Linkuri accesibilitate

Deputat: Dacă racheta rusească își atingea ținta, 40 de localități din Moldova ar fi fost inundate


Barajul de la Naslavcea, parte a Complexului Hidroenergetic Nistrean.
Barajul de la Naslavcea, parte a Complexului Hidroenergetic Nistrean.

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul PAS Lilian Carp, a anunțat că ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, va fi audiat, săptămâna viitoare, în parlament cu privire la incidentul cu rachetă de la Naslavcea.

Lilian Carp a confirmat, făcând trimitere la „rapoarte preliminare”, că racheta era de producție rusească și că avea drept țintă barajul de Centrala hidroelectrică de la Novodnistrovsk, de pe râul Nistru. În cazul în care racheta doborâtă de ucraineni și-ar fi atins ținta, ea ar fi produs un accident ecologic major, întrucât ar fi existat riscul ca circa 40 de localități moldovene, printre care și orașul Soroca, să fie inundate.

După ce o echipă de geniștii ai Armatei Naționale a examinat locul impactului, Ministerul Apărării a comunicat că nu există „substanțe sau obiecte explozive care ar prezenta pericol pentru siguranța populației”, fără a oferi alte informații despre rămășițele găsite.

Pe 31 octombrie, o rachetă a fost doborâtă în apropiere de satul Naslavcea, din raionul Ocnița, de sistemul ucrainean antiaerian. În rezultatul deflagrației, geamurile și acoperișurile mai multor case din localitate au fost deteriorate.

XS
SM
MD
LG