Linkuri accesibilitate

Deprinderi proaste în vremea Coronavirusului


Deprinderi proaste în vremea Coronavirusului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00
Link direct



A venit o perioadă dificilă şi, fireşte, multe vor depinde de măsurile luate de stat. Statul încearcă să facă ceva, deşi au apărut şi primele disfuncţionalităţi, cum e de pildă lăsarea pasagerilor veniţi cu doamna infectată să plece acasă. Unii acum sunt de negăsit. Dar statul face ceva. E limpede însă că multe vor depinde nu numai de stat, ci şi de responsabilitatea cetăţenilor. Va trebui să ne revizuim unele deprinderi, dacă vrem să rezistăm. Responsabilitatea nu e punctul nostru forte, să recunoaştem. Noi suntem delăsători şi indiferenţi.

Nu am maşină şi sunt nevoit să merg la lucru cu troleibuzul. Mărturisesc că urc în troleibuz de fiecare dată cu frică. Mă întreb dacă troleibuzele sunt dezinfectate şi nu am un răspuns. Apoi, am remarcat cîţiva pasageri care tuşeau şi strănutau voiniceşte, fără nici o jenă. Aceşti pasageri nu aveau o batistă sau un şerveţel ca să-şi astupe gura şi nasul. O mască de ce nu au? Nu e cam periculoasă chestia asta acum? Iată deci o deprindere proastă autohtonă. Dacă tuşeşti şi strănuţi, trebuie să ai pregătită o batistă cel puţin ca să-ţi astupi gura. N-ar strica şi o vizită la medic, numai că la noi mulţi merg la medic în ceasul al doisprezecelea.

Într-o zi, am văzut cum taxatorul din troleibuz şi-a umezit degetul cu salivă pentru a număra mai bine banii. E un gest foarte răspîndit aici pe care îl văd toată viaţa. Leii de hîrtie din mîna taxatorului erau jegoşi, murdari, şi el le mai adăuga un pic de salivă. Păi, oameni buni, ce fel de bani ne ajung nouă în mînă? Impresia mea e că leii aceştia sunt o bombă cu bacterii. Şi cred că trebuie să renunţăm la deprinderea proastă de a umezi degetul cu salivă înainte să ne numărăm banii. Avem puterea asta sau nu? Acum e nevoie să ne schimbăm niţel stilul de viaţă. Altminteri, va fi rău, foarte rău!

XS
SM
MD
LG