Linkuri accesibilitate

Despre cei 32 oameni nevaccinaţi care au părăsit Educaţia


M-am gândit zilele astea la ei, le cei 32 angajaţi nevaccinaţi din sistemul educaţiei care au demisionat din cauza testelor pe care trebuiau să le plătească. Am văzut că un vizitator al paginii noastre de Facebook le-a dorit sarcastic „Drum bun!”, sugerând că plecarea lor nu e mare pagubă. Nu pot să fiu la fel de sarcastic şi categoric, lucrurile mi se par mai complicate.

E evident că oamenii trebuie să se simtă în siguranţă, sănătatea angajaţilor şi elevilor e extrem de importantă. Şi dacă un profesor nu vrea să-şi facă vaccin dintr-un motiv oarecare, el trebuie să-şi facă cu regularitate teste, nu? Cred că nimeni nu pune la îndoială faptul că e nevoie de teste. Problema e cine le plăteşte.

Într-un demers adresat prim-ministrului Natalia Gavrilița, Sindicatele din Educaţie accentuează că momentan rata de vaccinare în sistemul educației e peste70%, pe când rata medie de vaccinare în țară este sub 30%. Nu prea înţeleg scopul acestei precizări deoarece, oricât de mare ar fi procentul celor vaccinaţi, cei nevaccinaţi tot trebuie să prezinte teste negative dacă vor să lucreze, nu?

Iar nemulţumirea cea mare a Sindicatelor e generată de ce spuneam mai sus, de faptul că testul Covid se face pe banii angajaţilor. Şi Federaţia Sindicatelor cere revizuirea sau abrogarea acestui ordin, pentru a nu pune în pericol buna desfășurare a procesului educațional. Mai mult, Sindicatele ameninţă că vor ataca în justiţie decizia autorităţilor.

Şi iată că doar în Chişinău edilii au decis să le plătească testele angajaţilor nevaccinaţi. Iar cei nevaccinaţi din provincie se simt pesemne discriminaţi. Păi, trebuie sau nu statul să le plătească testele lucrătorilor nevaccinaţi din Educaţie? E greu să găseşti un răspuns tranşant. Pe de o parte, dacă nu ai probleme de sănătate şi refuzi vaccinul, ar trebui să-ţi plăteşti tu testul. Pe de altă parte, dacă sănătatea precară nu-ţi permite să te vaccinezi, poate că ar trebui autorităţile să plătească. Sau poate exemplul Chişinăului e cel mai bun şi toate testele trebuie plătite de stat? Şi există vreo vinovăţie a autorităţilor în cazul celor 32 care şi-au dat demisia? Nu cumva aceştia vor chema staul în judecată? Sau îi lăsăm pe toţi angajaţii nevaccinaţi să plece şi respirăm uşuraţi, problema rezolvându-se de la sine? Dar nu vom pierde nişte dascăli buni? Sincer să fiu, avem de-a face cu o mare dilemă, cu multe nuanţe de natură morală şi juridică. Sunt în stare noii conducători să găsească soluţia cea mai potrivită?

XS
SM
MD
LG