Linkuri accesibilitate

Directorul AIEA: Situația la Zaporojie rămâne precară


Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică
Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat că a fost restabilită alimentarea cu energie electrică la centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina, după ce a doua întrerupere în cinci zile a evidențiat cât de „precare” sunt siguranța și securitatea nucleare în centrală.

După ce conexiunea la linia electrică externă a fost întreruptă, generatoarele diesel de urgență ale centralei au început să funcționeze automat pentru a furniza celor șase reactoare electricitatea de care au nevoie pentru răcire și alte funcții esențiale de siguranță, a precizat AIEA într-un comunicat.

Grossi spune că faptul că alimentarea externă a centralei a fost întreruptă din cauza unui incident petrecut la mare distanță arată cât de vulnerabilă este centrala care dispune în prezent de o singură linie electrică de conectare la rețea. El a afirmat că situația de la centrală „este în mod clar de nesusținut și că este nevoie de acțiuni imediate pentru a consolida siguranța și securitatea nucleară și pentru a preveni producerea unui accident nuclear”.

Moscova și Kievul au făcut schimb de acuzații luni de zile în legătură cu bombardamentele din apropierea centralei. Grossi s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, pe 11 octombrie, ca parte a eforturilor sale de a stabili o zonă de siguranță și securitate în jurul centralei. El urmează să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev pe 13 octombrie pentru discuții suplimentare.

XS
SM
MD
LG