Linkuri accesibilitate

Diplomat rus: Moscova ar putea refuza reînnoirea acordului de export de cereale


În portul Odesa, un vas care transportă cereale este pregătit de plecare
În portul Odesa, un vas care transportă cereale este pregătit de plecare

Moscova ar putea respinge reînnoirea acordului privind exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră dacă nu-i vor fi îndeplinite cererile, a declarat ambasadorul rus la ONU la Geneva pentru Reuters.

Moscova a înaintat Națiunilor Unite o listă de plângeri cu privire la acest acord, negociat de ONU și Turcia în iulie, a declarat Ghennadi Gatilov într-un interviu acordat Reuters publicat pe 13 octombrie. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a primit pe 12 octombrie o listă cu nemulțumirile Rusiei.

Acordul a făcut posibilă reluarea exporturile de cereale ucrainene din porturile din Marea Neagră. De asemenea, și Rusia a putut să reia exporturile de cereale și îngrășăminte proprii.

Oficialii ONU urmează să meargă la Moscova pe 16 octombrie pentru a discuta despre reînnoirea acordului. Rusia s-a plâns de punerea în aplicare a acestuia, susținând că cerealele nu ajung în țările mai sărace așa cum era prevăzut și că încă întâmpină dificultăți în vânzarea de îngrășăminte și alimente.

Gatilov a declarat pentru Reuters că există posibilitatea ca Rusia să respingă reînnoirea acordului. El a spus că Rusia „nu este împotriva livrărilor de cereale, dar acest acord ar trebui să fie echitabil. Ar trebui să fie cinstit și corect implementat de toate părțile”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG