Temele noului episod, difuzat pe 15 septembrie:
- La 13 septembrie, în ultimul său discurs privind Starea Uniunii Europene, în calitatea sa de președintă a Comisiei Europene, discurs întitulat „Răspundem la chemarea istoriei”, Ursula von der Leyen a vorbit imperativ despre stabilirea unei viziuni europene cu privire la extinderea UE și a cerut ca acest proces să avanseze fără să se aștepte modificarea tratatului Uniunii Europene.
„Este în mod clar în interesul strategic și de securitate al Europei să completăm Uniunea noastră.”, a spus von der Leyen. Ea a concretizat în acest sens că „viitorul Ucrainei, al Republicii Moldova și al Balcanilor de Vest este în Uniunea noastră”.
- Directorul agenției Sputnik Moldova, Vitali Denisov, a fost declarat persoană indezirabilă în R. Moldova pentru o perioadă de 10 ani și expulzat imediat.
Agenția Sputnik Moldova și-a accentuat indignarea față de autoritățile moldovene spunând că Denisov a fost urcat într-o mașină și dus direct la Aeroportul Internațional Chișinău, fără ca acesta să reușească să-și „împacheteze lucrurile personale” sau „să-și ia animalele de companie”.
„Măsura de îndepărtare a străinului a fost dispusă în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării noastre”, se arată într-un comunicat al Inspectoratul General pentru Migrație al MAI.
Autoritățile ruse au reacționat cu mânie la cele întâmplate, inclusiv – în mod obișnuit deja – prin vocea purtătoarei de cuvânt a MID-ului, care a spus cu referire la autoritățile moldovene că „ei nu înțeleg ce înseamnă democrația. Ei nu știu ce înseamnă libertatea cuvântului, drepturile și libertățile jurnalistului...”.
- Într-o emisiune la un post TV, președinta Maia Sandu a spus, în contextul viitoarelor alegeri locale generale, că „depinde de cetățeni să nu se lase manipulați, să înțeleagă importanța, să înțeleagă că, dacă vor ca satele, ca orașele în care locuiesc să se transforme în bine, atunci e nevoie să aleagă primari europeni, care pot să aducă bani europeni și care pot să administreze acești bani europeni și să construiască lucruri și un nivel de trai ca în Europa”.
Șefa statului a mai spus că „grupările criminale care își promovează primari acum… oamenii trebuie să știe că pentru asemenea reprezentanți ai grupărilor criminale, bani europeni nu o să vină și nu o să vină nici altfel de bani”.
Pe de altă parte, Guvernul a anunțat o serie de măsuri pentru a se asigura că alegerile locale generale din noiembrie vor fi „libere și corecte”: instituțiile statului vor investiga tranzacțiile de peste hotare, vor verifica transportul auto și vor monitoriza întâlnirile electorale...
Secretarul general al Guvernului Artur Mija a spus și că printr-o decizie a prim-ministrului din luna iulie, a fost creat un grup de lucru interinstituțional pentru asigurarea bunei desfășurări a scrutinului, care – trebuie să înțelegem – va coordona sprijinul acordat de instituțiile statului Comisiei Electorale Centrale (CEC) pentru verificarea legalității finanțării campaniei electorale.
- Secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-o vizită oficială la Chișinău, pentru întrevederi bilaterale cu președintele R. Moldova, Maia Sandu; președintele Parlamentului, Igor Grosu; prim-ministrul Dorin Recean; șeful Statului Major General al Armatei Naționale, generalul de brigadă Eduard Ohladciuc și alți oficiali.
Programul oficialului NATO mai include participarea la ceremonia de deschidere a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, o întâlnire cu studenții Universității de Stat a R. Moldova, o masă rotundă cu reprezentanți ai societății civile, experți în politică externă.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!