Linkuri accesibilitate

Podcastul „Reporterii”: Ce este „Planul 33” sau cum vrea Ministerul de Externe să grăbească integrarea europeană


Rămas în urmă de propriul calendar al reformelor pro-europene, guvernul lucrează la un plan nou pentru a spori ritmul de câteva ori, chiar dacă Uniunea Europeană a spus mereu Republicii Moldova că reformele trebuie făcute bine, nu repede.

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, spune că „Planul 33”, cum a fost intitulat, se află pe „ultima sută de metri” a pregătirilor. Planul scurtează de la 12 la nouă luni termenul pe care autoritățile și-l iau pentru a îndeplini recomandări făcute Republicii Moldova de Comisia Europeană la acordarea statutului de țară candidată, în iunie 2022.

Ce este „Planul 33” sau cum vrea Ministerul de Externe să grăbească integrarea europeană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:33:16 0:00

În noul episod din „Reporterii”, explicăm împreună cu Cristina Popușoi, jurnalista Europei Libere specializată în subiectul integrării europene, de ce se cheamă planul nou „Planul 33”, de ce simt autoritățile nevoia să se grăbească și cât de mare este graba.

Europa Liberă a semnalat prima în presa moldoveană că R. Moldova se află în urma Ucrainei și Georgiei după gradul de adoptare și aplicare a legislației europene (aquis-ul comunitar) și că, după primirea statutului de țară candidată, a îndeplinit numai jumătate din reformele pe care și le-a propus până în decembrie 2022.

Acum, când autoritățile basculează în partea cealaltă, adică accelerează planurile foarte mult, ne întrebăm la ce poate duce graba.

Pentru a înțelege cât de mare este avântul, am făcut un experiment audio pe care vă invităm să-l ascultați (se găsește către finalul episodului): am reprodus „Oda Bucuriei” (imnul UE) în ritmul obișnuit, corespunzând ritmului inițial al reformelor pe care și l-a propus guvernul, apoi - într-un ritm de două ori mai lent, adică la viteza cu care s-au mișcat reformele în iunie – ianuarie 2022 și, în fine, am pus opera lui Beethoven la o viteză de patru ori mai mare decât cea reală, pentru a înțelege cam care e viteza pe care și-o propune guvernul acum.

Vă puteți imagina ce a ieșit, dar mai bine ascultați podcastul până la urmă. În afară de experiment, mai aflați și ce avertismente transmit experții, dar și emisarul Uniunii Europene la Chișinău – o viteză prea mare poate duce la reforme de proastă calitate sau la reforme doar pe hârtie.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care povestim prin viu grai pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube.

Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG