Rusia invadatoare acuză Ucraina invadată că vrea să invadeze Transnistria. Premierul Recean la București: surdină pe pericolul complotului rusesc și accent pe propășirea economică. Președinta Maia Sandu sub tirul unor critici că nu a respectat distanța constituțională față de fostul ei partid. Revenirea „tehnică” a limbii române, în legislație...
Temele noului episod, difuzat pe 3 martie:
- Ministerul Apărării al Federației Ruse a emis la 23 februarie un comunicat în care susține că forțele armate ucrainene ar intenționa să invadeze Transnistria, unde staționează trupe rusești, după o provocare sub steag fals. Ministerul rus avertizează că va răspunde adecvat „invaziei” de care vorbește. Vineri, 24 februarie, Ministerul de Externe al Rusiei reia, practic, acuzațiile privind intenția de invadare a regiunii transnistrene, și avertizează în primul rând SUA și NATO, pe lângă Ucraina, că Moscova va interpreta orice acțiuni împotriva cetățenilor și militarilor ruși din regiune drept atac asupra Rusiei cu consecințele de rigoare. Ministerele Apărării și de Externe de la Chișinău au dezmințit, ca manipulatorii, cele transmise de la Moscova. La fel, președintele Ucrainean Zelenski și alți oficiali ucraineni. Liderul de Tiraspol, Vadim Krasnoselski, spune abia peste cinci zile că va avea el grijă să anunțe locuitorii dacă va apărea un asemenea pericol.
- Prim-ministrul Dorin Recean - în prima sa vizită oficială, în această calitate, la București. Premierul moldovean a fost primit cu onoruri militare de omologul său Nicolae Ciucă, a avut întrevederi cu președintele Klaus Iohannis, cu președinții celor două camere ale Parlamentului, Alina Gorghiu și Marcel Ciolacu, dar și cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală, Principele Radu.
- Participarea Președintei Maia Sandu, dar și a premierului Dorin Recean, la Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate, convocat la 26 februarie, a devenit ținta mai multor critici ale opoziției, pe motiv că participarea șefei statului la o reuniune de partid „contravine normelor constituționale și legale”. Unele medii au speculat că Natalia Gavriliță, ex-premier și vicepreședinte în exercițiu al PAS, ar fi divulgat participarea președintei Maia Sandu la Consiliul Politic Național al partidului de guvernământ, despre care nu a fost emis vreun comunicat de la Președinție, dar nici în comunicatul PAS nu scria ceva despre asta.
- Potrivit unui proiect de lege elaborat de un grup de deputați ai PAS, în toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul celei de „limbă moldovenească”. Proiectul urmează să fie adoptat de Parlament, în condițiile în care deja este criticat cu vehemență de opoziția parlamentară. O inițiativă – spun autorii – care nu este una ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, de realizare a unor hotărâri ale Curții Constituționale.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.
Într-un moment în care torentul neîntrerupt de știri mai mult ne împiedică decât ne ajută să ne informăm, noul podcast are scopul să ne ghideze către lucrurile importante ale actualității.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă! Așa ne ajutați să mergem mai departe.