Linkuri accesibilitate

Stereolab


Au cântat ceva între pop și rock progresiv, în special cel asociat cu acel curent numit krautrock.

Stereolab
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:22 0:00

Stereolab e o trupă înființată la Londra în 1990 de Tim Gane (ghitară, clape) și Laetitia Sadier (voce, clape, ghitară).

Au fost una din primele formații pe a căror muzică s-a pus eticheta post-rock.

Au cântat ceva între pop și rock progresiv, în special cel asociat cu acel curent numit krautrock.

Termenul de krautrock conţine apelativul peiorativ folosit de vorbitorii de engleză la adresa germanilor, din cauza obişnuinţei lor de a mînca varză - kraut, în limba germană; de unde şi porecla krauts pusă de anglofoni nemților.

Krautrock însă este rock-ul experimental cântat de anumite trupe germane din anii 1970: o muzică abstract-electronică, cu un ritm pulsatoriu peste care sînt suprapuse sunete distorsionate de ghitări și sintetizator.

O muzică ce anunţa avangarda post-punk a anilor 1990.

S-a spus despre textele celor de la Steorolab că au un pronunțat mesaj... marxist, o etichetă respinsă de cei doi fondatori ai grupului, care susțin că au fost influențați mai degrabă de suprarealism și de... situaționism, un efemer curent de idei occidental de stânga apărut la sfîrșitul anilor 1950.

În 2009, Stereolab au anunțat pe pagina lor de internet că se despart definitiv. Păcat.

Noi acultăm acum „Percolator”, de pe albumul „Emperor Tomato Ketchup” lansat în 1996.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG