Linkuri accesibilitate

Dezbateri în Parlamentul European, după votul negativ de la Londra pentru acordul Brexit


Guvernul britanic se va confrunta cu un vot de neîncredere, la o zi după ce Parlamentul a respins acordul negociat cu UE de premierul Theresa May.

Miercuri dimineață, Parlamentul European a dezbătut la prima oră votul de marți din Parlamentul britanic, care a respins clar și masiv, acordul privind Brexit-ul, negociat de guvernul premierului Theresa May cu Uniunea Europeană. Cu un vot și clar negativ, a respins și acordul însoțitor, care definea principiile pe care se vor baza relațiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană după Brexit, după 29 martie.

Dezbateri în Parlamentul European, după votul negativ de la Londra pentru acordul Brexit
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:02 0:00
Link direct

S-a subliniat că rezultatul este încă neclar, cum este neclară și direcția în care merge acum Marea Britanie, că trebuie așteptat rezultatul votului de neîncredere din Parlamentul britanic, înaintat marți seară de laburiști împotriva guvernului conservator. Dar și că în așteptarea unei clarificări a situației politice de la Londra, restul celor 27 de țări membre din Uniunea Europeană trebuie să se pregătească serios pentru un posibil Brexit „dur”, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord.

Melania-Gabriela Ciot (imagine arhivă)
Melania-Gabriela Ciot (imagine arhivă)

„Regretăm rezultatul votului. Acesta face mai probabilă ieșirea Marii Britanii fără un acord. Un scenariu cu consecințe serioase pentru noi toți, dar în primul rând pentru Marea Britanie” a declarat, între altele, Melania Ciot, secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul de externe de la București, care a vorbit în numele președinției române a Uniunii Europene. Melania Ciot a ținut să amintească Londrei faptul că acordul negociat deja cu UE „nu este renegociabil” și că este responsabilitatea guvernului britanic să clarifice acum în ce direcție merge Brexit-ul. „Acest rezultat (votul de marți) nu este ultimul cuvânt”, a mai declarat Melania Ciot, la Strasbourg, dar țările din UE trebuie acum să fie pregătite și pentru alternativa unui Brexit fără acord și să dea prioritate „adoptării măsurilor necesare” la nivelul „Uniunii Europene și la nivel național, în baza eforturilor serioase care s-au făcut și până acum”.

Frans Timmermans
Frans Timmermans

Frans Timmermans, vice-președintele Comisiei Europene, a declarat că nu este „treaba noastră (a Parlamentului European) să speculeze ce fel de Brexit va fi. Trebuie să așteptăm votul din Camera Comunelor”, a spus Timmermans, dar și el a subliniat că o posibilă ieșire a Marii Britanii din UE fără un acord va avea „consecințe pe lungă durată, atât pentru Marea Britanie cât și pentru Uniunea Europeană”. „Comisia Europeană va fi pregătită să facă față oricărei situații”, a asigurat Timmermans.

Negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier și-a exprimat mai ales regretul pentru faptul că Parlamentul de la Londra a respins un acord negociat din greu timp de doi ani, cu respect față de „condițiile puse de Marea Britanie”, dar și „realitățile deciziei de a părăsi Uniunea Europeană”.

Marți seară, deputații din Camera Comunelor au votat în număr de 432 împotrivă și numai 202 pentru. Împotriva acordului au votat atât parlamentarii care sprijină Brexit-ul, decis în referendumul din iunie 2016, cât și cei care se opun. Primii pentru că sunt de părere că acordul negociat cu UE și care prevede și o perioadă de tranziție până la soluționarea problemei graniței dintre regiunea britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, ar putea ține, de fapt, Marea Britanie în Uniune luni, dacă nu ani, într-o situație dezavantajoasă: cu toate obligațiile, dar fără drept de a mai decide, după 29 martie.

Miercuri, Parlamentul britanic va discuta și va supune votului moțiunea de cenzură împotriva guvernului condus de Theresa May, înaintată de partidul laburist de opoziție.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG