Linkuri accesibilitate

Deputat PAS: Moldova trebuie să recunoască drept „terorist” regimul din Rusia 


Deputatul PAS Dumitru Alaiba a solicitat, în debutul ședinței parlamentului de joi, 20 octombrie, ca Republica Moldova să se alăture țărilor care au declarat regimul aflat la putere în Federația Rusă drept unul „terorist”.  

El a amintit că, săptămâna aceasta, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recunoscut Rusia un regim terorist. Același lucru l-a făcut și Parlamentul Estoniei.

„Tot mai multe țări vor recunoaște acest stat drept un regim terorist, din cauza atrocităților pe care le comite împotriva oamenilor pașnici din Ucraina. Nu sunt singurul care consideră că și Republica Moldova trebuie să facă același lucru, să facă un asemenea pas”, a declarat Alaiba.

În același discurs, el le-a reproșat deputaților socialiști că au fost într-o vizită în Rusia, în timp ce această țară duce un război în Ucraina vecină.

Este vorba de Vlad Batrîncea, vicepreședinte al parlamentului și secretar executiv al PSRM, și Olga Cebotari, membră a comitetului executiv al formațiunii, care au avut la Moscova mai multe întrevederi, inclusiv cu vicepreședintele Dumei de stat și cu șeful Agenției federale pentru afaceri CSI.

„Tot săptămâna aceasta colegii din PSRM au mers la Moscova să se închine. Au pozat în ședințe cu personaje care aplaudă uciderea oamenilor nevinovați din Ucraina, oameni care susțin actele teroriste și crimele de război comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei”, a spus Alaiba.

„Da, domnul Alaiba, colegii mei s-au întâlnit public, dar nu se întâlnesc prin cafenele, în locuri ascunse și nu pun la cale diferite scheme și mișmașuri”, i-a răspuns deputatul PSRM, Grigore Novac.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, pe 13 octombrie, o rezoluție prin care declară „terorist” regimul din Rusia. Textul a fost adoptat cu 99 de voturi și o abținere (Turcia).

În documentul alcătuit de lituanianul Emanuelis Zingeris și intitulat „Escaladarea în continuare a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei” se spune că recentele amenințări nucleare făcute de Moscova încalcă dreptul internațional și că „această agresiune trebuie condamnată fără echivoc ca o crimă în sine, ca o încălcare a dreptului internațional și ca o amenințare majoră la adresa păcii și securității internaționale”.

XS
SM
MD
LG