Linkuri accesibilitate

Dezbaterea americană pe tema avioanelor pentru Ucraina continuă


Un avion american F16 decolează de la baza aviatică Aviano, 21 martie 2011
Un avion american F16 decolează de la baza aviatică Aviano, 21 martie 2011

Forțele ucrainene ar avea nevoie de cel puțin 18 luni pentru a învăța să folosească și întrețină avioane F16, a declarat la Congres, Colin Kahl, adjunctul ministrului american al apărării.

Administrația Biden continuă să tergiverseze răspunsuri la întrebările unor membrii în Congres de ce Statele Unite nu livrează astfel de avioane, cerute insistent de Kiev.

Dezbaterea americană pe tema avioanelor pentru Ucraina continuă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct

„Cred că această conversație va continua” – a spus Kahl, adăugând că, în cazul cel mai optimist, avioane F16 pot fi livrate în interval de circa 18 luni. El a precizat că achiziționarea și livrarea de avioane F16 noi ar putea dura până la șase ani.

Estimarea făcută de Pentagon este că, pentru a-și îmbunătăți capacitatea de luptă, Ucraina ar avea nevoie de 80 de avioane. „Este greu pentru mine să argumentez în fața membrilor în Congres și populației că cea mai bună utilizare a banilor contribuabililor este livrarea de astfel de avioane” - a declarat adjunctul ministrului.

Președintele Biden a spus săptămâna trecută că Ucraina nu are nevoie de F16 acum, asta ținând cont de ceea ce se anticipează că ar urma în primăvară. Audierea în fața Comisiei pentru Servicii Armate a fost convocată de conducerea republicană, pe fondul scepticismului față de maniera în care masivul ajutor american este folosit. Republicani doresc un control mai judicios asupra manierei în care fondurile sunt cheltuite.

În general există consens bipartizan că responsabilizarea folosirii ajutorului este o cauză bună. În general, audierea nu a fost aprinsă, un republican, deputatul Doug Lamborn chiar lăudându-l pe președintele Biden pentru vizita sa recentă la Kiev. O minoritate din Partidul Republican se pronunță pentru reducerea ajutorului pentru Ucraina, în timp ce alții s-au alăturat unor democrați care întreabă de ce administrația nu oferă mai mult armament de mai mare eficacitate, ucrainenilor.

Deputatul republican Mike Rogers, care conduce comisia respectivă a spus că „de la bun început, președintele Biden a fost prea îngrijorat că, dacă va oferi Ucrainei ce își dorește, asta ar putea antrena escaladarea conflictului” – a spus deputatul, continuând „Această ezitare a făcut doar să prelungească războiul și a costat mai mult, bani și vieți omenești”.

Deputatul democrat Jared Golden a arătat că un grup bipartizan de membrii a cerut administrației, în repetate rânduri, să ofere ucrainenilor proiectile cu rază lungă de acțiune și avioane F16.

XS
SM
MD
LG