Linkuri accesibilitate

Directorul SIS: Rusia și-a mărit efectivele de militari ruși de la Cobasna


Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandr Esaulenco, a declarat într-un interviu pentru publicația ucraineană Glavcom că Rusia și-a mărit efectivele de militari ruși care păzesc depozitului de muniții de la Cobasna și care se află ilegal (fără mandat) pe teritoriul Republicii Moldova.

„În primul rând, vorbim despre regiunea noastră separatistă: vorbim despre Transnistria; vorbim de formațiuni militare ilegale – un grup operativ al trupelor ruse (GOTR); vorbim despre compoziția militară din jurul satul Cobasna. Din câte cunoaștem, protecția acestor depozite este acum întărită și înțelegem că acest factor este unul dintre elemenele-cheie în ceea ce privește utilizarea elementelor destabilizatoare în țara noastră”, a declarat Esaulenco în interviul cu Glavcom, citat de G4media.

Rusia are în regiunea separatistă transnistreană circa 1.500 – 2.000 de soldați împărți în trupe de menținerea a păcii cu mandat legal și Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) care nu au mandat pentru a fi prezente în Republica Moldova și care au misiunea de a păzi depozitele de muniții de la Cobasna de lângă granița cu Ucraina.

În depozitul de la Cobasna erau depozitate circa 20.000 de tone de muniții. În prezent, cantitatea de muniții rămasă acolo nu se cunoaște exact, deoarece de circa 20 de ani, nimeni din rândul oficialilor OSCE sau moldoveni nu au mai fost lăsați să inspecteze acest obiectiv militar.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG