Linkuri accesibilitate

Diplomația română răspunde declarației lui Dmitri Medvedev privind crearea unei noi Românii Mari


Imaginea de profil de pe Facebook a ministerului român de Externe.
Imaginea de profil de pe Facebook a ministerului român de Externe.

Declarațiile lui Dmitri Medvedev după decizia Consiliului European de a acorda statutul de țări candidate la intrarea în Uniunea Europeană pentru R. Moldova și Ucraina fac parte din retorica falsă a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, se spune într-un comunicat al ministerului român de Externe:

„Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi”.

Diplomația de la București a reacționat astfel la cele spuse pe 25 iunie de fostul premier și președinte rus Dmitri Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. Întrebat de agenția TASS cât de curând crede el că se va alătura Moldova Uniunii Europene, Medvedev a spus că această țară ar putea adera rapid la UE prin crearea unei noi Românii Mari, fără să aștepte terminarea procesului normal de aderare, care s-ar putea întinde pe decenii.

Acesta nu este singurul schimb de declarații între Moscova, București și Chișinău după decizia liderilor UE de a acorda Republicii Moldova statut de țară candidată. Pe 24 iunie, purtătoarea de cuvânt a ministerul rus de Externe Maria Zaharova a declarat că decizia din 23 iunie a Consiliului European va avea consecințe negative.

În altă ordine de idei, tot pe 24 iunie, președinta R.Moldova Maia Sandu a răspuns acuzației formulate de ministrul de externe rus Serghei Lavrov că autoritățile moldovene ar încerca să „anuleze tot ce este rusesc, așa cum face Ucraina” prin intermediul Legii securității informaționale, care interzice știrile și emisiunile analitice rusești.

Vorbind la o conferință de presă prilejuită de decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidat la aderare la UE, Maia Sandu a spus că legea respectivă combate dezinformarea și propaganda.

XS
SM
MD
LG