Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Legea și (ne)integritatea teritorială


Ce e lege anti-separatism la Chișinău e „act de agresiune” la Tiraspol. Șeful diplomației ruse cobește o soartă ucraineană pentru R. Moldova și pășește „pe calea discreditării intelectuale”.  „Zdorovenki bulî!” și „Gamarjoba!” mai presus decât „Hai, noroc!”,  într-un raport al Comisiei Europene.

O nouă reuniune a Consiliului de asociere UE – Republica Moldova: mai multă încurajare Chișinăului pentru reforme, „viitor cert” în UE, dar după un la fel de cert proces „intensiv, solicitant și de durată”. Aproape un an de război și vinovații fără vină din sondaje.

Legea și (ne)integritatea teritorială
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:42 0:00

Temele noului episod, difuzat pe 10 februarie:

  • Parlamentul de la Chișinău a adoptat, în lectură finală, amendamentele la Codul Penal care prevăd pedepse pentru separatism. Tiraspolul califică noile prevederi drept „act de agresiune” și declară răspunzător Chișinăul pentru ceea ce avertizează că va fi o „escaladare a tensiunilor” și o „destabilizare a sistemului de securitate regională”.
  • Ministrul de Externe al Federației Ruse spune că Occidentul „a pus ochii” pe R. Moldova pentru a o transforma în „următoarea Ucraină”. Reacții la Chișinău: „degradare”, „retorica amenințătoare deja bine cunoscută...”; și la Bruxelles: „îl discreditează intelectual”.
  • Comisia Europeană a publicat la 2 februarie un raport în care se constată că R. Moldova se află în urma Ucrainei și Georgiei după gradul de adoptare și aplicare a legislației europene. Autoritățile de la Chișinău își propun să recupereze rapid întârzierile.
  • Un nou sondaj de opinie arată percepții „îngrijorătoare” constante și grad mare de „confuzie” în societatea scindată a Republicii Moldova, inclusiv în privința războiului din Ucraina.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Într-un moment în care torentul neîntrerupt de știri mai mult ne împiedică decât ne ajută să ne informăm, noul podcast are scopul să ne ghideze către lucrurile importante ale actualității.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă! Așa ne ajutați să mergem mai departe.

Previous Next

XS
SM
MD
LG