Linkuri accesibilitate

„Dispărut în larg?!” Tatăl unui marinar de pe crucișătorul Moskva își exprimă furia, în timp ce Rusia tace


La cinci zile după pierderea crucișătorului Moskva, cea mai mare navă de război scufundată în ultimii 40 de ani, soarta echipajului rus este încă învăluită în mister.
La cinci zile după pierderea crucișătorului Moskva, cea mai mare navă de război scufundată în ultimii 40 de ani, soarta echipajului rus este încă învăluită în mister.

Dmitri Șkrebeț cunoaște adevărata soartă a fiului său, în vârstă de 20 de ani, chiar dacă autoritățile ruse încă nu i-au spus-o.

Igor Șkrebeț era bucătar la bordul crucișătorului Moskva, aflat în largul Mării Negre, când acesta ar fi fost lovit de două rachete ucrainene Neptun, pe 13 aprilie. Rusia a atribuit dezastrul unei explozii a muniției aflate la bordul navei.

Nava-amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, Moskva, care avea la bord aproximativ 500 de membri ai echipajului la momentul respectiv, a fost cuprinsă de flăcări și s-a scufundat pe vreme furtunoasă a doua zi, înainte de a ajunge în port.

Tatăl lui Igor afirmă că ofițerii de marină l-au contactat pentru a-i spune că fiul său nu e mort, ci mai degrabă se află printre cei „dispăruți”, o declarație pe care nu o crede având în vedere circumstanțele.

O captură de ecran de pe pagina VKontakte a lui Dmitri Șkrebeț, care îl arată pe fiul său, Igor, bucătar la bordul crucișătorului Moskva, dat dispărut de autoritățile de la Moscova.
O captură de ecran de pe pagina VKontakte a lui Dmitri Șkrebeț, care îl arată pe fiul său, Igor, bucătar la bordul crucișătorului Moskva, dat dispărut de autoritățile de la Moscova.

„Băieți dispăruți în larg?!!!” a scris el într-o postare pe contul său de VKontakte.

La șase zile după pierderea crucișătorului, cea mai mare navă scufundată în 40 de ani, încă nu se cunoaște soarta echipajului. Rusia nu a oferit nicio declarație oficială despre numărul marinarilor morți în urma incidentului - sau inclusiv dacă există morți.

Într-o declarație la scurt timp după incident, autoritățile ruse au spus că au salvat „întregul” echipaj. Ulterior, însă, trimiterea la „întreg” a început să lipsească.

Șkrebeț este unul dintre cei cel puțin patru marinari considerați dispăruți sau morți de statul rus, pe baza postărilor de pe conturile de social media ale membrilor familiei.

Varvara Vahrușeva a postat pe rețelele de socializare că soțul ei, Ivan Vahrușev, a fost ucis în incident. Ea a spus că a primit un apel de la oficialii marinei ruse în după-amiaza zilei de 14 aprilie. Comandantul șef al marinei ruse, amiralul Nikolai Evmenov, s-a întâlnit cu echipajul navei în portul Sevastopol pe 16 aprilie.

Ivan Vahrușev a murit în urma scufundării navei amiral Moskva.
Ivan Vahrușev a murit în urma scufundării navei amiral Moskva.

Un videoclip al întâlnirii, postat pe rețelele de socializare, îi arată pe marinarii supraviețuitori, aliniați în două rânduri - aproximativ 100 de persoane. Nu este clar dacă restul de 400 de membri ai echipajului sunt fie morți, fie răniți.

Coroane de flori depuse la un memorial din Sevastopol și postate pe rețelele de socializare au fost dedicate „navei și echipajului”, o confirmare indirectă a deceselor de la bordul crucișătorului.

Șkrebeț-tatăl a mers la un spital din Sevastopol împreună cu soția sa în căutarea cadavrului fiului lor. Irina Șkrebeț spune că au dat de aproximativ 200 de tineri acoperiți de arsuri, dar nu și de băiatul lor.

„Ne-am uitat la fiecare copil ars. Nu pot să vă spun cât de greu este, dar nu l-am găsit pe al meu. Erau doar 200 de oameni acolo, iar pe crucișător erau peste 500. Unde sunt ceilalți?”, a spus Irina Șkrebeț într-un interviu pentru publicația The Insider.

Autoritățile de la Moscova sunt cunoscute pentru ascunderea catastrofelor și a numărului de victime, în timpul războiului sau pe timp de pace.

În august 2000, o torpilă de la bordul submarinului nuclear Kursk a explodat, ucigând majoritatea membrilor echipajului său și scufundându-se alături de cei 23 de supraviețuitori la fundul mării. Tragedia a luat viețile tuturor celor 118 marinari aflați la bord.

Mark Tarasov se numără printre marinarii ruși dați dispăruți după scufundarea crucișătorului Moskva.
Mark Tarasov se numără printre marinarii ruși dați dispăruți după scufundarea crucișătorului Moskva.

Explozia a fost captată de seismografele din întreaga Europă, dar marina rusă nu a recunoscut în mod public catastrofa produsă.

Președintele Vladimir Putin, pe atunci la începutul primului său mandat la Kremlin, a continuat să plece în vacanță la Marea Neagră și nu a făcut nicio declarație despre Kursk timp de mai mult de o săptămână, până la întoarcerea sa la Moscova.

În timpul războaielor din Cecenia din anii 1990 și începutul anilor 2000, Moscova a ținut ascuns numărul soldaților și civililor uciși. La fel și cu actualul război din Ucraina. Rusia a declarat oficial că mai puțin de 2.000 de soldați au murit, în ciuda dovezilor tot mai evidente că numărul lor este mult mai mare.

Marinarii supraviețuitori de la bordul crucișătorului s-au adunat la Sevastopol pe 16 aprilie. Nu se cunoaște încă numărul celor dispăruți.
Marinarii supraviețuitori de la bordul crucișătorului s-au adunat la Sevastopol pe 16 aprilie. Nu se cunoaște încă numărul celor dispăruți.

Statele Unite și aliații occidentali au evaluat la începutul acestei luni numărul soldaților ruși uciși la 10.000.

Printre morți se numără inclusiv recruții noi, deși Moscova a spus inițial că nu sunt trimiși la război. După ce au recunoscut că unii au fost trimiși accidental în Ucraina, oficialii ruși au transmis că recruții rămași se vor întoarce în țară.

Cu toate acestea, Igor Șkrebeț este unul dintre cei cel puțin patru recruți „dispăruți” de la bordul Moscovei, a declarat tatăl său pentru Crimea.Realities, un canal de știri al Europei Libere. Tânărul Șkrebeț, un locuitor din Ialta, Crimeea, a fost recrutat în iulie.

„Cred că oamenii care au permis ca acest lucru să se întâmple ar trebui să fie pedepsiți”, a declarat Dimitri Șkrebeț pentru Europa Liberă. „Și cum mint cinic pe canalele (de televiziune, n.r.) că toți sunt în viață. Cum pot minți într-un mod atât de cinic?”

Șkrebeț a declarat pentru Europa Liberă că a fost contactat de rudele altor trei recruți dispăruți și că au trimis un apel către armata rusă, întrebând ce s-a întâmplat cu adevărat cu fiii lor.

El a spus că una dintre cei care l-au contactat a fost mama unui recrut din Sankt Petersburg, o posibilă doamnă Uliana Tarasova, care a anunțat pe rețelele de socializare că și fiul ei, Mark Tarasov, este dat „dispărut”.

Tarasov a fost recrutat in decembrie și în aceeași lună a postat o fotografie cu el în uniformă de marinar pe contul său de Instagram, potrivit agenției de presă Agenstvo.

Mai târziu în aceeași lună, Tarasov a postat o fotografie cu el însuși în uniforma sa de marinar pe contul său de Instagram, transmite Agenstvo.

„Ne vedem peste un an”, a scris el.

Articol scris de Todd Prince pe baza reportajelor Current Time, Crimeea.Realități și serviciul ucrainean al Europei Libere, tradus de Sorin Dojan, Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG