Linkuri accesibilitate

Dispute în cinematografia din Republica Moldova


Conferinţa de presă organizată de câţiva cineaşti moldoveni
Conferinţa de presă organizată de câţiva cineaşti moldoveni

Cineaștii care au apărut în fața presei recomandă Centrului Național al Cinematografiei să-și treacă în caietul de sarcini îmbunătățirea distribuției filmelor pe teritoriul Republicii Moldova.

Înaintea unui concurs de alocare a fondurilor bugetare pentru proiecte cinematografice, câțiva dintre cei mai activi cineaști moldoveni și-au exprimat neîncrederea că Centrul Național al Cinematografiei va alege proiectele cele mai bune. Conducerea instituției a respins criticile, spunând că a îmbunătățit regulamentul față de anul trecut, când acest concurs a avut loc pentru prima dată.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:27 0:00
Link direct


Anul trecut Centrul Național al Cinematografiei (CNC) a pus la dispoziție circa cinci milioane de lei pentru realizarea filmelor în cadrul unui concurs. Mulți dintre potențialii participanți au ezitat să se înscrie în competiție. De vină ar fi fost un regulament confuz, dar mai ales gradul înalt de risc la accesarea banilor publici, au afirmat azi câțiva cineaști moldoveni, în cadrul unei conferințe de presă. Altfel spus clauzele regulamentului au fost formulate astfel încât oricine ar fi câștigat concursul risca să comită fraude financiare.

Regizorul moldovean Igor Cobîleanschi consideră că până la începerea sesiunii din 2018, CNC ar trebui să clarifice situația concursului de finanțare din 2017.

„Cinematografia este o zonă unde se cheltuie banul și în momentul în care banul public se cheltuie nerespectându-se legile sau ocolindu-se, asta va exploda la un moment dat mai târziu și se va transforma într-o, cum să zic, într-o mocirlă a iresponsabilităților. Domnul Jereghi trebuie punctual să respecte legea și să creeze condiții de activitate pentru toți cineaștii, nefavorizând pe unii sau din contra, defavorizând pe alții.”

Cineaștii care au apărut în fața presei recomandă CNC să-și treacă în caietul de sarcini îmbunătățirea distribuției filmelor pe teritoriul Republicii Moldova; organizarea unui concurs de finanțare obiectiv și transparent și crearea unei viziuni clare pentru dezvoltarea cinematografiei locale. Regizorul și producătorul de film Sergiu Zanoaga:

„Comunitatea de profesioniști, comunitatea cineaștilor este dezbinată. Am putea să presupunem că acest fenomen ar putea fi organic, gen, așa s-a întâmplat, dar chiar dacă ar fi fost așa, cred că CNC trebuia să fie prima instituție care să se sesizeze și să-și pună probleme, de ce comunitatea de profesioniști pentru care existăm este dezbinată? Din păcate, directorul actual al CNC din punctul meu de vedere provoacă și urmărește dezbinarea comunității profesioniste. Din punctul meu de vedere, breasla unită este nucleul, baza funcționării unui sistem.”

Printre cineaștii care au lansat apelul revendicativ este regizorul și producătorul Sergiu Prodan, directorul companiei Moldova-Film, Alexandru Vasilache, și Sergiu Cumatrenco, producător și creator de filme.

Primele dispute în mediul cineaștilor au început anul trecut, când directorul CNC Valeriu Jereghi a acuzat organizatorii festivalurilor de film TIFF și Anim'est că ar fi încercat sa însușească bani publici și s-ar fi eschivat de la plata impozitelor.

Recunosc, nu fac parte din categoria oamenilor care au avut răbdarea să urmărească schimbul de replici si acuze reciproce. Astăzi însă m-am văzut silită să înțeleg ce rol are CNC în distribuția prevăzută de lege.

Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova a fost creat pentru implementarea politicilor de stat în domeniul cinematografiei, se menționează pe site-ul oficial. E o instituție publică „tânără”, activează de un an. Prin asta explică directorul CNC, Valeriu Jereghi, unele carențe de procedură. El mai spune că regulamentul concursului de finanțare a proiectelor cinematografice a fost aprobat de Ministerul Culturii anul trecut, iar la etapa consultărilor publice cineaștii nu au înaintat propuneri.

„Noi am prezentat și la Ministerul Culturii unele modificări, cerințe pentru modificări în regulament, în legea cinematografiei. Se lucrează la acest modificări, așteptăm aprobarea lor și pe parcurs mergem mai departe, vom dezvolta spre bine acest regulament.

Europa Liberă: Dar cu cine au fost discutate aceste modificări?

Valeriu Jereghi: Aceste modificări din nou au fost prezentate la Ministerul Culturii, Ministerul Culturii din nou a consultat cu cineaștii […], din nou nu a venit nimic de la ei.”

Directorul CNC, Valeriu Jereghi, promite că împreună cu președintele Uniunii Cineaștilor planifică convocarea unei ședințe comune, cu participarea reprezentanților Ministerului Culturii și a Ministerului Finanțelor. În felul acesta își propune să obțină „un nou sistem de relații” astfel încât dezbaterea problemelor din breaslă să se producă în mod deschis și transparent. De altfel, unul dintre oponenții cei mai vocali ai președintelui CNC, Dumitru Marian, constată într-o emisiune de la postul de televiziune TV8 că lucrurile în cele din urma iau o turnură bună și că în maxim cinci ani un reprezentant al cinematografiei din Republica Moldova neapărat va obține un trofeu de talia Oscarului sau a Globului de Aur.

Previous Next

XS
SM
MD
LG