Noul sezon politic a început cu stângul ar spune unii cu referire la modul în care au fost reprimate recentele proteste, cele ale opoziţiei şi cel al unioniştilor. Modul în care s-a intervenit poate fi considerat o victorie a actualei guvernări? Cât de fierbinte va fi toamna pre-electorală şi cum vor evolua relaţiile cu occidentul până la alegerile parlamentare? Un punct de vedere al politologului Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă: „Sezonul politic continuă. Nu văd un început ci o continuare la ce am văzut până acum. Acest lucru are loc inclusiv pentru că opoziţia are o agendă care practic este un neîntreruptă şi constă, în mare parte, în încercarea de a mobiliza societatea. Pe de altă parte, guvernarea încearcă să facă orice pentru a discredita ideea protestelor, nu atât ale opoziţiei, cât în general senzaţiile opiniei vizavi de necesitatea protestelor.”
Europa Liberă: Felul în care au fost reprimate aceste proteste poate fi considerat o victorie a puterii?
Dionis Cenuşă: „Este o victorie tactică. Guvernarea anticipa care pot fi urmările. Deşi au fost acţiuni disproporționale conform legislaţiei ele nu au fost de natură să genereze repercusiuni pe care PD nu le poate gestiona corespunzător la nivel de imagine pe intern.”
Europa Liberă: Dar de ce are nevoie puterea să anihileze, să reprime nişte proteste care de fapt sunt foarte lungi şi nu prea aduc roade? Adică ele însele sunt cumva sterile şi ar putea fi chiar neglijate de către putere.
Dionis Cenuşă: „Anume pentru că mai există potenţial în a organiza nişte proteste este important să reduci la zero atractivitatea acestora. Dacă nu exista potenţial în cadrul opoziţiei, atunci guvernarea s-ar fi relaxat demult. Din punctul mei de vedere mai există şi o conexiune cu evenimentele din regiune. Să nu uităm că România este bulversată la proteste la tot pasul. Cunoaştem foarte bine legăturile interumane care există nu doar pe linia politică, vorbim despre unionism, ci şi în general contactele interumane care persistă între R. Moldova şi România. Prin urmare există acest risc permanent că cumva situaţia ar putea fi scăpată de sub control. De aceea guvernarea crede că este cel mai bine să reducă eventuale costuri viitoare motiv din care încearcă să banalizeze, trivializeze şi să creeze acest dispreţ în rândul anumitor cetăţeni vizavi de ceea ce face opoziţia. Cam asta rezultă din ceea ce citim în presa controlată de către PDM sau chiar în mass-media publică, mă refer la televiziunea publică şi platformele acesteia.”
Europa Liberă: Am auzit mulţi analişti spunând că ne aşteaptă o toamnă politică fierbinte. Dvs. cum credeţi că va fi această toamnă pre-electorală?
Dionis Cenuşă: „Va fi una incertă pentru că există mulţi factori pe care nu-i putem prezice şi pentru că guvernarea păstrează această incertitudine. Nu în zădar există speculaţii precum că s-au putea modifica ziua alegerilor sau că va fi sau nu inclusă integrarea europeană în Constituţie şi când s-ar putea întâmpla asta. Foarte multe momente tactice fac parte din agenda şi strategia guvernării despre care noi nu avem o înțelege clară, noi doar presupunem. Toate aceste lucruri creează această imposibilitate de a anticipa cât de fierbinte va fi toamna.
Cu siguranță opoziția va încerca să readucă factorul extern în politica internă pentru că este practic imposibil să foloseşti protestele pentru a te face vizibil. De aceea este important să o faci cumva, de ce nu prin intermediul instituțiilor europene sau a partenerilor din SUA.
Guvernarea, bineînţeles, va folosi tot felul de proxi, de entităţi politice pentru a distrage atenţia opoziţiei, pentru a minimiza ponderea opoziţiei, a o egaliza cu acelaşi Partid Shor şi prin urmare a crea noi realităţi în interiorul politicii moldovenești. E vorba de realități care distorsionează adevărul pentru că, conform sondajelor, opoziţia este pe locul doi după socialişti. Însă percepțiile pe care vrea să le creeze PD este că această opoziție este atât de nesemnificativă, protestele sunt atât de mici şi că opoziție ar fi la fel de neimportantă ca Partidul Shor. Ceea ce nu este adevărat pentru că e vorba de discrepanța de peste 15%, conform sondajelor, între aceste două categorii de entități politice.”
Europa Liberă: Împingerea alegerilor parlamentare către cel mai târziu termen posibil pe ce avantajează şi pe cine dezavantajează?
Dionis Cenuşă: „Avantajează guvernarea pentru că ea are mai mult timp pentru a pune piesele pe tabla de şah şi pentru a le mişca în
Politica internă este profund marcată de cea externă...
direcţia corectă. Ei înţeleg foarte bine contextul regional, cel european şi revin la acesta pentru că el are importanţă în R. Moldova.
Politica internă este profund marcată de cea externă. Vorbim despre președinția României, despre viitoarele alegeri în Parlamentul European. Deci va fi o febră electorală în interiorul UE, va descrește şi mai mult interesul pentru R. Moldova. Prin urmare, se va întâmpla nu doar pentru că autorităţile au făcut tot posibilul ca UE să se detaşeze inclusiv prin amânarea asistenţei macrofinanciare.
În discuţiile personale cu reprezentanţi ai sectorului politic am sesizat un risc pe care şi-l asumă guvernarea atunci când organizează alegeri în perioada iernii când oamenii plătesc facturi mai mari, când oamenii sunt supăraţi. Totodată, gândindu-mă la același aspect, mi-am amintit de situaţia din Ucraina. Niciodată moldovenii nu au protestat non-stop pe temperaturi de minus 15-20 de grade. Totuşi vorbim despre alte realităţi, cele moldoveneşti în care orice factor exogen sau intern șlefuiește un comportament al moldovenilor, comportament care unor nu le place, altora le convine, şi care nu este unul pro-activ din punct de vedere civic.”
Europa Liberă: Săptămâna viitoare şeful statului Igor Dodon convoacă un amplu congres al familiei. Credeţi că e sinceră preocupare pentru starea familiei, că se doreşte discutarea tuturor problemelor reale cu care se confruntă familia şi găsirea unor eventuale soluţii?
Dionis Cenuşă: „Evident vorbim despre o agendă falsă, una care va continua polemizarea pe marginea valorile tradiţionale şi celor netradiţionale, care ar fi potrivit preşedintelui Dodon şi a socialiştilor,
Problemele familiei sunt de altă natură. Ele ţin de migraţia care distruge familiile. Ele ţin de demografie, natalitatea scăzută...
importate prin intermediul integrării europene din UE de către guvernările pro-europene care s-au perindat din 2009. Deci va fi o agendă evident falsă pentru că problemele familiei sunt de altă natură. Ele ţin de migraţia care distruge familiile. Ele ţin de demografie, natalitatea scăzută, dezinteresul obiectiv al persoanelor de a concepe copii pentru că condiţiile de viaţă sunt dificile. Ele ţin de problemele salariale, diferenţa de salarii între femei şi bărbăţi. Violenţa domestică este o altă problemă cu care se confruntă familiile. Deci vorbim despre problemele reale care sunt substituite cu tot felul de discuţii geopolitice şi doctrinare care nu aparţin spectrului de teme pe acasă pe care trebuia să le facă guvernarea, inclusiv Igor Dodon care are un partid puternic, este formal vorbind un partid din opoziţie, dar care nu se manifestă conform statutului pe care îl deţine. Eu văd acest eveniment ca pe o provocare pentru a stârni discuţii neimportantă pentru cetăţeni.”
Europa Liberă: Unii îl văd şi ca un eveniment pre-electoral, unul de lansare în campanie a preşedintelui Igor Dodon care pare să vrea să candideze la parlamentare pe listele PSRM. Ce alte teme, subiecte credeţi că vor încăleca partidele în această perioadă pre-electorală?
Dionis Cenuşă: „Cu siguranţă discuţiile se vor purta pe discuţii fierbinţi care ţin inclusiv de regiunea transnistreană. Nu în zădar vedem interesul președinției de a organiza întrevederi cu liderul de la Tiraspol, întrevederi care sunt sterile pentru că preşedintele nu poate soluţiona nimic, nici măcar promova pe agenda publică ceva.
Din partea partidelor care se declară pro-moldoveneşti, dar sunt de fapt pro-ruse vom vedea încercarea de a readuce în discuţii importanţa relaţiilor cu Rusia, a investitorilor ruşi. Probabil, Igor Dodon va mai avea careva întâlniri cu tot felul de reprezentanţi ai Kremlinului pentru a pune în discuţie subiecte pe care el nu le poate rezolva, dar încearcă să creeze percepţia că mişcă cumva carul înainte.
Din partea guvernării vor fi substituite subiectele importante cu probabil semnale pozitive din partea organizaţiilor internaţionale pe unele domenii unde reformele arată careva progrese, mă refer aici la reformele din sectorul financiar bancar excluzând desigur investigaţiile privind frauda bancară. Guvernarea se va axa şi pe discuţiile pe marginea constituţionalizării vectorului european. Cred că este un subiect foarte important pentru că ar putea dezamorsa această luptă pentru cine este mai proeuropean în R. Moldova decât PD.
Opoziţia are o misiune foarte dificilă atunci când protestele par să nu funcţioneze, mobilizarea este destul de amorfă. Ei nu pot aduce oamenii din teritoriu în Chişinău.”
Europa Liberă: Dar cum explicaţi acest fapt?
Dionis Cenuşă: „Nu pot aduce şi nu pot repeta experiența Armeniei, cred că asta este intenţia lor, pentru că vorbim despre altă mentalitate, vorbim despre alt context. În Armenia au fost multe proteste cu succes până la cel din urmă considerat o revoluţie de catifea. Din păcate în R.
Opoziţia urmează să caute noi soluţii care ţin de socializarea cât mai intensă cu actorii europeni...
Moldova, cu excepţia protestelor care au fost organizate până la modificarea Constituţiei prin care alegerea preşedintelui se face direct de cetăţeni, nu am văzut alte proteste care s-au soldat cu succes. Opoziţia urmează să caute noi soluţii care ţin de socializarea cât mai intensă cu actorii europeni.
Precum am spus anterior opoziţia intră într-o perioadă destul de dificilă deoarece actorii europeni se vor concentra tot mai mult pe subiecte de ordin şi de importanţă internă, întâi de toate, cum va arăta faţa UE după alegerile din 2019. Acesta este un subiect la fel de important pentru R. Moldova deoarece dominarea forţelor conservatoare, eurosceptice în Parlamentul European va schimba foarte mult atitudinea şi dorinţa UE de a fi mai vizibilă, mai tranşantă în raport cu guverne mai puţin democratice din ţările Parteneriatului Estic.”
Europa Liberă: Acţiunile din ultima vreme ale guvernării (schimbarea sistemului electoral, amnistia fiscală, invalidarea alegerilor din Chişinău etc.) reprezintă, potrivit unor analişti, un fel de ardere de poduri cu Occidentul? Credeţi că mai pot fi reluate bunele relaţii până la alegerile parlamentare?
Dionis Cenuşă: „Relaţiile continuă. Intensitatea lor s-a schimbat foarte mult şi tonalitatea discuţiilor. Foarte multe proiecte pe care UE le implementează în R. Moldova au fost recent prezentate în foarte multe imagini ca un succes comun al UE cu guvernarea. Nu putem vorbi despre o ardere totală a podurilor. Cu siguranţă însă au fost create condiții pentru perturbații care au sporit neîncrederea europenilor.”
Europa Liberă: Un soi de răceală?
Dionis Cenuşă: „Un fel de răceală, dar ea nu înseamnă nicidecum ruperea definitivă a relaţiilor. Ar fi fost un semnal de rupere dacă se repeta precedentul anului 2015 când UE a adoptat decizia de a îngheţa orice asistenţă bugetară. Această măsură a fost propusă inclusiv de mine şi colegii mei din platforma societăţii civile în cadrul Parteneriatului estic. Comisia Europeană, Consiliul au evitat să meargă pe un scenariu atât de radical şi au decis doar amânarea asistenţei macrofinanciare. E un fel de nedorinţă de a influenţa foarte mult climatul electoral din R. Moldova înainte de alegeri şi de a nu încuraja şi mai mult partide cu viziuni eurosceptice, pro-ruse, care ar fi putut să valorifice o eventuală răceală totală a relaţiilor cu UE.”
Europa Liberă: De ce totuşi guvernarea a dorit să iasă cumva în această perioadă de sub ochiul veghetor al UE?
Dionis Cenuşă: „Ei au făcut aceste mişcări pentru că au un obiectiv central, major care se rezumă la supravieţuirea politică. Toate aceste decizii de spălarea banilor sau de înălbirea banilor par foarte mult a modalităţi de a consolida cercurile din jurul PD şi de a crea şi mai multă loialitate faţă de guvernare. vorbim despre interese înguste despre care noi nu cunoaştem, dar putem citi din unele investigaţii jurnalistice. Deci au fost depuse eforturi pentru a consolida nu atât nucleul solid al PD, cât cercurile concentrice şi pentru păstrarea regimului actual. S-a procedat pornind nu de la ce vor crede UE şi oficialii europeni, care deja sunt dezamăgiți, ci de la grija faţă de propriul viitor politic de care depinde soarta multora din PD. E vorba şi despre evitarea instanţelor de judecată şi multe alte consecințe negative pentru mulţi din cei aflaţi la guvernare.”
Europa Liberă: Nu există pericolul ca UE să anuleze regimul liberalizat de vize?
Dionis Cenuşă: „Acest pericol poate exista doar dacă sunt înregistraţi parametri foarte negativi la criteriile tehnice care ţin de numărul de solicitări de azil în ţările UE, procentul moldovenilor care stau peste perioada legală de şedere în UE, numărul moldovenilor cărora le este interzis accesul pe teritoriul european pentru că au careva antecedente sau probleme cu actele cu care vor să intre în UE. Există parametri tehnici, dar există şi alte condiționalități care au fost impuse în perioada negocierii acestui regim precum legislația antidiscriminare. Dacă aici vom înregistra regrese majore, atunci putem vorbi despre o eventuală suspendare a acestui regim.
Oficialii europeni, dar şi societatea civilă au atenționat că există riscuri
La nivel de percepţii guvernarea depune toate eforturile pentru a nu escalada situaţia şi pentru a salva aparenţele...
majore dacă aceste linii roşii vor fi depășite. Guvernarea nu vrea să facă acest lucru. Nu în zădar auzim despre tot felul de statistici pozitive precum că moldovenii părăsesc mai puțin țara sau rapoarte încurajatoare despre modul în care este implementat acordul privind regimul liberalizat de vize. La nivel de percepţii guvernarea depune toate eforturile pentru a nu escalada situaţia şi pentru a salva aparenţele. Nici rapoartele UE deocamdată nu arată rezultate extrem de negative. Da ele sunt îngrijorătoare, dar nu într-atât de negative pentru a bate alarma în oficiile europene.”