Linkuri accesibilitate

Premoniții electorale în media controlată de stat din Rusia


Au mai rămas doar câteva săptămâni până la alegerile parlamentare rusești. Cu toate acestea, în locul obișnuitelor cheastiuni pre-electorale - dezbateri politice, analiza programelor diverselor partide și introspecții similare - undele media din Rusia sînt pline de povești îngrozitoare (și false) despre Statele Unite și Afganistan.

Cu câteva excepții însă. Recent, mai multe oficialități și analiști ruși au sugerat că Occidentul ar fi decis să discrediteze alegerile rusești. Potrivit șefului Comisiei Electorale Centrale din Rusia, OSCE ar îndepini „sarcina” de discreditare a alegerilor rusești prin modelarea a prirori a unei opinii în rândul publicului că alegerile ar putea fi nelegitime. Asta, la fel ca mesaje similare din trecut, a venit ca o reacție la decizia organizației de a nu trimite o misiune de observatori, după ce autoritățile ruse au limitat în ultimul moment numărul observatorilor electorali, în esență subminând eficacitatea și credibilitatea misiunii. Autoritățile ruse au citat situația epidemiologică ca motiv pentru luarea acestei decizii; cu toate acestea, potrivit OSCE, la ora actuală nu există restricții de intrare sau regulamente privind libera mișcare în interiorul țării care să prevină defășurarea unei misiuni de monitorizare electorală completă.

Parlamentul European, ținta dintotdeauna a mâniei pro-Kremlin, a fost și el acuzat – de data asta că a plănuit în mod specific o dezbatere asupra relațiilor dintre UE și Rusia la mijlocul lui septembrie, pentru a aranja o provocare înainte de începerea votării. Potrivit unui membru al Consiliului Federației din Rusia, vor fi inițiate tot felul de „acțiuni distructive” pentru a da „substanță ciornelor de declarații scrise deja în capitalele [occidentale] privind nerecunoașterea rezultatului alegerilor rusești din 2021”. (Vorbind de declarații scrise dinainte și despre rezultate electorale pre-determinate….)

Astfel de mesaje sînt răspândite pentru a discredita preventiv orice și toate criticile la adresa Kremlinului pentru represiunea fără precedent a instituțiilor democratice din țară. Inventînd comploturi și provocări „occidentale” sinistre, media și analiștii pro-Kremlin ignoră și ascund cu bună științâ realitatea neagră de pe teren: represaliile împotriva criticilor și eliminarea opoziției politice prin metode într-o gamă de la sânge rece la bizar, cenzurarea și restricționarea libertăților presei și a libertății de exprimare

Rusia sub asediu

Tema „Rusiei înconjurate” e unul din cele mai proeminente clișee ale dezinformării pro-Kremlin, și se dovedește folositor și înaintea alegerilor. Inspirat de recenta publicare într-un venerat jurnal de teorie militară a unui articol care vorbește de un „război mental” dus împotriva Rusiei, analiștii pro-Kremlin stau la pândă după dușmani – mentalli și fizici.

Săptămâna asta, corporațiile transnaționale au fost cele care încearcă să distrugă state, familii, valori tradiționale, iar reprezentanții lor sînt plătiți să „corupă Rusia”. Astfel de mesaje, însoțite de apeluri pentru intriducerea cenzurii, sînt doar ultimul exemplu al unei succesiuni de dezinformări care acuză Occidentul că „atacă” cu liberalism, politici de gen, ONG-uri și activiști.

Pe terem Ucraina rămâne desemnată inamicul numărul unu, și a fost acuzată săptămâna asta că e unealta Washingtonului contra Rusiei, supune unui genocid populația vorbitoare de rusă din Donbas și atacă suveranitatea și integritatea teritorială (!) a Rusiei prin intermediul Platformei Crimeea.

În altă parte, se spune că UE duce o politică de izolare și intimidare împotriva Rusiei; chiar și minoritatea tătară din Lituania e o armă împotriva Moscovei!

În trecut, media pro-Kremlin s-a folosit de medode de-a dreptul îngrijorătoare pentru a-i mobiliza pe alegători și pentru a spori prezența la vot, sugerând de exemplu că dacă oamenii nu ies să voteze, atunci homosexualitatea forțată va deveni o normă în Rusia. De data aceasta, efortul zilnic de a arăta o Rusie sub asediu (occidental) transmite mesajul că singurul posibil rezultat al alegerilor este o victorie decisivă asupra dușmanilor interni și externi.

Articol preluat de pe site-ul EU vs Disinfo în traducerea lui Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG