Linkuri accesibilitate

Dionis Cenușă: „Republica Moldova demonstrează că orice este posibil”


Interviul dimineții cu politologul de la Chișinău despre semnificația fixării datei alegerilor parlamentare în februarie 2019.

Viitoarele alegeri parlamentare vor fi pe 24 februarie, de Dragobete, zeul tânăr al Panteonului autohton, patronul dragostei și și bunei dispoziții... De ce, totuși, o dată atât de îndepărtată, contrar așteptărilor? Cui convine? Cărui zeu sau patron? Și cine mizează pe o mai buna dispoziție după scrutin – electoratul sau politicienii? O convorbire pe această temă cu politologul Dionis Cenușă.

Dionis Cenușă în studioul Europei Libere la Chișinău
Dionis Cenușă în studioul Europei Libere la Chișinău

Interviul dimineții: cu Dionis Cenușă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:03 0:00
Link direct

Europa Liberă: Data următoarelor alegeri parlamentare este 24 februarie 2019, întâmplător sau nu, de Dragobete, în ultima duminică, practic, valabilă pentru alegeri regulamentare. Timp mult mai mult până la scrutin decât se spera, timp oferit generos de guvernarea democrată opoziției parlamentare „să se pregătească”, cum s-a exprimat dl speaker Candu. Dvs. cum vă explicați această dată – împinsă la limită – a scrutinului?

Dionis Cenușă: „Cu siguranță, guvernarea se gândește la pregătirea pentru alegeri, dar cred că se gândește, în primul rând, la sine. Deci este o generozitate pentru propriile șanse la un rezultat mai bun anul viitor. Sunt mai multe explicații care ne permit cumva să înțelegem de ce a fost luată această decizie și motivațiile au atât caracter intern, cât și extern.”

Europa Liberă: Pe care le-ați remarca în primul rând?

Dionis Cenușă: „Le-aș remarca, în primul rând, pe cele de ordin intern. În urma invalidării alegerilor, opoziția extraparlamentară a obținut un impuls nemaipomenit, la fel am observat că opoziția și-a schimbat tactica protestelor – s-a mutat din capitală în teritoriu, cumva inspirându-se din experiența protestatarilor din Armenia. Deci vedem o ingeniozitate care cumva ne permite să credem că opoziția ar putea să scoată în stradă mult mai multă lume, inclusiv să aducă la proteste oameni care cumva erau distrași de la necesitatea de a protesta. Și acești oameni, din păcate, sunt în teritoriu, unde situația este mult mai gravă decât la Chișinău.

O altă explicație de ordin intern s-ar putea explica prin cele mai recente reforme, adoptate în grabă, iarăși într-o opacitate nemaivăzută și țin de amnistia fiscală, de decriminalizarea infracțiunilor economice. Și toate aceste măsuri, chiar dacă guvernarea spune că sunt pentru a îmbunătăți situația economică, pentru a aduce mai multe investiții ș.a.m.d., ele ar putea la fel fi folosite pentru a „înălbi” foarte mulți bani murdari, care au fost obținuți până acum de diferite grupări, persoane și care ar putea fi folosiți pentru a îmbunătăți pozițiile Partidului Democrat în teritoriu. Deoarece, dacă ne amintim despre votul mixt care a fost adoptat anul trecut în pofida recomandărilor din partea Comisiei Europene, acest vot mixt a fost criticat, în primul rând, pentru că era văzut cumva ca o posibilitate de a promova corupția în teritoriu și, respectiv, de a corupe într-un anumit moment, fie în timpul campaniei electorale sau după, candidații independenți.

Cu acești bani pe care acum guvernarea vrea să-i „înălbească” prin tot felul de scheme cu ușurință pot fi susținuți tot felul de candidați în teritoriu. Deci iarăși este încă o dată o confirmare a faptului că mutarea alegerilor pentru anul viitor este mai degrabă în favoarea guvernării decât în favoarea opoziției.”

Europa Liberă: Altfel spus, guvernarea a mutat data alegerilor, pentru că și-a lăsat răgaz ca să pună în practică această amnistie a capitalurilor despre care s-a vorbit?

Dionis Cenușă: „Da, da, aveți perfectă dreptate! În primul rând, este nevoie de timp iarăși cumva pentru a accelera acest proces și, totodată, să nu uităm că a fost adoptată și reforma fiscală, care cumva favorizează unele grupuri sociale și, prin urmare, ca aceste grupuri sociale să simtă efectul era nevoie...”

Europa Liberă: Se mizează pe efectul pozitiv al acelei reforme?

Dionis Cenușă: „Da, da exact! Și pe lângă asta, e vorba și de aspectele externe care desigur la fel sunt luate în calcul de către Partidul Democrat. Acestea se referă, în primul rând, la relația cu Uniunea Europeană și mai sunt și alte aspecte importante.”

Europa Liberă: Relații nu prea idilice – să spunem așa – în ultimul timp. Această îndepărtare a datei scrutinului ar putea, într-adevăr, ascunde – cum ați remarcat și Dvs. la un moment dat – o miză pe „memoria scurtă” a electoratului și a partenerilor europeni, occidentali, în general. Credeți că este un calcul bun să crezi că ceva timp în plus va șterge din memorie acțiunile Partidului Democrat care, iată, au pus toată lumea în capul acestei formațiuni politice și de guvernământ?

Dionis Cenușă: „Sondajele arată că populația în ultimul timp are o memorie mai bună, pentru că votul mixt de anul trecut și multe alte acțiuni care au fost înfăptuite de către guvernare nu le-a prea permis lor să crească în sondaje, sunt la același nivel de circa 10% din votul disponibil din partea electoratului, ceea ce este foarte puțin, având în vedere eforturile maxime, inclusiv sacrificiile pentru care este dispusă guvernarea.

Cumva este de neînțeles de ce în continuare guvernarea continuă să calce peste noi linii roșii, dar vorbim despre supraviețuirea acestui regim. Din aceste considerente eu cred că guvernarea a decis să meargă la orice, să ridice cota riscurilor la maximum, inclusiv prin invalidarea alegerilor, ceea ce s-a întâmplat foarte recent și desigur schimbarea datei alegerilor, care inițial în general era pentru toamnă 2018, după care circula zvonul despre alegeri care vor avea loc în decembrie, ca în final să ne trezim cu alegeri în februarie.”

Europa Liberă: Și iată acum – în februarie. Ați vorbit, dle Cenușă, la un moment dat în comentariile Dvs. despre „un flirt cu Rusia”. Mai crede Rusia în flirturi, ca să zicem așa?

Dionis Cenușă: „Rusia nu crede în flirturi, dar Rusia privește cu interes modul în care guvernările care se asociază cu Uniunea Europeană demolează optimismul cetățenilor în apropierea de UE. Deci cu cât mai proastă este situația la Chișinău, cu atât mai mult are de câștigat Rusia și, respectiv, partidele care în Republica Moldova promovează agenda Federației Ruse.”

Europa Liberă: Dar ce ați avut în vedere când ați spus că, iată, „partidul de guvernare va merge pe calea unui flirt cu Rusia”?

Dionis Cenușă: „Vă amintiți foarte bine ultimele evenimente legate de dosarul moldovenesc și faptul că Dmitri Kozak, o personalitate destul de influentă din cercul lui Vladimir Putin, a fost numit persoană responsabilă de acest dosar care conține, în primul rând, relațiile comerciale dintre Republica Moldova și Rusia, dar și soluționarea conflictului transnistrean.

Îndată după această numire, reprezentanții Partidului Democrat, mai bine spus dl Candu, a spus că ar fi interesat să aibă o comunicare efectivă sau una pozitivă cu Dmitri Kozak și aici a fost momentul care cumva a inspirat această supoziție că Federația Rusă ar putea fi folosită pentru a apropia cumva relațiile de Uniunea Europeană. Se știe foarte bine că la Bruxelles există actori care cumva se sensibilizează atunci când aud despre factorul rusesc care în Republica Moldova sau în orice altă țară din Parteneriatul Estic se consolidează.”

Europa Liberă: Dar cât de receptivi mai pot fi partenerii occidentali – Statele Unite, Uniunea Europeană, România, în cele din urmă –, la, să-i spunem, ușoara șantajare prin flirtul cu Federația Rusă?

Dionis Cenușă: „Eu am observat că România este susceptibilă la asemenea tipuri de șantaj, iar România va fi o țară extrem de importantă pentru Republica Moldova în 2019, când va prelua președinția în cadrul Consiliului Uniunii Europene pentru șase luni. Iarăși consider că, inclusiv din acest considerent, guvernarea a hotărât să aibă alegeri în februarie 2019 pentru a obține iarăși acest credit de imagine pe care România cu generozitate îl va oferi pentru Republica Moldova, deoarece deja a anunțat că țara vecină va fi printre prioritățile sale pe agenda de președinție în cadrul UE. Deci mai avem încă un motiv din care guvernarea ar fi decis să mute pentru februarie 2019 următoarele alegeri parlamentare.”

Europa Liberă: Și pe finalul acestei discuții, dle Cenușă, ne pare rău, timpul trece atât de repede și am fi dorit să vorbim și despre alte subiecte – alegeri anticipate cauzate cumva de lipsa unei majorități? Și atunci ce vor rezolva anticipatele? Pentru că alergăm poate prea departe, dar o lipsă a majorității pare destul de previzibilă.

Dionis Cenușă: „Îmi amintesc cine a lansat și promovează cel mai mult acest scenariu. Cred că este vorba de președintele Republicii Moldova care, în ultimul timp, se dedă la tot felul de calcule post-electorale, cred că asemenea scenariu desigur este posibil. Republica Moldova demonstrează că orice este posibil, nu există lucruri imprevizibile, adică orice este până la urmă realizabil, având în vedere că instituțiile statului sunt controlate de către un partid, având în vedere că procesele politice sunt manipulate de către Parlament și de către inclusiv oficiul președintelui, dar este un scenariu puțin probabil, deoarece noi avem candidați independenți, avem un vot mixt și avem 51 de deputați care vor fi, probabil, anume acele piese care vor fi mutate și care vor fi negociate între socialiști și democrați, probabil cel mai mult, deoarece anume aceste două partide ar putea obține cele mai multe avantaje din acest vot mixt. De aceea pentru mine este un scenariu puțin probabil.

Am putea avea, după cum a spus și președintele Dodon, probabil el deja negociază un asemenea scenariu, am putea avea o guvernare condusă de către socialiști cu foarte mulți deputați independenți, care reprezintă interesele Partidului Democrat. Deci va fi foarte interesant să vedem cum Partidul Democrat ar putea cumva fi la guvernare, dar nu oficial, prin intermediul candidaților săi independenți.”

XS
SM
MD
LG