În opinia analistului politic, autoritățile responsabile de securitatea statului și întreaga clasa politică ar fi trebuit să tragă un semnal de alarmă și să acționeze din momentul în care oligarhul fugar a devenit primar de Orhei, în iulie 2015, folosindu-se atunci practic de aceleași scheme de corupere a alegătorilor.
Nimic nou sub soare
Nicolae Negru este de părere că autoritățile de la Chișinău, dar și clasa politică, trebuiau să-și îndrepte atenția asupra acestui fenomen încă după alegerile bașcanului găgăuz, în primăvara anului 2023.
Se creează impresia, spune comentatorul, că „cineva din instituțiile statului sabotează, într-un fel sprijină aceste acțiuni de corupere a alegătorilor și lasă Rusia să acționeze nestingherit în R. Moldova”, or, „pare foarte dubios că nimeni până acum nu s-a întrunit să găsească soluții pentru această problemă”.
În același context, analistul politic Igor Boțan, cel de-al doilea invitat permanent al podcastului „Dincolo de știri”, susține că audierile organizate miercuri, 20 noiembrie, de Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică, nu au adus practic nicio informație nouă legată de subiectul coruperii electorale.
„Mi-am amintit de un document pe care SIS-ul l-a făcut public în luna martie, un document foarte bine elaborat pe 32 de pagini, în care am găsit exact aceleași informații, pe care ni le-a împărtășit președintele Comisiei parlamentare [Lilian Carp, deputat PAS]. Și m-am uimit. A trecut mai mult de jumătate de an ca noi să revenim în punctul din care am pornit acum un an”, punctează Igor Boțan.
Totuși, a adăugat Igor Boțan, gruparea criminală organizată a oligarhului condamnat Ilan Șor a avut și unele „inovații” în alegerile din octombrie, pe care președintele Comisiei, Lilian Carp, a pus accentul. Este vorba de implicarea în schema de corupere a alegătorilor moldoveni a băncii de stat a Rusiei PromSviaziBank, principalul finanțator al războiului Rusiei în Ucraina, și „așa zisele fundații de caritate, care, chipurile, finanțează rețeaua de magazine sociale” de unde își fac proviziile persoane nevoiașe din R. Moldova. Dar nici această schemă, în opinia lui Boțan nu este absolut nouă.
„Dl Carp a pus accentul pe ingerința externă, deși ceea ce făcea un an de zile urmă Ilan Șor cu așa zisele contracte, cu primăriile și așa mai departe, de asemenea era ingerință externă prin bănci interpuse din Afganistan, din Turcia”, precizează analistul.
Lentoarea Chișinăului
Referindu-se la viteza cu care autoritățile acționează în problema corupției electorale, Igor Boțan consideră că acestea sunt prea lente, chiar dacă dovezile sunt la suprafață.
„Trebuie să se facă, totuși, ordine cu partidele care sunt clone ale Partidului neconstituțional al lui Ilan Șor. Cinci clone care au participat la 3 congrese la Moscova, de care alte dovezi mai e nevoie pentru că autoritățile să califice aceste partide drept clone?”, se întreabă Igor Boțan.
Completându-l pe Igor Boțan, Nicolae Negru s-a arătat rezervat în ceea ce privește finalitatea acestor audieri, chiar dacă ambii comentatori consideră că pentru prevenirea corupției electorale în viitor, legislatorii trebuie să își grăbească acțiunile și să vină cu reglementări speciale în legislația penală, administrativă și electorală.
Miercuri, 20 noiembrie, Comisia parlamentară pentru securitate națională, apărare și ordine publică a organizat primele audieri, secrete de altfel, ale instituțiilor de resort pentru a înțelege și preveni pe viitor schemele de cumpărare de voturi pe care Rusia și Ilan Șor ar fi folosit-o la recentele alegeri și referendum. Au fost audiate rapoartele reprezentanților Serviciului de Informații și Securitate, Ministerului de Interne, Centrului Național Anticorupție, Procuraturii Generale și Comisiei Electorale Centrale. Prin aceste audieri, deputații spun că vor să înțeleagă ce modificări legislative trebuie făcute pentru a preveni fraudarea unor alegeri viitoare.
Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 21 noiembrie:
- Despre rostul și viitoarele efecte ale remanierilor guvernamentale anunțate de premierul Dorin Recean;
- 1000 de zile de război în Ucraina. Cu ce provocări s-a confruntat Republica Moldova în această perioadă și cum agresiunea rusă din țara vecină a afectat-o;
- Moldovenii cu cetățenie română sunt chemați la urne să aleagă viitorul președinte al României.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri. Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube. Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!