Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European urmează să examineze astăzi proiectul Raportului privind aplicarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova. Proiectul documentului, elaborat la sfârșitul lui iulie, constată tendințe dezamăgitoare pe care le manifestă clasa politică moldovenească. Ce abateri de la standardele democratice aprofundează declinul în relațiile cu UE? Și ce consecințe pot fi? O convorbire pe această temă cu politologul Dionis Cenușă.
Europa Liberă: Proiectul unui nou Raport privind aplicarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova va fi examinat astăzi de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European. Raport care, după toate aparențele, nu lasă loc pentru prea mult optimism privind relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, modul în care guvernarea de la Chișinău se raportează la angajamentele ce reies din Acordul de Asociere. De fapt, ce constată acest document? De ce așteptările nu sunt chiar cele mai optimiste din perspectiva Chișinăului, bineînțeles?
Dionis Cenușă: „Raportul este o reflecție și o oglindire a situației de facto care există, pe de o parte, în relația Uniunii Europene cu Republica Moldova, iar pe de altă parte, a modului în care Republica Moldova își respectă angajamentele care reies din litera Acordului de Asociere. Sunt câteva domenii, probabil, care cel mai mult trezesc nemulțumirea și cumva neînțelegerea din partea Bruxelles-ului, care de fapt sunt problemele despre care vorbim în ultimii, cel puțin, un an și jumătate, doi ani. Și aceste probleme sunt, evident, legate de ceea ce se întâmplă în toată afacerea cu investigarea furtului din sistemul bancar, degradarea legislației în domeniul electoral, ceea ce, evident, defavorizează și creează condiții dificile pentru opoziție, astfel ca aceasta să joace un rol important în cumva limitarea poftei politice a partidului de la guvernare și, nu în ultimul rând, modul în care autoritățile tratează subiectul corupției în Republica Moldova. Cam astea ar fi trei domenii, trei zone nevralgice despre care am vorbit și, probabil, vom vorbi, cel puțin până la alegerile din februarie 2019.”
Europa Liberă: Ce de va întâmpla cu acest document? Care va fi parcursul său ulterior, ca să înțeleagă și omul care e mai puțin inițiat în practicile instituționale?
Dionis Cenușă: „Acest document nu este unicul pe care îl elaborează comitetul respectiv din cadrul Parlamentului European. Exact aceeași evaluare se face pe Ucraina și pe Georgia, alte două țări care au acorduri similare cu Uniunea Europeană. Din păcate, din cele trei țări Republica Moldova arată cel mai prost și, bineînțeles, când aceste rapoarte vor fi prezentate, vor fi ulterior circulate către alte instituții, se va confirma încă o dată temperatura relațiilor Uniunii Europene față de cele trei țări, în care, evident, cea mai joasă temperatură este observată în cazul Raportului Bruxelles-ului pentru Chișinău. Și asta încă o dată va pune o întrebare foarte serioasă: ce urmează?”
Europa Liberă: Apropo despre asta. În presă, cel puțin, sunt citați mai mulți experți care susțin că, la acest grad de deteriorare a relațiilor Republica Moldova - Uniunea Europeană, ar fi inevitabile penalități mult mai mari decât suspendarea de odinioară a asistenței macrofinanciare. Despre ce ar putea fi vorba, din punctul Dvs. de vedere?
Dionis Cenușă: „Da, am observat și eu mai multe opinii pe acest subiect. Uniunea Europeană evident a adoptat deja măsuri destul de drastice: suspendarea asistenței
Ce ar putea să urmeze este greu de spus, dar UE nu va atinge acele domenii care pot afecta, în primul rând, interesul public, interesul cetățenilor...
macrofinanciare și a oricăror altor livrări pe direcția ajutorului bugetar direct. E deja un instrument destul de dur aplicat de către Uniunea Europeană. Ce ar putea să urmeze după asta, este greu de spus, dar Uniunea Europeană nu va atinge acele domenii – și aici mă refer, evident, la regimul fără vize – nu va atinge acele domenii care pot afecta, în primul rând, interesul public, interesul cetățenilor și, în al doilea rând, unde este foarte greu să invoci probleme grave, deoarece...”
Europa Liberă: Dar tocmai riscul revederii regimului de vize este cumva pomenit de unii observatori. Am mai vorbit despre această posibilitate și anterior, considerată totuși puțin probabilă... Nu au apărut cumva noi împrejurări care să schimbe datele problemei?
Dionis Cenușă: „Acest subiect este foarte puternic legat de criteriile tehnice pe care Uniunea Europeană le observă atunci când discută probabilitatea suspendării regimului fără vize. Aici, chiar dacă în aspecte procentuale Republica Moldova arată performanțe moderate, nu este o situație gravă. Deci este foarte dificil să aduci argumente, deși, spre exemplu, pachetul de legi privind amnistia fiscală, inmobilitatea legată de modul în care este combătută corupția politică, corupția la nivel înalt...”
Europa Liberă: Cetățenia contra investiții...
Dionis Cenușă: „Da, exact! Ne-ar putea ajuta să găsim argumente în favoarea unei decizii de a examina asemenea modalitate de a penaliza, dar nu există un motiv serios. Deci mai degrabă vorbim despre niște speculații care la Bruxelles, unde mă aflu pe moment, nu circulă. Unicul lucru despre care toți vorbesc este testul electoral, cum se va prezenta Republica Moldova în contextul electoral care se apropie. Deci, dacă autoritățile își vor respecta angajamentele, deși nimeni nu mai are încredere, numărul aliaților Uniunii Europene s-a redus, practic, la zero la Bruxelles. Dacă performanța va fi una cât de cât credibilă, atunci vom putea vedea iarăși noi aranjamente prin care Republica Moldova ar putea să-și restabilească cumva credibilitatea.”
