Linkuri accesibilitate

Discuții despre o nouă întrevedere între negociatorii Chișinăului și Tiraspolului | Invenția unui elev de la Soroca


Următoarea întâlnire a reprezentanților politici ai Chișinăului și Tiraspolului ar putea avea loc pe 17 februarie, a declarat presei, Vitali Ignatiev, negociatorul-șef de la Tiraspol.
Următoarea întâlnire a reprezentanților politici ai Chișinăului și Tiraspolului ar putea avea loc pe 17 februarie, a declarat presei, Vitali Ignatiev, negociatorul-șef de la Tiraspol.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Biroul politici de reintegrare și-a exprimat disponibilitatea participării la o nouă întrevedere cu reprezentanții politici ai Tiraspolului, informează portalul newsmaker.md. Jurnaliștii notează că așa numitul „ministru de externe” din stânga Nistrului, Vitali Ignatiev, a fost cel care a invitat Chișinăul la negocieri. Potrivit autorităților, data și agenda de discuții urmează să fie convenite, cu precizarea că Chișinăul va menține în dezbateri tema liberei circulații și cea a cazurilor individuale de încălcare a drepturilor omului.
  • Radio Chișinău îl citează pe analistul Ion Tăbârță, în opinia căruia datoria la curentul electric acumulată în timp de Apa-Canal Chișinău este în mod evident o problemă cu un substrat politic. Anterior, primarul capitalei, Ion Ceban a declarat că municipiul Chișinău riscă să rămână fără apă. Potrivit lui Tăbârță, este necesară verificarea organelor care au admis acumularea datoriilor și un management defectuos al întreprinderii. „Problemele acumulării datoriei cum susține ANRE ar fi în managementul defectuos al întreprinderii Apa-Canal și anume aici ar fi necesară acea inspecție a organelor competente pentru a înțelege cine până într-un final se face vinovat de acele datorii acumulate de Apa-Canal”, este de părere Ion Tăbârță.
  • Portalul tv8.md relatează că inspectorii ANSA au descoperit în urma unor controale în unitățile de alimentație publică și comerț din capitală mai multe produse alimentare cu termen de valabilitate expirat, neetichetate și păstrate în condiții neigienice. Potrivit Direcției Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor din municipiul Chișinău, au fost inspectate șapte localuri de alimentație publică, nouă hipermagazine și centre comerciale, o piață agroalimentară și un depozit de produse alimentare de origine animală. În consecință, au fost aplicate restricții de comercializare a produselor alimentare neconforme de origine animală și non-animală în cantitate totală de aproximativ 4800 kg.
  • Un fost angajat al Ambasadei Republicii Moldova la București, învinuit de abuz în serviciu, a restituit încă 305 mii lei din suma prejudiciului cauzat bugetului de stat, scrie portalul agora.md. Potrivit Centrului Național Anticorupție (CNA), până în prezent, acesta a restituit în total peste 1,5 milioane lei. Reporterii notează că funcționarul a intrat în vizorul Centrului Național Anticorupție și al procurorilor anticorupție în 2020, după ce a devenit cunoscut faptul că acesta ar fi perceput taxe de la cetățenii R. Moldova pentru echivalarea permiselor de conducere moldovenești în românești, pe care nu le-a reflectat în contabilitatea misiunii diplomatice.
  • Moldovenii se adresează de cinci ori mai des la CEDO decât europenii, titrează portalul mold-street.com. Reporterii citează date dintr-un raport analitic al Centrului de Resurse Juridice, în care se precizează că în 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a primit 642 de cereri înaintate împotriva R. Moldova, cu 12 mai multe față de anul 2021. „Raportat la populația țării, acest număr este foarte mare”, Moldova clasându-se pe locul 4 din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, atrag atenția experții CRJM.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Un elev din Soroca a creat o mână artificială pentru persoanele care nu au un braţ, scriu într-o postare pe Facebook jurnaliștii de la ziarul Observatorul de Nord, informație care s-a bucurat de o atenție sporită din partea internauților. Reporterii notează că proiectul, realizat cu ajutorul tehnologiilor de imprimare 3D i-a adus un premiu important tânărului Artiom Onilov, care este pasionat de inginerie încă din copilărie.
  • Pe Instagram, cea mai populară postare este a Europei Libere, în care se anunță că permisele de conducere emise de Republica Moldova au devenit valabile și în Turcia. Potrivit unui acord care a intrat în vigoare la 14 ianuarie, pe lângă faptul că le va fi asigurată libera circulație în Turcia, cetățenii moldoveni vor putea încheia contracte avantajoase de muncă în domeniul transportului rutier.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG