Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | De ce s-a răzgândit Dodon și nu mai vrea referendum de aderare la UE?


Igor Dodon, în discuție cu participanții unui protest antiguvernamental, unde a anunțat că a fost invitat de Maia Sandu să participe la consultări privind referendumul de aderare la UE.
Igor Dodon, în discuție cu participanții unui protest antiguvernamental, unde a anunțat că a fost invitat de Maia Sandu să participe la consultări privind referendumul de aderare la UE.

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, se contrazice atunci când cere cetățenilor să boicoteze referendumul pentru aderarea la UE, deoarece chiar el și partidul pe care-l conduce au cerut în toamna lui 2023 un asemenea plebiscit, spune analistul Igor Boțan în podcastul „Dincolo de știri”.

„Dodon personal a insistat că e nevoie de un referendum la care cetățenii să spună foarte clar dacă își doresc integrarea europeană sau nu”, a spus Boțan în noul episod al podcastului.

De ce s-a răzgândit Dodon și nu mai vrea referendum de aderare la UE?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:42:41 0:00

Fostul președinte pro-rus a criticat pe 8 februarie propunerea președintei Maia Sandu de a se organiza plebiscitul, chemând cetățenii să nu participe la acesta.

Dodon a vorbit contra consultării populare propusă de rivala sa și cu o zi mai devreme, la un prim miting antiguvernamental la care a participat în premieră de când nu mai este președinte.

Comentatorul Nicolae Negru a spus în podcastul „Dincolo de știri” că, prin revenirea sa în politica activă, Dodon încearcă să-și refacă imaginea șifonată de procesele în justiție împotriva sa, în care este acuzat de trădare de patrie și corupere pasivă. Fostul președinte ar încerca să recupereze și electoratul pierdut în favoarea oligarhului fugar Ilan Șor, care se prezintă acum drept principalul aliat al Rusiei în R. Moldova.

„Dodon personal pierde teren în fața lui Șor și atunci vrea să le amintească cetățenilor Republicii Moldova că, iată, există și el pe această lume”, a spus Negru.

Șor, care se ascunde în Israel de pedeapsa cu închisoarea primită în R. Moldova pentru rolul său în „furtul miliardului”, și-a consolidat poziția de politician apropiat Rusiei prin apariția sa, săptămâna aceasta, în fotografii cu oficiali ruși, la Moscova.

„Dodon observă că Moscova începe să-l prefere pe Șor (...), probabil aici e și un fel de rivalitate - Dodon nu vrea să piardă simpatia Moscovei, vrea și el un loc sub soare”, a mai spus Negru.

Alte știri analizate în episodul înregistrat pe 8 februarie:

  • La Bruxelles, unde Cristina Gherasimov s-a aflat în prima sa vizită în calitate de viceprim-ministră pentru integrare europeană, a fost dat start procesului de evaluare a conformității legislației R. Moldova cu cea a Uniunii Europene.
  • În Consiliul Municipal Chișinău, fracțiunile MAN și PSRM au votat împreună pentru alegerea șefilor de comisii permanente și cel puțin unui pretor de sector, dar au insistat că nu au ajuns la o înțelegere de coaliție.
  • În doar o săptămână, două instituții publice importante subordonate Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Calea Ferată a Moldovei și Aeroportul Internațional Chișinău, au rămas fără directori.


Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG