Linkuri accesibilitate

Discuții între SUA și Danemarca privind conducta de gaze Nord Stream 2


Secretarul de stat american Mike Pompeo și șefa guvernului danez, Mette Frederiksen, 22 iulie, 2020

Secretarul de stat american Mike Pompeo a sosit în Danemarca, unde urmează să abordeze chestiunea conductei de gaze Nord Stream 2 în discuții cu șefa guvernului danez, Mette Frederiksen. Conducta pe care o construiește Rusia ar urma să dubleze capacitatea de transport a gazelor rusești către Europa, prin Marea Baltică, iar segmentul de conductă încă nefinisat trece prin zona economică exclusivă a Danemarcii.

Săptămâna trecută, Pompeo a reiterat că firmele care ajută Rusia să finiseze conducta vor putea fi sancționate de Statele Unite. Washington-ul se opune proiectului pe motiv că va întări influența Kremlinului în Europa și va pedepsi Ucraina, lipsind-o de controlul asupra tranzitului de gaze rusești către consumatorii europeni. Vasele europene care participau la construcție și-au întrerupt aceste activități în decembrie, la anunțarea primei runde de sancțiuni americane.

Rusia speră să poată construi conducta cu propriile nave, așa încât Statele Unite sunt pe cale să extindă sancțiunile nu doar asupra navelor, ci și a firmelor care ajută Moscova. Un asemenea amendament a fost adoptat pe 20 iulie de Camera Reprezentanților, dar mai urmează să fie aprobat de Senat și promulgat de președintele american.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG