Linkuri accesibilitate

Diplomația rusă avertizează: decizia UE privind Ucraina si R. Moldova va avea consecințe negative


Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zaharova (arhivă).
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zaharova (arhivă).

Reacția Moscovei la faptul că Ucraina și R. Moldova au obținut statutul de candidate la intrarea în Uniunea Europeană oscilează între a considera decizia de la Bruxelles „o treabă internă europeană”, care nu reprezintă „o amenințare” pentru Rusia, și a avertiza că ea va avea consecințe negative.

Vineri seară, ministerul rus de Externe a declarat că decizia de joi a liderilor Uniunii Europene cu privire la Ucraina și Moldova va avea consecințe negative.

„(...)Uniunea Europeană a confirmat [prin această decizie] că nu renunță să exploateze geopolitic Comunitatea Statelor Independente, pentru a izola Rusia”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova, citată de Reuters.

„Nu se gândesc la consecințele negative ...”, a mai spus Zaharova.

Avertismentul Mariei Zaharova pare să continue pe de o parte raționamentul șefului ei direct, ministrul de externe Serghei Lavrov, care vineri dimineață acuza între altele Uniunea Europeană și NATO că ar duce un război împotriva Rusiei, comparabil cu cel dus de puterile Axei împotriva Uniunii Sovietice în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Dar tot Lavrov declara, în cursul vizitei din Azerbaidjan, că eventuala aderare a Ucrainei și Moldovei la Uniunea Europeană nu prezintă „nici un risc” pentru Rusia, pentru că UE nu este o alianță militară, relatează Agenția France Presse.

La rîndul său, Kremlinul, într-o primă reacție afirma că acordarea statutului de țară candidată Ucrainei și R. Moldova este „o treabă internă europeană”.

„Important pentru noi este să nu ne creeze mai multe probleme, și să nu creeze acestor state probleme în relația cu noi”, a mai spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând că relațiile Rusiei cu Uniunea Europeană sunt oricum atât de proaste încât este „foarte greu să le stricăm și mai tare”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG