Linkuri accesibilitate

Alessandro Mannarino


Fiecare cântec trebuie să poarte cu el o scînteie unică, un șoc care să lase o urmă, să lase o idee.

Alessandro Mannarino
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:12:37 0:00

Muzica Dicționarului de sunete rare de azi vine de la Florin Mureșan, artistul plastic transformat în autor de cărți de bucate, care m-a întrebat într-o zi dacă am auzit de Alessandro Mannarino, un cântăreț de la Roma.

Nu auzisem. M-am documentat, și iată acum pe scurt povestea lui.

În primul rînd, Alessandro Mannarino e și poet, adică face parte din acea rară tagmă a poeților care-și cântă poemele. O tagmă din care (am mai spus cândva de la acest microfon) fac parte Leonard Cohen și Georges Brassens, Joaquin Sabina și Nick Cave, Jacques Brel și Tom Waits, ca să-i numim doar pe cîțiva din cei mai vestiți, pentru că ne sînt contemporani, iar tagma e veche de când lumea.

Mannarino s-a născut în 1979 la Roma, și pe la 20 de ani a început să pună muzică în cluburile din jurul gării Termini a capitalei italiane, cluburi populate la acea vreme de oameni din toate etniile.

Acolo, mărturisește el într-un interviu pentru o publicație britanică online, a descoperit feluri de a face muzică diferite de tot ce a auzit vreodată la radio.

Se spune despre Mannarino că e un povestitor modern, care cântă într-o manieră aproape felliniană istorii tragice sau comice despre clovni, bețivi, oameni săraci, politicieni veroși și țigani îndrăgostiți, într-un univers muzical ale cărui melodii își trag vocea din blues-ul din Mali, din klezmer, Balcani, bossa nova, din cabaretul francez și și cantautorii italieni, cum recunoaște el însuși în interviul citat.

Și tot acolo adaugă că a găsit o regulă comună în toate aceste influențe: fiecare cântec trebuie să poarte cu el o scînteie unică, un șoc care să lase o urmă, să lase o idee.

Mulțumesc Florin Mureșan!

>

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (n. 1959 la Cluj), ziarist, corespondent la Biroul din București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG