Linkuri accesibilitate

Dezvăluiri preelectorale despre fraude de sute de milioane


Ministerul de Interne și Agenția veniturilor au constatat, în urmă perchizițiilor la Agenția drumurilor și compania de stat „Autostrăzi”, fraude prilejuite de construcția autostrăzii „Hemus” (Sofia-Varna). Tema a devenit prilej de atacuri preelectorale împotrivă foștilor guvernanți.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00

Guvernul Boiko Borisov a distribuit în avans căteva sute de milioane euro pentru construcția unor loturi care încă nu au viza de construcție și înstrăinarea terenurilor nu a fost încheiată.

Cu apropierea alegerilor parlamentare anticipate și cele prezidențiale de la 14 noiembrie situația politică devine tot mai tensionată. La o conferință de presă miniștrii de Interne și ai Dezvoltării regionale Boiko Rașkov și Violeta Komitova au vorbit despre modul în care cel de al treilea guvern Borisov a oferit în avans sute de milioane unor companii pentru lucrări de infrastructură ce nu vor putea începe decât peste un an-doi.

Pentru loturile 4-9 cu o lungime de 177 de km din autostrada „Hemus” nu există vize de construcție. Din acest punct de vedere plata în avans încalcă mai multe legi.

Nu au fost organizate licitațiile publice cerute de lege ci construcția celor 9 loturi a fost dată de către Agenția drumurilor companiei de stat „Autostrăzi” care nu dispune de utilajele și de personalul necesar. Ea însă a semnat contracte de închiriere fictive cu companii apropiate guvernului care au devenit în realitate constructori principali. Numai pentru loturile 7, 8 și 9 au fost plătit în avans echivalentul a 100 de milioane de euro.

Ministerul de Interne a început varificarea procedurilor de instrăinare a terenurilor prin care va trece autostrada. La analiza contractelor, verificarea documentelor contabile și a transferurilor bancare participă experți din Agenția veniturilor și din cea a securității naționale (DANS).

Ministrul Dezvoltării regionale a declarat că prin haos procedural a fost împărțit unor companii apropiate guvernanților echivalentul a 500 de milioane de euro fără garanții că loturile vor fi construite.

Ministrul de Interne a anunțat că au fost confiscate zeci de documente cu conținut fals. „Procurorul general Ivan Gheșev al cărei demisie a fost cerută de protestele civice din vara anului trecut împreună cu cea a premierului de atunci Borisov nu a dat curs anchetării fraudelor pentru că sunt afectate importante interese politice. Din acest motiv, Ministerul de Interne a început o anchetă proprie”, a spus ministrul Rașkov, adaugând – „din documentele reiese că autostrada „Hemus” se construiește de făptași necunoscuți”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG