Linkuri accesibilitate

Baza de la Deveselu, cu ușile deschise pentru ambasadorii statelor NATO (VIDEO)


180 de kilometri separă Capitala României de obiectivul strategic probabil cel mai bine păzit din România – scutul antirachetă de la Deveselu. Pentru prima dată, 20 de ambasadori ai statelor NATO acreditați la București au fost invitați să viziteze sistemul Aegis, într-un moment în care solidaritatea Alianței Nord-Atlantice a părut că este pusă sub semnul îndoielii. La eveniment a participat și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Baza de la Deveselu, devenită operațională în 2016, este formată din trei unități militare: Baza 99, românească, care găzduiește celelalte două baze americane – cea a forțelor navale și pe cea a Sistemului Aegis de apărare antirachetă. „Acționăm împreună, chiar dacă sunt trei unități. Misiunea noastră este să menținem sistemul funcțional 24 de ore pe zi”, a spus, la Deveselu, colonelul Răzvan Brătulescu, comandantul Bazei 99.

Întins pe o suprafață de 900 de hectare, dintre care 170 de hectare au fost puse la dispoziția părții americane, Sistemul de apărare antibalistică al NATO de tip Aegis a fost recent modernizat, așa cum era prevăzut în Abordarea Adaptivă Etapizată la nivel European a SUA anunţată în septembrie 2009. Sistemul antirachetă de la Deveselu este înzestrat cu 24 de rachete interceptoare SM-3.

Imagini în premieră din interioriul scutului antirachetă de la Deveselu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:02 0:00


În faza următoare, cea de-a treia, ar urma ca rachetele actuale să fie înlocuite de o nouă generație cu „rază de acțiune semnificativ mai mare și capabilități împotriva diverselor tipuri de rachete”, a explicat John Fitzpatrick, comandatul sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore. Noua tehnologie reprezintă „un efort comun americano-japonez”, după cum a precizat comandantul Aegis.

Cu toate că Rusia a spus de mai multe ori că în sistemul de la Deveslu se pot monta sisteme de atac, oficialii americani au explicat că rachetele de la Deveselu sunt doar defensive și nu sunt dotate cu focoase nucleare.

* Mai multe, puteți afla pe pagina pentru România a Europei Libere.

Previous Next

XS
SM
MD
LG