Linkuri accesibilitate

„Discriminarea persista și în Moldova în diferite forme” (politologul Dionis Cenușă)


Revista presei matinale, la radio Europa Liberă.

Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:42 0:00
Link direct

Noi.md reține reacția unui fost vice-premier moldovean, Alexandru Muravschi, la declarația epidemiologilor că au atenuat restricțiile sub presiunea autorităților. Publicația scrie că șefa de la sănătate a recunoscut recent că deși rata mortalității din cauza noului coronavirus a crescut cu 11%, iar rata celor recuperați a scăzut cu o treime, sub presiunea autorităților s-a acceptat relaxarea măsurilor restrictive, fapt ce doar a înrăutățit situația. La părerea lui Muravschi, "în continuare va fi doar mai rău, în cazul în care autoritățile nu vor arăta toată puterea sa, nu vor înceta să flirteze cu bisericile și nu vor rezista presiunilor oamenilor furioși și a celor ce suferă..." E nevoie, crede Muravschi, de mobilizarea tuturor resurselor financiare pentru a sprijini antreprenorii și lucrătorii din sectoarele blocate ale economiei, iar liderii politici ar trebui să înțeleagă că inițial au de doborât un dușman comun, abia apoi să se muște unul pe altul și să se ocupe de toate prostiile pe care le fac acum.

Sanatate info publică opinia directoarei Centrului pentru Politici și analize în Sănătate, Stela Bivol, despre rolul presei care ar trebui să se schimbe în această perioadă. Aceasta ar trebui să facă jurnalism în serviciul public, gândindu-se conștient că ceea ce scrie are efect asupra psihicului omului.

Să acopere subiecte, care să-l țină pe om în sfera productivă – să-i dea o speranță și să-i păstreze mintea întreagă – asta ar trebui să facă presa, crede Bivol. Mintea omului trebuie ocupată cu lucruri/activități care să-l ajute să înțeleagă că el poate să facă ceva, să nu aibă senzația de neputință, de disperare și senzația că totul este rău”, mai crede experta citată de sanatate info.

Ion Chicu s-a văzut cu Hogan și cu Michalko. Ultimii doi poartă mască, nu și prim-ministrul, scrie realitatea.md. În continuare, publicația se referă la temele discutate de șeful cabinetului și ambasadorii american și european. Din condiționalități aferente asistenței macrofinanciare din partea UE, se precizează în articol, guvernul a definitivat și aprobat în regim prioritar legea privind achizițiile în sectorul energetic, al apei, al transporturilor și al serviciilor poștale, precum și legea referitoare la constatarea încălcărilor în domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului. S-ar fi înregistrat progres în crearea echipei comune de investigație RM-Letonia pe dosarul fraudei bancare și înregistrat un proiect de lege pentru abrogarea Programului Cetățenie prin investiții care acum e în proces de avizare. Peter Michalko a anunțat despre alocarea a 5 milioane de euro pentru a susține Guvernul RM în procesul de implementare a Acordului de Asociere, se mai spune în articol.

Tv8.md citează spusele deputatului Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, care susține că Guvernul Chicu trebuie să pice și critică modul în care acesta a gestionat criza provocată de Covid – 19. Munteanu spune că actualul Guvern este unul imoral și eșuat și trebuie să pice. „Cu trosnet, englezește, nu contează tehnica căderii sale inevitabile, ci faptul înlocuirii lui cu un Guvern normal. Să plece cu toată colecția sa de aforisme malițioase în adresa prietenilor noștri adevărați din România și din Europa. Cetățenii RM au nevoie de un Guvern capabil, onest, european, inclusiv, de salvare națională, sprijinit la momentul oportun de cel puțin 55 voturi în Parlamentul Republicii Moldova", este citat Igor Munteanu.

Ntv.md anunță că guvernul se pregătește să voteze, săptămâna viitoare, noul pachet de măsuri pentru susținerea mediului de afaceri elaborat la inițiativa președintelui Igor Dodon. Este vorba despre extinderea termenului de reeșalonare a creditelor luate de agenții economici până la sfârșitul anului, nu în mod obișnuit până la 1 iunie 2020. De asemenea, statul va acoperi dobânzile bancare la creditele noi pentru agenții economici, în mărimea a șase fonduri de salarizare, pentru perioada de până la 31 decembrie 2021, mai scrie publicația. Într-o altă știre, aceasta citează îndemnul premierului către reprezentanții mediului de afaceri să fie mai activi și să aplice la pachetul inițial de măsuri de susținere a businessului. Deocamdată, oamenii de afaceri nu s-ar grăbi să acceseze aceste subvenții, deși Guvernul a alocat banii necesari, susține prim-ministrul.

