Linkuri accesibilitate

Dereck Hogan în drum spre Chișinău: SUA împărtășesc guvernului moldovean ceea ce știu despre tactica rusească a „destabilizării” (Video)


Dereck J. Hogan, adjunctul principal al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, București, 14 martie 2022
Dereck J. Hogan, adjunctul principal al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, București, 14 martie 2022

Un înalt oficial american a declarat la București că Statele Unite vor continua să facă schimb de informații cu guvernul de la Chișinău și să-i ofere sprijin inclusiv financiar pentru a contracara o „tactică a destabilizării” pe care Rusia ar folosi-o în Republica Moldova.

Dereck J. Hogan, adjunctul principal al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, a vorbit la o întâlnire cu jurnaliștii la București, pe 14 martie, în urma unei reuniuni a Dialogului Strategic SUA-România și înainte de a merge la Chișinău pentru o reuniune a Dialogului Strategic SUA - R. Moldova, pe 15 martie.

„Am mărit sprijinul inclusiv în domeniul securității [pentru R. Moldova]. Acțiunile noastre ne demonstrează angajamentul pentru întărirea și îmbunătățirea stabilității în țară și angajamentul pentru integrarea ei euroatlantică”, a spus Hogan la întâlnirea cu jurnaliștii, la care a participat și Europa Liberă Romania.

Fost ambasador american la Chișinău în perioada 2018 – 2021, Hogan a spus că Statele Unite „nu văd în acest moment vreo amenințare iminentă venind dinspre Transnistria” pentru Republica Moldova, dar că Rusia își va continua „eforturile destabilizatoare” la Chișinău.

SUA sprijină suveranitatea și integritatea teritorială ale Republicii Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:29 0:00

Răspunsul Statelor Unite în R. Moldova la „eforturile destabilizatoare” ale Rusiei

La 10 martie, Statele Unite au spus că în spatele protestelor antiguvernamentale de la Chișinău organizate de Partidul Șor și aliații acestuia s-ar afla persoane cu legături cu serviciile de informații rusești, care ar intenționa să folosească protestele pentru o „insurecție fabricată” și instalarea unui nou guvern mai prietenos cu Moscova.

Dereck Hogan a explicat la întâlnirea cu jurnaliștii la București că declarația face parte dintr-o abordare a Statelor Unite bazată pe trei elemente.

  • În primul rând, comunică guvernului moldovean informația și datele clasificate de care dispun, ca „ei să știe ceea ce noi știm în ce privește intențiile Rusiei”. „Este o abordare similară cu cea pe care am avut-o în cazul Ucrainei înainte de invazia rusească și facem același lucru în contextul Moldovei”, a spus Hogan.
  • În al doilea rând, Statele Unite pun în lumină intențiile Rusiei, făcându-le publice, „așa încât întreaga lume să știe care sunt adevăratele intenții ei planuri, în Moldova, dar și în alte țări”
  • Al treilea element al abordării Statelor Unite este să acorde sprijin „guvernului și poporului moldovean”.

Sprijinul include 320 de milioane de dolari oferite R. Moldova în 2022 pentru a o ajuta în plan economic, energetic, umanitar și în planul unei apropieri mai rapide de Uniunea Europeană. Alte 300 de milioane de dolari ca ajutoare în domeniul energetic au fost anunțate recent de președintele Joe Biden la o întrevedere cu președinta moldoveană Maia Sandu, la Varșovia, dar acest pachet mai trebuie aprobat de Congresul SUA.

„Cuplat cu ceea ce face România în acest domeniu cred că dăm asigurări guvernului și poporului moldovean că noi, un noi colectiv, suntem alături de ei”, a spus Hogan.

Sprijin pentru integrarea R. Moldova în „comunitatea euroatlantică”

La întâlnirea cu jurnaliștii de la București, oficialul american a spus repetat că Satele Unite sprijină integrarea R. Moldova în „comunitatea euroatlantică”, o expresie folosită de obicei pentru a descrie țările care fac parte și din Uniunea Europeană, și din NATO.

„Am colaborat cu guvernul României și cu UE pentru a sprijini tranziția democratică a R. Moldova, pentru a vedea Moldova integrându-se ferm și pe deplin în comunitatea euro-atlantică”, a mai spus Hogan, descriind activitatea din perioada aflării sale în funcția de ambasador al Statelor Unite la Chișinău.

Diplomatul a spus că eforturile destabilizatoare ale Rusiei la Chișinău nu sunt surprinzătoare, intensificându-se după ce guvernul moldovean o obținut pentru R. Moldova statut de țară candidată la aderarea la UE, în iulie 2022.

„Și până atunci am fost martorii eforturilor destabilizatoare ale Rusiei, dar cu siguranță că, din momentul în care guvernul moldovean, președinția și majoritatea parlamentară se mișcă în aceeași direcție, pentru o țară care gândește în termenii jocului de sumă zero, acest lucru poate fi cât se poate de îngrijorător”, a mai spus oficialul american.

La întâlnirea cu jurnaliștii din România, Hogan a spus că va transmite același mesaj de sprijin din partea Statelor Unite și în timpul vizitei sale peste Prut.

La Chișinău, un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene preciza că reuniunea Dialogului Strategic SUA – R. Moldova va începe la 15 martie cu declarații de presă ale oficialului american și ale vicepremierului Nicu Popescu.

XS
SM
MD
LG