Europa Liberă: Dar nimeni nu mai are încredere?
Dionis Cenușă: „Nimeni nu mai are încredere și așteaptă cumva un fel de reciclare a clasei politice care guvernează la momentul de față în Republica Moldova, reciclare în sensul reînnoirii partidelor, fețelor politice care acum, din păcate, nu sunt nicidecum atractive.”
Europa Liberă: Dar se poate într-un anumit sens produce o schimbare? Nu este deloc imprevizibilă sau imposibilă o venire victorioasă la guvernare a forțelor care consideră Republica Moldova incompatibilă cu parcursul european și va face totul pentru a îndepărta Bruxelles-ul. Nici chiar în acest caz pericolul suspendării visa free nu ar putea crește?
Dionis Cenușă: „Nu, pentru că, iarăși, din propriile discuții cu reprezentanți ai instituțiilor europene am înțeles că mesajele pe care le transmite Președinția, Oficiul președintelui din Chișinău sunt destul de optimiste vizavi de parcursul european al Republicii Moldova. Deci, în Partidul Socialiștilor nu există niciun fel de motivație serioasă, deși au declarat, în ultimii doi ani au făcut tot felul de declarații, care s-au bătut cap în cap, în prezent nu există niciun fel de mesaj dur față de viitorul Acordului de Asociere. Deci, Uniunea Europeană nu este atât de speriată că, în cazul în care socialiștii câștigă alegerile, vom avea o revizuire drastică a parcursului european al Republicii Moldova, mai ales având în vedere scenariile unei posibile coaliții între socialiști și democrați.”
Europa Liberă: Da. Totuși, pe de altă parte, penalitățile sau „sancțiunile” care se aplică în cazul unei guvernări care nu respectă nici litera, nici spiritul angajamentelor respective, să spunem așa, penalitățile au efectul lor „educativ”, dacă o guvernare ține cu adevărat la parcursul european și la acest proces de asociere. Ce se întâmplă însă, dacă o guvernare nu ține și poate își propune ca scop îndepărtarea Republicii Moldova de Uniunea Europeană?
Dionis Cenușă: „Eu cred că Partidul Democrat și partidele care gravitează în jurul acestuia nu își doresc în realitate îndepărtarea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, ci maximizarea beneficiilor pe care acestea le pot obține în contextul european. Deci, faptul că la momentul de față s-au
Integrarea europeană pe care o vede guvernarea este una în care corupția nu este combătută, în care un partid controlează instituțiile de stat ...
înrăutățit relațiile este pentru că Uniunea Europeană a devenit mai principială față de guvernare și nu pentru că guvernarea nu vrea integrarea europeană, doar că integrarea europeană pe care o vede guvernarea este una în care corupția nu este combătută, în care un partid controlează instituțiile de stat, în care procesul de luare a deciziilor, de exemplu, privatizările – și aici îmi amintesc de cea mai recentă privatizare a companiei Air Moldova – au loc în condiții foarte dubioase, cu o transparență minimă. Deci, aceasta este integrarea europeană pe care o vede și pe care și-o dorește...”
Europa Liberă: Beneficiul economic...
Dionis Cenușă: „Da, beneficiul economic, dar care în realitate nu corespunde cu filosofia integrării europene, care presupune deschidere, transparență, o legitimitate adevărată în care cetățenii cred în guvernare, nu fug din țară, nu emigrează din țară, pentru că nu au încredere în instituțiile statului.”
Europa Liberă: Ați fost citat totuși, dle Cenușă, în presă spunând că, pe lângă principialitate, instituţiile europene au nevoie de simţ tactic mai ascuțit la aplicarea acestor condiționalități și ați explicat, ați exemplificat prin faptul că, iată, a fost o reacție poate întârziată a UE la modificarea netransparentă a sistemului electoral. Sugerați că Bruxelles-ul trebuie să reacționeze mai rapid, mai punctual la derapajele democratice observate la Chișinău? Ce ați avut în vedere?
Dionis Cenușă: „Da, exact mesajul pe care l-ați transmis l-am avut în vedere. Și asta pentru că, din păcate, ceea ce se întâmplă în Republica Moldova poate deveni o sursă de inspirație pentru alte guverne similare, partide care sunt la guvernare în regiunea Parteneriatului Estic.”
Europa Liberă: O sursă de inspirație în sensul rău al cuvântului, înțelegem noi?
Dionis Cenușă: „Da, evident, în sensul rău al cuvântului, pentru că avem regimuri oligarhice și în Ucraina, și în Georgia. Evident, ele au traiectoria lor, la momentul de față nu sunt atât de certate ca Partidul Democrat cu instituțiile europene, dar, pe de o parte, Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă că avem un ciclu electoral care este dinamic în Republica Moldova, în viitor vom avea oricum o schimbare, dacă chiar și vor fi socialiștii împreună cu democrații, va fi totuși o schimbare. Deci învățăm pe greșelile proprii și în 2019 va reîncepe oricum un dialog. Uniunea Europeană nu își permite să nu discute cu o țară terță, deoarece partidele de la guvernare rămân la putere în noile formule. Va fi o reîncercare de a revizui dialogul și deci în acel efort va trebui să învețe din greșelile pe care le-a făcut în perioada 2016-2018.”
Europa Liberă: Greșeli totuși?
Dionis Cenușă: „Greșeli, exact! Ca să nu mai accepte decizii tardive. Orice decizie tardivă are costuri politice atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Republica Moldova, care se măsoară în reforme pierdute sau viteza reformelor care, din păcate, costă și bani, costă și votanți, care sunt în Republica Moldova sau pleacă din Republica Moldova.”