Linkuri accesibilitate

„Dezbină și stăpânește – strategii politici ai lui Igor Dodon au venit cu o mişcare inteligentă”(Vitali Andrievschi/ava.md)


Revista matinală a presei.

Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct

Analistul politic român Iulian Chifu comentează în editorialul său de pe deschide.md invitația la dialog lansată de Partidul Democrat celorlalte formaţiuni parlamentare, cu excepţia Partidului Pro Moldova şi Partidului Şor. „Igor Dodon a lăsat complicelui său PDM rolul de a iniția invitațiile pentru o formulă de susținere unanimă a unui guvern sau măcar a unor măsuri acceptabile tuturor, fapt ce l-ar aduce pe Dodon la președinție, garantând și recunoașterea și necontestarea rezultatelor alegerilor prezidențiale, desfășurate pe baza modificărilor legii electorale”, notează analistul. După părerea sa, partidele de opoziție PAS și Platforma DA nu trebuie să intre în acest joc murdar și perdant. „O asemenea mișcare ar descalifica opoziția și ar scoate-o în afara opțiunilor publice, aducând puncte partidelor care nu se află la masă”. Concluzia analistului Iulian Chifu este că dacă PSRM şi PDM conving PAS și PPDA să bată palma, atunci Igor Dodon ar putea câştiga al doilea mandat prezidențial.

La acelaşi subiect comentatorul politic Vitali Andrievschi titrează pe ava.md „dezbină și stăpânește – strategii politici ai lui Igor Dodon au venit cu o mişcare inteligentă”. Comentatorul notează că președintele PDM a fost însărcinat să iniţieze discuţii pe platformă parlamentară cu alte fracţiuni. Pavel Filip a împărţit deputaţii în „oneşti” şi „neoneşti”, trecând în categoria celor oneşti deputaţii din fracţiunea PD, fracţiune care „include oameni de afaceri apropiaţi lui Vladimir Plahotniuc”. Tot la categoria oneşti au fost trecuţi şi socialiştii, despre care comentatorul notează că au trăit din contul pachetelor trimise de Plahotniuc. „De ce se face asta? Scopul este unul – dezbinarea opoziţiei. Există şanse ca Maia Sandu şi Andrei Năstase să cadă în această capcană”, concluzionează Vitali Andrievschi.

Protestul agricultorilor care au cerut mai mult sprijin din partea Guvernului pentru a depăși criza provocată de secetă este comentat de experţi pe publika.md. Economistul Gheorghe Costandache pune la îndoială că revendicările agricultorilor pot fi realizate în totalitate. „Guvernul oricare ar fi el nu cred că e în stare să facă faţă tuturor acelor revendicări înaintate, întrucât criza sanitară a pus pe genunchi întreaga economie.” Expertul în agricultură Viorel Chivriga de la Institutul Viitorul consideră justificate revendicările agricultorilor, între care scutiri de impozite şi taxe, acoperirea pagubelor suferite din cauza secetei şi a grindinei şi instituirea stării de urgenţă în agricultură. „Ei au nişte costuri deja realizate în anul agricol care nu vor putea fi acoperite din vânzarea producţiei agricole. Sunt întreprinderi mari care au pierdut practic toată recolta de cereale din prima grupă şi o vor pierde pe cea din a doua grupă. Sunt însă şi fermieri care au avut mai puţin de suferit”, explică Viorel Chivriga.

Ziarulnaţional.md informează că doar 30 la sută din personalul medical care s-a infectat cu Covid-19 au primit indemnizația unică de 16 000 de lei promisă de autorități. Cel puţin aşa reiese din datele furnizate de Ministerul Sănătăţii la o interpelare a deputatei Ruxanda Glavan, fostă ministră a sănătăţii. În răspunsul său, Ministerul a refuzat să ofere date despre funcția deținută de cei care au beneficiat de aceste indemnizații şi despre instituţiile în care activează invocând date cu caracter personal. Cum rămâne cu restul angajaților din sănătate care s-au infectat, se întreabă deputata Ruxanda Glavan. „Ar trebui să înțelegem că ceilalți vor rămâne cu ochii în soare pentru că s-ar fi îmbolnăvit „intenționat”, „din neglijență”, sau „nu la locul de muncă”. Adevărul e altul: în Republica Moldova angajații din sănătate s-au îmbolnăvit din cauza incompetenței voastre. Testarea periodică a cadrelor medicale a rămas doar o declarație! Iar dezamăgirea lor crește zilnic, pe fundalul multor altor inacțiuni, dar și promisiuni de-ale voastre, uitate pe drum”, a comentat Ruxanda Glavan fosta ministră a sănătăţii.

„Pandemia de coronavirus se permanentizează, trebuie să învățăm să trăim cu ea”, afirmă Boris Gâlcă şeful adjunct al Direcției asistență socială și sănătate din cadrul primăriei Chişinău, citat de moldpres.md. Gâlcă constată că transportul public reprezintă un principal mijloc de propagare a infecției de coronavirus, întrucât călătorii nu respectă măsurile de prevenire a infecţiei. „Jumătate din cazurile de coronavirus înregistrate sunt în municipiul Chișinău. Iar instituțiile municipale de sănătate au în acest moment 248 de paturi libere pentru a face față situației pandemice”, precizează oficialul.

„Utilizată inițial în calitate de instrument de compensare a deficitului bugetar, asistența macro-financiară a UE s-a convertit într-o pârghie de influențare reală, dar și benefică, a voinței politice în vecinătatea estică. Până în prezent, aceasta a reușit să prioritizeze, iar uneori chiar să salveze unele reforme”, notează politologul Dionis Cenuşă într-o analiză pentru agenţia de presă IPN în care compară evoluția asistenței macro-financiare în Georgia, Moldova și Ucraina. „Favoriții reali ai testului de condiționalitate europeană sunt Georgia și Ucraina, unde au predominat condițiile sectoriale, nu cele politice. În același timp, atât neglijarea crasă a reformelor de către clasa politică, cât și dependența sporită de asistența externă, a expus Moldova la o condiționalitate politică robustă din partea UE… Deocamdată, asistența macro-financiară a UE a constituit un mecanism util pentru extinderea influenței europene în vecinătatea estică. Dar există și alte forțe geopolitice în regiune, precum Rusia, care sunt capabile să copieze instrumentele europene”, concluzionează, între altele, Dionis Cenuşă.

XS
SM
MD
LG