Campania electorală pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale a fost una murdară, afirmă analistul politic, Ion Tăbârță, citat de Radio Chișinău. În această perioadă, Partidul Socialiștilor, care îl susține pe față pe candidatul independent Igor Dodon, și-a îndreptat întreg arsenalul său mediatic împotriva candidatei PAS la prezidențiale, Maia Sandu, subliniază el. „Din păcate noi nu am avut discuții, nu am avut dezbateri bazate pe anumite idei, pe anumite proiecte, bazate pe aspectele realiste despre ce poate face președintele, care va fi contribuția în dezvoltarea Republicii Moldova”, afirmă Tăbârță. Analistul crede că deși până la sfârșitul campaniei, au rămas practic ore numărate, vor mai exista „cazuri de rezonanță”. „Am văzut chiar ieri acel scandal legat de tipărirea ziarelor și e un exemplu clasic cum candidatul Igor Dodon folosește resurse administrative în campania electorală”, afirmă analistul politic, citat de Radio Chișinău.
Având în vedere că, în primul tur al alegerilor prezidențiale, cea mai mare parte a voturilor de peste hotare a fost luată de candidata PAS, Maia Sandu, în cel de-al 2-lea tur, există riscul ca alegătorilor din spațiul occidental, având în vedere condițiile care se impun din cauza pandemiei, le va fi mai greu să voteze și aceasta constituie un risc real pentru Maia Sandu, consideră expertul Vlad Țurcanu, citat de agenția de știri IPN. Riscul major al candidatului independent Igor Dodon este acela de a nu putea depăși imaginea sa de persoană coruptă pe care i-a dezvoltat-o Renato Usatîi, fapt care s-ar putea ca în mod indirect să o ajute pe Maia Sandu, afirmă el. Țurcanu mai spune că, deși Igor Dodon are experiență să reziste la astfel de atacuri, nu îi este destul de confortabil să le respingă. Alt risc, în opinia sa, îl constituie faptul că, deși acesta se prezintă ca un politician pro-rus, nu a beneficiat din partea Federației Ruse de sprijinul pe care a contat.
Încercarea activiștilor partidului condus de Maia Sandu de a împiedica votul cetățenilor din stânga Nistrului în cadrul scrutinului din data de 1 noiembrie a iscat pe bună dreptate discuții aprinse, afirmă Vitali Catană într-un editorial pentru portalul Politics.md. În opinia sa, „având în vedere lipsa de statornicie a liderului PAS în ceea ce privește jurămintele date și acțiunile promise, este rezonabil să suspectăm că spectacolele puse în scenă de pe platforma opoziției au menirea de a acoperi viitoarele trădări din poziția de deținător de putere.” Populism s-a făcut și se face în continuare, a adăugat autorul.
Într-un editorial pentru Ziarul de Gardă, Alina Radu subliniază că în aceste prezidențiale nu am avut dezbateri între candidați. „Personal, cred că dezbaterile ar trebui impuse prin lege. Dezbaterile înseamnă acces la informații cu privire la candidat și acest principiu nu trebuie ignorat”, afirmă autoarea. În opinia sa, dezbaterile ar fi scos în evidență capacitatea Maiei Sandu de a adresa întrebări. „Și aici, lista trebuia să fie mare și grea: despre corupție, kuliok, lipsa de reforme în justiție, cheltuieli enorme la venituri oficiale modeste, lipsa de rapoarte oficiale, lipsa miliardului, etc.”, afirmă Radu. Autoarea conchide prin a opina că trebuie să transformăm dezbaterile într-o platformă unde se discută chestiuni de maxim interes pentru societate și se taxează inducerea în derizoriu a problemelor publice.
Tot în Ziarul de Gradă e publicată o anchetă în care se arată că programul „Drumuri Bune”, lansat cu mare fast de guvernarea democrată a lui Vladimir Plahotniuc în 2018 și preluat ulterior de președintele Igor Dodon, ascunde dedesubturi despre care politicienii nu vorbesc în fața camerelor de luat vederi sau atunci când taie panglici. Jurnaliștii de investigație semnalează existența unor capcane care, în timp, afectează integritatea drumurilor, în multe cazuri cauzând irosirea banilor publici. Astfel, în lipsa unor proiecte tehnice, programul „Drumuri bune” a demarat, din start, cu două mari probleme: drumurile nu au prevăzute canale de scurgere și borduri. „În lipsa acestor elemente de infrastructură esențiale pentru un DRUM BUN, primele care au cedat au fost drumurile făcute din pietriș, majoritatea dintre ele fiind amplasate în pante. Dar, și cele din asfalt nu au asigurată o „viață” mai lungă”, subliniază Ziarul de Gardă.
Analistul politic Victor Ciobanu, citat de Adevărul, e convins că Kremlinul nu se va implica în mod decisiv în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din R. Moldova și se va mulțumi cu un PSRM care va rămâne în continuare cel mai mare partid din R. Moldova. Expertul afirmă că e o poziție destul de confortabilă pentru Federația Rusă – de a controla situația politică de la Chișinău fără a forța nota și a investi prea mult. „Avem 2 finaliști în turul 2, care sunt și lideri detașați în sondaje împreună cu partidele PSRM și PAS. Și vom mai avea Partidul Nostru cu Usatîi și Partidul Șor în viitorul Parlament”, subliniază Victor Ciobanu.
Jurnaliștii portalului Deschide.md subliniază că socialistul Bogdan Țîrdea, unul din cei mai activi susținători ai președintelui Igor Dodon, avea cu mai mulți ani în urmă alte opinii despre actualul șef al statului. Țîrdea scria în 2011 despre Dodon că este un mafiot mincinos care s-a îmbogățit din scheme și că a pus umărul la înflorirea corupției. Deputatul scria aceste lucruri când era director al Institutului Social-Democratic din Republica Moldova, se mai scrie în articol.
Într-un articol publicat pe site-ul Noi.md, Renato Usatîi este acuzat că a câștigat popularitate pe bază de populism pur, periodic „revopsiundu-se” complet. Redacția accentuează că, de-a lungul timpului, Usatîi a fost văzut protestând alături de Igor Dodon, Andrei Năstase, Maia Sandu și alți politicieni, adică întotdeauna ar fi fost acolo „unde și-a putut crea o imagine pentru alegerile viitoare”. Dar de ce acum Usatîi ar lucra în mod clar împotriva intereselor sale politice, militând pentru un candidat care este vădit inacceptabil pentru majoritatea alegătorilor săi? – se întreabă în material. „Este clar de ce: a fost chemat la covor de către Ambasadorul țării, în sediul Ambasadei căreia Renato intenționa să deschidă un karaoke club, precum și de Ambasadorul țării, de la care politicianul nostru populist urma să se separe cu un zid chinez”, răspunde Noi.md, cu referință la pretinsele vizite ale liderului „Partidului Nostru” la Ambasada SUA și cea a României.
„Caracatița oamenilor puterii și a banilor lui Igor Dodon” – așa este intitulată o sinteză a unui șir anchete jurnalistice, prin care Dumitru Pelin de la portalul Nordnews ar demonstra că Igor Dodon a reușit să își creeze un adevărat imperiu financiar, care funcționează la cote înalte, chiar dacă, în tot acest timp, nici el, nici soția sa nu au înregistrat pe numele lor nicio achiziție sau bun imobil. „Împreună cu ei, frați, fini, nași și cumetri ai familiei Dodon au făcut averi de milioane sub paravanul unei scheme bine puse la punct, schemă care funcționează precum un ceas elvețian, în cea mai săracă țară din Europa”, se scrie în articol.