Linkuri accesibilitate

Dialogul Blinken-Lavrov pe tema schimbului de deținuți nu a dus la niciun rezultat


Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov
Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au vorbit la telefon despre un posibil schimb de deținuți care i-ar putea include pe vedeta americană de baschet Brittney Griner și traficantul de arme rus Viktor Bout.

Blinken a descris convorbirea din 29 iulie ca fiind „o conversație sinceră și directă” centrată în principal pe deținuții americani. În afară de Griner, Blinken spune că Statele Unite fac presiuni și pentru eliberarea fostului pușcaș marin american Paul Whelan.

Blinken a declarat că l-a îndemnat pe Lavrov „să meargă mai departe cu această propunere". Pe 28 iulie, Blinken a solicitat public această convorbire și a făcut aluzie la existența unei „propuneri substanțiale” privind un schimb de deținuți care să-i implice pe Whelan și Griner.
Publicațiile americane și ruse afirmau că Statele Unite ar putea solicita eliberarea acestora în schimbul lui Viktor Bout, un comerciant de arme rus care execută, în prezent, o pedeapsă de 25 de ani în Statele Unite.

Ministerul rus de Externe a declarat că Lavrov și Blinken au discutat în timpul convorbirii telefonice despre un schimb de deținuți și despre alte probleme, inclusiv Ucraina. Ministerul a precizat că Lavrov „a recomandat cu tărie revenirea la dialogul profesional în regimul diplomației liniștite”, potrivit TASS.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG