat pe un deal, la aproximativ 15 kilometri vest de orașul distrus Bahmut, Ceasiv Iar a fost obiectivul forțelor ruse timp de cel puțin o lună înaintea ofensivei din Harkov.
Înălțimile orașului îl fac ideal pentru țintirea artileriei și pentru recunoaștere, iar capturarea lui ar permite trupelor ruse să amenințe un nod feroviar cheie la Kosteantînivka, folosit de Ucraina pentru aprovizionarea unităților din linia întâi.
Apărarea ucraineană s-a bazat în parte pe canalul Siverskîi Doneț-Donbas, o cale navigabilă care merge de la nord la sud și separă centrul principal al orașului de un cartier estic periferic cunoscut sub numele de Kanal. Forțele ucrainene s-au retras din Kanal la 4 iulie.
„A devenit imposibil să menținem cartierul Kanal după ce inamicul a intrat în el, deoarece a amenințat viața și sănătatea militarilor noștri, iar pozițiile apărătorilor noștri au fost distruse”, a declarat Nazar Voloșin, un purtător de cuvânt al grupării de forțe Hortîția, într-un comentariu pentru televiziunea ucraineană.
În Ceasiv Iar, ca și în alte locuri de-a lungul liniei frontului, pozițiile ucrainene au fost, de asemenea, devastate de bombele glisante rusești - bombe puternic explozive care sunt dotate cu sisteme inteligente de ghidare și apoi livrate la ținte de avioanele de luptă.
Ucraina nu are mijloace prea bune de a se apăra împotriva lor. Bombele sunt aproape imposibil de interceptat, iar sistemele ucrainene de apărare antiaeriană sunt în continuare prea puține, în special sistemele Patriot construite de SUA, care ar fi ele însele vizate, dacă ar fi amplasate în apropierea liniei frontului.
„Ei pot distruge întreaga linie de copaci cu câteva (bombe glisante) și o pot face imposibil de apărat”, a declarat Muzyka.
Cât timp mai poate rezista Ucraina în Ceasiv Iar? Centrul pentru Strategii de Apărare, un think tank cu sediul la Kiev, condus de un fost ministru al apărării, a spus într-o prognoză că ar putea cădea în mâinile rușilor înainte de sfârșitul verii, deși acest lucru se va întâmpla cu pierderi substanțiale pentru ruși.
Frontelligence Insight, o organizație open-source condusă de un ofițer ucrainean în rezervă, a prezis, de asemenea, că orașul va cădea în cele din urmă în mâinile rușilor.
Prioritatea: Torețk
La aproximativ 25 de kilometri sud de Ceasiv Iar, fostul oraș minier Torețk a suferit relativ puțin în comparație cu alte așezări din Donețk aflate în apropierea liniei frontului. Însă luna trecută, forțele ruse au început să avanseze în mod semnificativ spre oraș, revendicând satul Șumî, aflat la aproximativ 10 kilometri spre est.
Șeful armatei ucrainene, colonelul general Oleksandr Sîrski, a declarat la 2 iulie că luptele s-au intensificat în jurul orașului Torețk.
De asemenea, unitățile ruse au străpuns liniile ucrainene la sud de Torețk, creând un „buzunar” lângă New York, un sat botezat după cel mai mare oraș din SUA.
Nu este clar exact de ce forțele ruse au putut avansa atât de repede, deși rapoartele de informații din surse deschise indică o rotație a trupelor ucrainene care ar fi putut fi greșită.
„Rușii folosesc foarte eficient lipsa de comunicare între trupe, problemele de coordonare între unități”, a declarat el. „Sunt dezamăgit de asta... dar acesta este războiul. Ești un soldat în război. Folosești orice avantaj pe care îl poți obține. Rușii au profitat”.
O înregistrare aeriană difuzată la 11 iulie de Brigada 32 Mecanizată Separată - una dintre cele mai experimentate unități ucrainene - a arătat orașul redus în mare parte la grămezi de moloz.
Torețk este probabil obiectivul principal al comandanților ruși în acest moment, a declarat Hrabski, deoarece capturarea acestuia ar oferi Rusiei controlul asupra unei zone urbane mai largi, care se întinde de-a lungul marginilor vestice ale regiunii Donețk.
„Pentru ruși, este extrem de important să captureze această locație”, a spus el. „Atacă frontal la Torețk - se grăbesc. Fereastra de oportunitate începe să se închidă, deoarece fluxul actual de oameni și arme se întoarce în avantajul ucrainenilor.”
La sud-vest de Torețk, forțele ruse au înaintat, de asemenea, spre nord și nord-vest din orașul Oceretîne, târându-se spre autostrada N32, care merge de la Pokrovsk spre nord-est la Kosteantînivka. Capturarea autostrăzii ar tăia o linie majoră de aprovizionare pentru forțele ucrainene din zonă.
Despre oameni și avioane
Pe lângă trupele epuizate și problemele de coordonare a unităților, analiștii au raportat, de asemenea, probleme cu soldații slab instruiți și cu soldații a căror vârstă - peste 40 de ani - îi face mai puțin eficienți.
În declarația sa din 2 iulie, Sîrski însuși a făcut aluzie la problemele de personal: pentru comandanții ucraineni, cea mai mare problemă este „dotarea unităților cu trupe militare motivate și bine instruite”.
Cu toate acestea, sistemul ucrainean de mobilizare, instruire și desfășurare a unui număr mai mare de oameni își intră în drepturi, treptat. Acest lucru, plus fluxul reînnoit de armament american și occidental, ar trebui să dea Ucrainei capacitatea de a-și stabiliza definitiv liniile, posibil în următoarele șase până la opt săptămâni.
„Mobilizarea oferă cifre bune”, a declarat Muzyka. „Nu este clar în ce măsură pot susține acest lucru”.
Din acest motiv, Rusia forțează puternic spre Torețk și Ceasiv Iar și se consolidează în afara Vovceanskului, încercând să obțină succese tangibile curând.
„Probabil că am trecut, sau suntem pe cale să trecem, de cea mai mare perioadă de vulnerabilitate. Lucrurile arătau destul de rău (pentru Ucraina) în aprilie; aș spune destul de sumbru”, a declarat Michael Kofman, analist de apărare la Carnegie Endowment for International Peace, într-un podcast de luna trecută.
„Dacă ne uităm la transporturile de muniție; dacă ne uităm la stabilizarea constantă a frontului, cel puțin în majoritatea locurilor, chiar dacă forțele ucrainene sunt întinse în unele locuri; dacă ne uităm la eforturile recente ale Ucrainei de a crește semnificativ mobilizarea, atunci probabil că vom depăși această perioadă (de vulnerabilitate) odată ce vom ajunge în iulie, august, pe acolo", a declarat Kofman, care tocmai s-a întors din Ucraina.
Dar chiar și cu un nou aflux de soldați, dezavantajele mai generale ale Ucrainei sunt clare: Rusia are o populație mult mai numeroasă, din care se poate aproviziona pentru a-și reface pierderile - și a folosit oferte salariale extrem de avantajoase și beneficii de supraviețuire și de deces pentru a atrage soldați voluntari.
Pentru Rusia, „există un flux constant de oameni care pot efectua atacuri frontale de infanterie. Acest lucru permite Rusiei să mențină presiunea asupra ucrainenilor pe un front mai larg”, a declarat Muzyka.
Totuși, pe câmpul de luptă apar dovezi că Rusia este nevoită să își suprasolicite propriile unități și capacități.
Hrabski a declarat că unitățile ruse folosesc din ce în ce mai des vehicule pentru transportul infanteriei care nu sunt destinate acestui scop: vehicule precum MT-LB, care sunt vehicule amfibii ușor blindate, utilizate de obicei pentru tractarea artileriei sau a altor echipamente. De asemenea, trupele ruse au fost văzute folosind motociclete și ATV-uri pentru a efectua atacuri la scară mică.
„Vor urma și alte atacuri”
Cea mai mare îngrijorare a Ucrainei ar fi rețeaua sa electrică, care a fost bombardată de rachete și drone rusești timp de luni de zile. Pe măsură ce apărarea aeriană ucraineană s-a îmbunătățit, inginerii ucraineni s-au străduit să refacă capacitatea de generare și să repare liniile, transformatoarele, substațiile și alte elemente ale infrastructurii energetice deteriorate.
„Sunt foarte sigur că nu vor reuși să pună în funcție energia suplimentară necesară” înaintea iernii, a declarat Muzyka. „Vor urma și alte atacuri, poate în toamnă, deoarece rețeaua este foarte, foarte vulnerabilă acum, în pragul colapsului.
„În general, ucrainenii se așteaptă ca marile orașe să aibă pene masive de curent în această iarnă; poate trei ore de electricitate în timpul zilei, trei ore noaptea", a spus el.
Traducere și adaptare: Cristian Bolotnicov, Europa Liberă Moldova.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te