Nicolae Negru se ocupă în ziarulnational.md de un mesaj al președintelui Igor Dodon adresat lui Krasnoselski. După o discuție telefonică cu acesta, Igor Dodon și-a exprimat, pe pagina de Facebook „recunoștința” la adresa „omologului” său tiraspolean „pentru contribuție… la rezolvarea problemelor legate de asigurarea circulației cetățenilor între malurile Nistrului”. “După aceasta mai crede cineva că Dodon e președintele Republicii Moldova și că el nu recunoaște republicuța separatistă?. Mai are cineva dubii că e pudelul lui Putin, pudel intrat în căldură? Vi-l imaginați pe Zelenski telefonându-i vreunui lider separatist de la Donețk, Luhansk sau Simferopol, ca să le exprime „recunoștință” pentru că au fost amabili să discute cu el?”, se întreabă Nicolae Negru și continuă: “au trecut două luni de când Tiraspolul s-a baricadat, profitând de pandemie, blocând circulația cetățenilor din Republica Moldova, creându-le probleme mai cu seamă celor din satele de dincolo de Nistru care s-au opus separatismului și care pot trece pe malul drept doar cu bacul de la Molovata. Prin ce logică se poate ajunge la concluzia că Krasnoselski merită recunoștință? Dacă s-a baricadat, să stea baricadat, el și toată „protipendada” separatistă. Kievul nu le permite să iasă din „republicuța” lor, de ce le permite Chișinăul? Răspunsul e simplu: fiindcă Dodon nu este de facto președintele Republicii Moldova, ci pudelul lui Putin”, mai scrie Nicolae Negru.

Exportul de vinuri din R. Moldova a scăzut semnificativ în lunile martie-mai 2020, din cauza restricțiilor impuse de mai multe țări în timpul pandemiei de coronavirus, afirmă directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, într-un interviu pentru Radio Chișinău. Moldova exportă 85% din volumul de vin produs, suntem o țară preponderent orientată spre export. Iar piețele spre care exportăm – China a fost închisă, în izolare sanitară, după care a urmat Europa Centrală. De la începutul lunii martie, au fost înregistrate primele descreșteri ale exportului de vinuri din R. Moldova, din ultimii cinci ani. În luna martie a scăzut cu 10 % exportul de vin, un milion de litri de vin nu l-am vândut. În luna aprilie s-a accentuat – încă trei milioane de litri și în luna mai cam același volum – trei milioane de litri”. Totodată, sectorul a pierdut, doar în luna mai, 60 de milioane de lei, a estimat Gheorghe Arpentin.

Ipn.md estimează în una din știrile sale că în perioada stării de urgență, numărul donatorilor de sânge a scăzut de patru ori. Centrul Național de Transfuzie a Sângelui a făcut față solicitărilor în mare parte din rezervele de sânge și produse sanguine colectate anterior, a declarat pentru Ipn șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari.
„Dacă nu dispuneam, până la declanșarea acestei epidemii, de stocuri suficiente de componente sanguine și preparate biomedicale din sânge, lucrurile urmau a fi foarte dificile și destul de grave”, mai spune Svetlana Cebotari.

În timp ce mii de oameni din întreaga lume, de la Sydney la Londra, au sfidat pandemia sâmbătă, 6 iunie, pentru a pune capăt rasismului şi brutalităţii poliţiei, o revoltă mondială fără precedent, declanşată de moartea afroamericanului George Floyd în timpul arestării sale în Minneapolis, Statele Unite, în R. Moldova, crede politologul Dionis Cenușă, subiectul discriminării pe criteriu rasial este invizibil. El scrie pe pagina sa de Facebook că “daca ar avea loc vreun val de proteste anti-discriminare in Rusia, ar fi fost împânzit tot spațiul public moldovenesc cu dezaprobare absoluta”. Acum, însă, în timp ce în multe capitale europene au loc proteste împotriva rasismului si discriminarii - inainte de toate fata de cel din SUA, în Moldova, nicio forta politica, niciuna, nu a lansat vreun mesaj impotriva discriminarii. “Este evident ca temele pentru iesiri publice sunt selectate atent, de catre clasa politica, in functie de simpatii geopolitice. In acest caz, ar fi probabil cazul ca societatea civila sa ia atitudine. Discriminarea persista in Moldova in diferite forme - de la cetatenii moldoveni discriminati de regimul separatist pe malul stang al Nistrului pana la populatia infectata cu Covid-19”, crede Cenușă.

XS
SM
MD
LG