Linkuri accesibilitate

Diplomații occidentali, îngrijorați de parteneriatul tot mai strâns între Rusia și Iran


O acțiune de protest a diasporei iraniene împotriva sprijinului acordat de oficialii iranieni agresiunii rusești în Ucraina. Kiev, 28 octombrie 2022
O acțiune de protest a diasporei iraniene împotriva sprijinului acordat de oficialii iranieni agresiunii rusești în Ucraina. Kiev, 28 octombrie 2022

Administrația Biden acuză Rusia că este pe punctul de a acorda asistență militară avansată Iranului, inclusiv sisteme de apărare aeriană, elicoptere și avioane de vânătoare, parte a aprofundării cooperării dintre cele două națiuni, informează AP.

Teheranul furnizează deja drone pentru invazia lui Vladimir Putin în Ucraina și liderii celor două țări vorbesc tot mai des despre un parteneriat strategic.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, a invocat vineri evaluările serviciilor de informații americane în sprijinul acestor acuzații, afirmând că Rusia oferă Iranului „sprijin militar și tehnic la un nivel fără precedent ceea ce transformă relația lor într-un parteneriat deplin în probleme de apărare și securitate”.

Kirby a afirmat că Rusia și Iranul au în vedere înființarea unei linii de asamblare a dronelor în Rusia pentru conflictul din Ucraina. Pe de altă parte, Rusia instruiește piloți iranieni pentru zboruri cu avionul de luptă Sukhoi Su-35, urmând să-i livreze avionul Iranului în cursul acestui an.

Acuzațiile americane fac parte din efortul deliberat al SUA de a izola global Rusia, exercitând presiuni asupra națiunilor arabe care nu au adoptat o poziție fermă împotriva invaziei Rusiei în Ucraina pentru a încerca să limiteze impactul regional negativ al Iranului.

La începutul acestui an, administrația Biden a acuzat Arabia Saudită că s-a alăturat Rusiei în conflict fiind de acord cu limitarea cotezi de extracție a petrolului decisă de cartelul OPEC+ pentru a crește prețul petrolului, o creștere esențială pentru finanțarea efortului de război al Moscovei. Arabia Saudită și Iranul se află în tabere opuse într-un război purtat prin intermediari care durează de ani de zile în Yemen.

Kirby a declarat că transferurile de arme încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și că SUA vor folosi instrumentele pe care le au la dispoziție „pentru a expune și a întrerupe aceste activități”.

Îngrijorările legate de „parteneriatul de apărare tot mai intens” între Rusia și Iran sunt formulate în contextul în care administrația Biden a susținut în mod repetat Iranul că ajută Rusia în invazia Ucrainei.

Oficialii americani susțin că Iranul a vândut sute de drone de atac rușilor în cursul verii. Kirby a reafirmat vineri convingerea administrației de la Washington că Iranul intenționează să vândă sute de rachete balistice către Rusia. Oficialul american a recunoscut totuși că SUA nu au încă suficiente informații pentru a înțelege de ce acordul nu a fost pus în practică.

Ce sunt dronele kamikaze/sinucigașe

  • Dronele Shahed-136 de producție iraniană au fost folosite de Rusia pentru prima dată în războiul din Ucraina în septembrie 2022.
  • Sunt cunoscute drept drone kamikaze, sau sinucigașe. Analogia mai corectă este cu o rachetă mică de croazieră, cu o capacitate distructivă relativ limitată.
  • Au o sarcină utilă de 50 kg de explozibil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia ar fi cumpărat 2.400 astfel de drone.
  • Dronele Shahed-136 „sunt greu de interceptat în mod constant”, dar viteza lor este mică în comparație cu a rachetelor de croazieră, ceea ce înseamnă că apărarea aeriană „va avea întotdeauna o șansă”. (Justin Bronk, expert militar, Institutul RUSI, Londra)
  • Folosirea dronelor kamikaze pare să confirme speculațiile că Rusia nu mai are multe rachete ghidate.
  • Potrivit unei evaluări ucrainene (14 octombrie 2022), Moscova și-a epuizat aproximativ două treimi din stocuri. Ar fi rămas cu numai 124 din 900 de rachete Iskander cu rază medie de acțiune.
  • Dronele kamikaze/sinucigașe sunt mai eficiente împotriva unor ținte statice precum infrastructura energetică și de comunicații, decât împotriva armatelor în mișcare. (The Guardian, 17 octombrie 2022)

La rândul ei, ambasadoarea britanică la ONU, Barbara Woodward, a acuzat vineri Rusia că încearcă să obțină mai multe arme de la Iran, inclusiv sute de rachete balistice, în schimbul unui „nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic„ pentru Teheran. „Suntem îngrijorați că Rusia vrea să furnizeze Iranului componente militare mai avansate, ceea ce va permite Iranului să își consolideze capacitatea de înarmare", a spus ea. „Este imperios necesar, prin urmare, ca adevărul despre vânzările de armament ale Iranului către Rusia să fie deconspirate și investigate de către ONU cât mai curând posibil.”

La reuniunea Consiliului de Securitate al ONU convocată de Rusia pentru a evalua impactul armelor occidentale furnizate Ucrainei, ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a negat din nou că Iranul furnizează arme Ucrainei. „Complexul militar industrial din Rusia poate funcționa perfect și nu are nevoie de ajutorul nimănui, în timp ce industria militară ucraineană practic nu există și este asistată de industria și companiile occidentale", a declarat el.

Alianțe disperate

Casa Albă afirmă că Rusia a apelat, de asemenea, la Coreea de Nord pentru artilerie, în timp ce războiul de nouă luni continuă. Coreea de Nord a negat această afirmație. Casa Albă a încercat nu odată să pună în evidență dependența Rusiei de Iran și Coreea de Nord, o altă națiune în mare măsură izolată pe scena internațională, pentru sprijin în timp ce își continuă războiul împotriva Ucrainei.

Ministrul britanic de externe James Cleverly a numit colaborarea Iran-Rusia o „alianță disperată”. „Iranul este acum unul dintre principalii susținători militari ai Rusiei”, a spus el. „Înțelegerile lor sordide au făcut ca regimul iranian să furnizeze sute de drone Moscovei, pe care aceasta le-a folosit pentru a ataca infrastructura critică a Ucrainei și pentru a ucide civili. „Rusia, în schimb, oferă sprijin militar și tehnic regimului iranian, ceea ce va crește riscul pe care acesta îl reprezintă pentru partenerii noștri din Orientul Mijlociu și pentru securitatea internațională."

Administrația Biden a decis recent să aplice sancțiuni împotriva firmelor și entităților iraniene implicate în transferul de drone iraniene către Rusia pentru a fi folosite în Ucraina. Totul vine în contextul în care administrația a condamnat reprimarea violentă de către republica islamică a protestelor care au izbucnit în tot Iranul după moartea în septembrie a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în timp ce era arestată de poliția moralității.

Chiar dacă Casa Albă a acuzat Iranul că susține efortul de război al Rusiei, administrația nu a abandonat posibilitatea de a reactiva acordul nuclear iranian din 2015 - la care administrația Trump a renunțat unilteral în 2018.

Pactul, cunoscut sub numele de Joint Comprehensive Plan of Action sau JCPOA, ar oferi Iranului o scutire de sancțiuni de miliarde de dolari dacă regimul de la Teheran acceptă să reducă programul nuclear la limitele stabilite prin acordul din 2015.

XS
SM
MD
LG