Temele noului episod, difuzat pe 5 mai:
- Parlamentul a constatat la 27 aprilie încetarea de drept a mandatului de deputat al lui Ilan Șor și a declarat mandatul vacant. Hotărârea prin care Șor a încetat să mai fie deputat a fost votată de majoritatea parlamentară a guvernării. Într-un comunicat, Partidul „Șor” a calificat decizia drept „un abuz fără precedent” și a contestat-o la Curtea Constituțională, cerând, totodată, suspendarea acesteia.
- Marina Tauber, deputata Partidului „Șor”, mâna dreaptă, de fapt, a oligarhului fugar și condamnat Ilan Șor, a fost reținută luni dimineața, 1 mai, la Aeroportul Internațional Chișinău, când intenționa să plece în Israel pentru – în cuvintele sale – tratament. Procuratura Anticorupție a dispus reținerea din motiv că „exista un risc considerabil că învinuita se va eschiva de la organul de urmărire penală”. Tauber nu avea interdicție de a părăsi țara, dar Procuratura Anticorupție ceruse încă la 28 aprilie unui judecător de instrucție, înainte ca deputata să-și fi procurat bilet de avion, să-i înlocuiască acesteia măsura preventivă de eliberare provizorie sub control judiciar cu arestul preventiv, pe motiv că deputata a încălcat condițiile măsurii preventive.
- Candidatul sprijinit de PSRM, Grigori Uzun, și candidata Partidului „Șor”, Evghenia Guțul, se vor confrunta în turul doi al alegerilor bașcanului autonomiei găgăuze, programat aparent pe 14 mai.
În turul întâi, din 30 aprilie, candidata propulsată de „Șor”, o anonimă pe plan politic până acum, a acumulat cu câteva zeci de voturi mai mult decât rivalul său socialist, ce-i drept cheltuind pentru campanie considerabil mai mulți bani decât ceilalţi şapte contracandidați luaţi împreună. Prezența la urne, duminica trecută, a fost, potrivit autorității electorale locale și în ciuda unor semne de scepticism, de 58 la sută. În campanie, au prevalat, judecând după cele mai frecvente aprecieri ale comentatorilor, populismul și etalarea mesajelor sau vederilor pro-rusești, cea mai bombastică pildă în acest sens fiind promisiunea liderului socialist Igor Dodon de a-l aduce în vizită în autonomie pe Vladimir Putin.
Te-ar putea interesa și: Socialiștii și Partidul Șor vor lupta în Găgăuzia în turul doi
- Parlamentul a denunțat la 28 aprilie, cu voturile a 55 de deputați ai guvernării, acordurile privind crearea și activitatea Teleradio Companiei Interstatale „MIR”, o companie din cadrul CSI, dominată de Rusia. Guvernul, care a aprobat proiectul de lege, și-a argumentat demersul prin necesitatea de protejare a spațiului audiovizual național și de asigurare a securității informaționale, precizând că neparticiparea Republicii Moldova la activitatea Teleradiocompaniei „MIR” va „reafirma angajamentul țării de condamnare a acțiunilor de agresiune militară asupra unui stat independent”.
- Adunarea generală a Judecătorilor, reluată pe 28 aprilie, după ce a fost întreruptă pe 17 martie, a ales patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și un membru supleant, după o surprinzătoare turnură de atitudine în raport cu puterea politică.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!