Delegațiile Statelor Unite și Rusiei au încheiat luni seară opt ore de discuții la Geneva, la începutul a ceea ce se așteaptă să fie o săptămână de diplomație dificilă, concentrată pe cererile de securitate ale Moscovei și pe amenințarea armată la granițele Ucrainei.
Adjuncta secretarului de stat american Wendy Sherman, șefa delegației americane, a calificat discuțiile cu ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov drept „serioase” și „în spirit de afaceri”.
Sherman a descris întâlnirea ca „discuții”, mai degrabă decât negocieri, și a spus că Statele Unite nu au analizat cererile Rusiei în detaliu.
Ea a adăugat că Statele Unite au venit la întâlnire cu câteva propuneri, inclusiv despre desfășurarea instalaților apărării antirachetă în Europa și limite asupra exercițiilor militare.
Potrivit lui Sherman, propunerile americane trebuie să fie reciproce. Ea spune că a respins cererile rusești de reducere a nivelelor trupelor americane din Europa de Est, spunând că această problemă „nu era pe ordinea de zi” a discuției din 10 ianuarie.
Discuțiile au loc pe fondul unei dispute cu privire la acumularea militară rusă în apropierea graniței cu Ucraina, despre care Occidentul se teme că ar putea semnala că Moscova pregătește o invazie. Rusia a anexat peninsula Crimeea a Ucrainei în 2014 și a sprijinit separatiștii care luptă cu forțele guvernamentale din estul Ucrainei.
Înainte de începerea oficială a discuțiilor, Sherman și Riabkov s-au întâlnit pentru o cină de lucru pe 9 ianuarie la Geneva.
Discuțiile bilaterale de la Geneva vor fi urmate de o reuniune a Consiliului NATO-Rusia la Bruxelles, pe 12 ianuarie. Discuții multilaterale, separate. în cadrul Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa (OSCE) sunt de asemenea programate la Viena pe 13 ianuarie.
Departamentul de Stat a declarat înainte de întâlnirea din 10 ianuarie că Statele Unite „nu vor discuta despre securitatea europeană fără aliații și partenerii noștri europeni”, într-o referire la cererile de securitate ale Rusiei.
„Secretarul adjunct a subliniat că discuțiile asupra anumitor subiecte vor fi rezervate reuniunii Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles din 12 ianuarie și reuniunii Consiliului Permanent OSCE de la Viena din 13 ianuarie”, a mai spus Departamentul de Stat.
Sherman „a subliniat angajamentul Statelor Unite față de principiile internaționale de suveranitate, integritate teritorială și libertatea națiunilor suverane de a-și alege propriile alianțe”, se arată în declarație, cu referire la Ucraina și aspirațiile acesteia de a adera la NATO.
Riabkov le-a spus reporterilor înainte de întâlnirea din 10 ianuarie că se aștepta ca discuțiile să fie „dificile”.
Președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au purtat două convorbiri telefonice în decembrie, însoțite de evenimente diplomatice care au implicat oficiali din Statele Unite, aliații lor europeni și Ucraina și Rusia - care culminează cu cele trei întâlniri din această săptămână.
Putin a emis o serie de pretenții, inclusiv garanții că NATO nu se va extinde în continuare spre est cu state foste sovietice precum Ucraina și Georgia. De asemenea, Kremlinul dorește ca alianța să anuleze desfășurarea trupelor și a armelor în Europa de Est.
Înaintea discuțiilor de la Geneva, Riabkov a prezentat cele trei cerințe ale Rusiei: să nu se mai extindă NATO, zero rachete la granițele Rusiei, și ca NATO să nu mai țină exerciții militare, operațiuni de informații sau infrastructură în afara „granițelor” sale din 1997. (MT)