Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri |  Din Kazan pentru bașcan și „fetele” deputatului Sluțki


Dacă Șor nu vine la pușcărie, vine pușcăria la Șor...Oligarhul fugar - condamnat la 15 ani de închisoare. Rezoluție a Parlamentul European: Republica Moldova în negocieri de aderare cu începere din acest an și sancțiuni pentru oligarhi. „Regimentele” PSRM și partidului „Șor”: cu panglica Sfântului Gheorghe împotriva celor care „distrug mormintele soldaților” și „monumentele Victoriei”. Din Kazan pentru bașcan și „fetele” deputatului Sluțki din Duma Rusiei.

Din Kazan pentru bașcan și „fetele” deputatului Sluțki
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:40:20 0:00

Temele noului episod, difuzat pe 21 aprilie:

  • Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe oligarhul fugar Ilan Șor la 15 ani de închisoare pentru înșelăciune în proporții deosebit de mari și spălare de bani în legătură cu rolul său în „furtul miliardului” din în 2014.

Verdictul pronunțat pe 13 aprilie deschide calea spre confiscarea proprietăților lui Șor din Republica Moldova în valoare de peste 5,3 miliarde de lei, urmând ca această confiscare să se extindă și asupra averii condamnatului de peste hotare.

Autoritățile au în vedere fie să împrospăteze cererea de extrădare a lui Ilan Șor, expediată Israelului anterior, fie să obțină executarea pedepsei acestuia cu închisoarea în Israel, țară care de regulă nu-și extrădează cetățenii.

Ilan Șor a sfidat public condamnarea sa ca fiind „ilegală” și a amenințat magistrații cu închisoarea într-un apropiat viitor fericit al său, de care se arată convins.

  • Într-o rezoluție adoptată miercuri, 19 aprilie, Parlamentul European a solicitat Comisiei și Consiliului European să înceapă negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană până la sfârșitul acestui an, odată îndeplinite în această privință angajamentele față de UE ale Chișinăului.

De asemenea, eurodeputații cer sancționarea oligarhilor moldoveni fugari, Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și, după caz, a afacerilor și organizațiilor lor politice, precum și extrădarea celor doi în Republica Moldova pentru a fi judecați.

Potrivit surselor Europei Libere de la Bruxelles, UE ar putea aproba pe 24 aprilie un regim de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze R. Moldova.

  • Partidul „Șor” și Partidul Socialiștilor au anunțat pentru 9 mai marșuri separate „în toată țara” cu denumirea „Regimentul nemuritor”, o acțiune inventată în 2012 în Rusia, ca parte a instrumentarului ideologico-propagandistic de glorificare a trecutului și de fundamentare a politicii de acum a regimului Putin.

Socialiștii își concep manifestația lor ca una „fără drapele de partid”, în timp ce Ilan Șor își anunță mobilizarea membrilor și simpatizanților sub drapelul formațiunii sale în mod explicit. În comunicatul său PSRM anunță că manifestanții urmează să se prezinte la marș cu „toate simbolurile Marii Victorii” și amintește că recent, „la inițiativa socialiștilor, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională interdicția de a purta panglica Sf. Gheorghe”.

  • Pe 17 aprilie, președintele Republicii Tatarstan din Federația Rusă, Rustam Minnihanov, nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. Minnihanov, care este și unul dintre membrii cheie al partidului „Edinaia Rossia”, afiliat lui Vladimir Putin, s-ar fi pornit în R. Moldova pentru a participa la ceea ce a fost anunțat ca fiind primul congres internațional al diplomației populare „Prietenia popoarelor 2023”, desfășurat la Comrat.

Autoritățile de la Chișinău susțin, însă, că Minnihanov ar fi venit, de fapt, să-l susțină pe candidatul la funcția de bașcan al autonomiei găgăuze Victor Petrov, recentul său oaspete la Kazan, și au dezmințit că acesta ar fi fost declarat persoană indezirabilă, așa cum a anunțat Kremlinul.

Între timp, un purtător de cuvânt al MAEIE a comunicat că un angajat al ambasadei a fost declarat persona non-grata, iar altor doi li s-a restricționat accesul special în aeroport.

Totodată, deputatul rus Leonid Sluțki s-a întreținut video cu Marina Tauber, vicepreședinta Partidului „Șor”, „cel mai bun partid al Moldovei”, cum a spus reprezentantul Dumei, și cu candidata acestei formațiuni la funcția de bașcan al autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul. În timpul convorbirii, deputatul Dumei ruse, a fost curtenitor cu cele două „fete”, cum le-a numit, exprimându-și și promițând sprijinul pentru candidata Partidului „Șor”, „viitorul bașcan”, cum a spus el.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG