În ciuda faptului că Beijingul și-a intensificat criticile la adresa Washingtonului, chiar prin vocea lui Xi, serviciile de informații americane încă cred că cea mai bună strategie este de a împiedica escaladarea tensiunilor bilaterale și a menține stabilitatea.
Analizele comunității de informații mai arată că este probabil că Rusia nu-și dorește o confruntare cu Statele Unite și NATO, dar că există potențialul ca așa ceva să se întâmple. Un recent raport arată „Până acum liderii ruși au evitat să acționeze în direcția extinderii conflictului dincolo de frontierele Ucrainei, dar riscul escaladării rămâne semnificativ”.
Haines a spus în fața comisiei senatoriale că conflictul din Ucraina a devenit unul de uzură în care nici una dintre părți nu are un avantaj militar și că Vladimir Putin va continua războiul, poate chiar ani de zile. „Nu anticipăm că armata rusă își va reveni anul acesta suficient ca să obțină câștiguri teritoriale majore, dar Putin își face probabil calculul că timpul joacă în favoarea lui și că prelungind războiul, inclusiv pauze potențiale în lupte, ar putea fi cea mai bună cale pe care o mai are pentru a satisface interesele strategice ale Rusiei în Ucraina, chiar dacă asta ar lua ani de zile” – a spus Haines.
Ea a explicat că Rusia nu va putea menține, după toate probabilitățile, nici actualul nivel modest de ofensivă fără o altă mobilizare obligatorie și surse externe de muniție. „Ar putea să treacă integral la apărarea teritoriilor pe care le ocupă în prezent” – a spus directoarea serviciilor de informații. „Putin probabil rămâne încrezător că Rusia poate înfrânge Ucraina și vrea să împiedice Occidentul să încline balanța” – a arătat Haines, adăugând că Rusia a suferit pierderi masive în Ucraina și că Moscova va deveni mai dependentă de potențialul său nuclear și cibernetic, în condițiile în care capabilitățile convenționale au fost degradate semnificativ.