Linkuri accesibilitate

Directorul executiv al companiei Ryanair spune că se opune interzicerii pe termen lung a zborurilor peste Belarus


Michael O'Leary, director executiv al companiei Ryanair

Directorul executiv al companiei Ryanair spune că se opune interzicerii pe termen lung a zborurilor peste Belarus, avertizând că este periculos să fie politizat spațiul aerian al unei țări.

Michael O'Leary a spus că aterizarea forțată a unui zbor Ryanair pe 23 mai la Minsk a fost „în mod clar o încălcare premeditată a tuturor regulilor aviației internaționale”. Dar el a susținut că răspunsul internațional la oprirea zborurilor peste Belarus nu poate fi eficient pe termen lung.

O'Leary a depus mărturie în fața Comitetului pentru transport al Parlamentului britanic marți despre deturnarea zborului Ryanair, care se afla în drum de la Atena la Vilnius.

După aterizarea forțată la Minsk, autoritățile au reținut doi pasageri - bloggerul belarus de opoziție Raman Pratasevici și pe prietena sa, Sofia Sapega – care este cetățean al Rusiei - provocând indignare la nivel Mondial și înăsprirea sancțiunilor împotriva regimului de la Minsk.

Controlorii de trafic din Belarus au spus piloților Ryanair să devieze zborul, invocând o amenințare cu bomba care s-a dovedit a fi falsă. Un avion militar din Belarus a însoțit avionul.

Marea Britanie și Uniunea Europeană au răspuns recomandând companiilor aeriene să evite spațiul aerian din Belarus și interzicând zborurile companiei aviatice din Belarus Belavia să folosească aeroporturile țărilor Uniunii Europene.

„Acest lucru nu este în interesul nostru pe termen lung, al industriei sau în interesul pasagerilor noștri", a declarat O'Leary menționând că zborurile dintre Marea Britanie și Asia, de exemplu, trebuie să zboare acum ocolind Belarusul.

„Este un teritoriu foarte periculos în care ne aflăm, dacă vom începe să politizăm drepturile de zbor și de zbor asupra oricărei țări”, a adăugat O'Leary.

Directorul executiv al Autorității de Aviație Civilă din Marea Britanie, Richard Moriarty, a declarat că este de acord cu O'Leary asupra necesității de a se reveni la ceea ce este „protocolul aviației civile”.

Ambasadorul Belarusului la Londra, Maksim Yermalovici, a refuzat invitația de a depune mărturie în fața comitetului parlamentului britanic.

Deturnarea zborului Ryanair este, în prezent, investigată de Organizația Aviației Civile Internaționale a ONU (ICAO), care urmează să emită un raport în următoarele săptămâni.

Lidera opoziției din Belarus, aflată în exil, Svetlana Țihanovskaia, s-a adresat și ea comitetului parlamentului britanic, cerând întărirea sancțiunilor împotriva regimului de la Minsk. Țihanovskaia a cerut, de asemenea, Regatului Unit să contribuie la organizarea unor alegeri democratice în Belarus și a sugerat că Londra ar putea iniția o discuție preliminară „cu privire la o conferință politică internațională la nivel înalt privind soluționarea crizei ” cu participarea unor reprezentanți ai Moscovei și ai Minskului.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG