Linkuri accesibilitate

Autoritățile din Belarus au convocat-o la interogatoriu miercuri pe laureata premiului Nobel Svetlana Alexievici (VIDEO)


Belarus: opoziția și susținători ai regimului organizează mitinguri paralele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00

Demonstrațiile împotriva rezultatului alegerilor prezidențiale din Belarus au intrat miercuri în a 17-a zi. În 25 august , la Minsk au avut loc două mitinguri paralele: unul pentru demisia președintelui Aleksandr Lukașenka, altul în sprijinul acestuia.

Autoritățile din Belarus au convocat-o la interogatoriu miercuri pe laureata premiului Nobel Svetlana Alexievici, într-o anchetă penală declanșată împotriva opoziției care cere demisia președintelui Aleksandr Lukașenka.

Alexievici a fost chemată în fața Comisiei de anchete de la Minsk la o zi după ce doi colegi ai săi din Consiliul de coordonare al opoziției au fost condamnați la închisoarea pentru organizarea de proteste neautorizate la care au participat mii de persoane, în cele mai masive demonsrrații anti-Lukașenka din cei 26 de ani de când acesta se află la putere.

Liderul autoritar de la Minsk susține că acest Consiliul de coordonare, înființat săptămâna trecută cu scopul de a deschide negocia cu guvernul, face parte diontr-o tentativă ilegală de a obține puterea. Autoritățile au cpntinuat arestările și acțiunile represive împotriva celor mai importanți membri ai Consiliului, după deschiderea unui dosar penal în 21 august.

Lidera opoziției și fostă candidată la scrutinul prezidențial din 9 august, Svetlana Țihanovskaia, a declarat marți Comisiei de politică externă din Parlamentul European că, în ciuda măsurilor represive, mițcarea pro-demorație nu va fi înfrîntă, și că „belarușii au arătat în ultimele două săptămâni că nu vor renunța”.

Între timp o oficialitate de la Uniunea Europeană a declarat pentru Agence France Press că miniștrii de externe ai blocului comunitar iau ăn consideraee impunerea de sancțiuni unui număr între 15 - 20 de demnitari ai regimului de la Minsk bănuiți că sînt implicați în falsificarea alegerilor din 9 august și în reprimarea protestatarilor.

Iar în Belarus demonstrațiile împotriva rezultatului alegerilor prezidențiale, despre care Lukașenka susține că le-a cîștigat în unanimitate, au intrat miercuri în a 17-a zi.

XS
SM
MD
LG