Linkuri accesibilitate

Parlamentul leton declară Rusia „stat sponsor al terorismului”


Parlamentul din Letonia a desemnat Rusia drept „stat sponsor al terorismului”, invocând invazia neprovocată a Ucrainei, activitățile militare din Siria și mai multe cazuri de otrăvire a criticilor Kremlin-ului.

Parlamentul leton a adoptat rezoluția pe 11 august, cu 67 de voturi pentru și 16 abțineri.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a reacționat pe Telegram, calificând Letonia de „țară xenofobă”.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, pe de altă parte, a mulțumit Letoniei, îndemnând – într-o postare pe Twitter – și alte țări să urmeze acest exemplu.

Rezoluția Parlamentului leton denunță „violența Rusiei împotriva civililor în urmărirea obiectivelor sale politice” și condamnă faptul că Moscova recurge la muniții cu dispersie „pentru a semăna frica și a ucide civili fără discernământ”.

Parlamentul leton cere și altor țări „care gândesc la fel” să adopte rezoluții similare și îndeamnă Uniunea Europeană să nu mai elibereze vize de intrare pentru cetățenii ruși dar și pentru cei din Belarus, pentru că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei se bucură de „sprijinul și implicarea regimului” de la Minsk.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG