Linkuri accesibilitate

Divorț în stil italian: dușmanii de ieri PD și M5S decid să formeze un guvern 


Premierul Giuseppe Conte la Bruxelles în iulie 2019
Premierul Giuseppe Conte la Bruxelles în iulie 2019

Un acord neașteptat dintre M5S şi PD încheie trei săptămâni de incertitudine politică în Italia.

Guvernul în mâinile lui Conte”, titrează astăzi în prima pagină Corriere della Sera. Este revanșa lui Matteo Renzi... și a lui Giuseppe Conte.

Premierul Giuseppe Conte, căruia nimeni nu-i dădea mari șanse de supraviețuire politică, s-a întâlnit joi cu președintele Sergio Mattarella, care i-a încredințat formarea noului guvern. De îndată, Mişcarea 5 Stele (M5S) care îl sprijină pe Conte, un fost avocat, şi Partidul Democrat al fostului premier de centru-stânga Matteo Renzi s-au înţeles să formeze o coaliţie de guvernare, avându-l ca premier tot pe Giuseppe Conte și evitând astfel organizarea alegerilor anticipate pe care le-ar fi dorit Matteo Salvini.

Acordul neașteptat dintre M5S şi PD încheie trei săptămâni de incertitudine politică, după ce vicepremierul și ministrul de interne Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta), a făcut să cadă, pe 8 august, guvernul de coaliţie cu mișcarea Cinci Stele, iar premierul Conte şi-a depus demisia pe 20 august.

Durul Salvini, omul care făcuse din Bruxelles și din Europa țintele nemulțumirii populare în Italia, a jucat și, cel puțin pentru moment, a pierdut. Nimeni nu se aștepta ca partenerii lui Salvini din Cinque Stelle (M5S), slăbiți politic și care au înghițit atâtea umilințe de la el, să intre într-o alianță cu PD, Partidul Democrat, formațiunea de centru-stânga a fostului premier Matteo Renzi.

De un an încoace, politicienii din PD și cei din M5S care vor forma acum noua coaliție s-au insultat în toate felurile, jurând tuturor sfinților că nici o apropiere între ei nu este posibilă.

Pentru Beppe Grillo, actorul fondator al mișcării M5S, Matteo Renzi era „micul cretin din Florența”. Invers, Renzi și PD vedeau în M5S o adunătură de extremiști incompetenți. Și unii și alții erau însă convinși că a organiza alegeri acum ar fi un gest politic iresponsabil, dată fiind marea probabilitate că ele ar fi fost câștigate tot de Salvini, care, deși a pierdut 5 procente în sondaje de la începutul crizei, rămâne totuși politicianul italian cel mai popular.

Există însă între cele două formațiuni și multe puncte de vedere comune, în privința mediului înconjurător sau a politicilor sociale, de pildă. În realitate, mulți din votanții Cinque Stelle sunt transfugi dezamăgiți de stânga. Și politicienii Cinque Stelle sunt însă anti-europeni, apropiați de tendința britanicului Nigel Farage și complezenți vizavi de Putin, așa încât mariajul lor cu PD va fi un foarte urmărit număr de echilibristică politică.

Marea ciocnire va fi mai degrabă în chestiunea migrației. Cinque Stelle a sprijinit cu totul măsurile restrictive ale lui Salvini, inclusiv interdicția impusă navelor umanitare de a intra în apele italiene.

Astăzi, în puține ore, s-a ajuns deja la o împărțire a principalelor ministere, M5S păstrând, pe lângă postul de prim ministru în persoana aceluiași Conte, ministerele apărării, justiției, învățământului și toate celelalte pe care le avea. Piețele financiare răsuflă acum ușurate.

În sfârșit, Italia mai e și singura țară care încă nu a propus oficial un candidat Comisar UE. Sigur, nici România nu a făcut-o pe calea cea mai oficială, motiv pentru care Bruxelles nu a confirmat și nu a menționat în niciun fel sugestiile făcute de la București, care au devenit publice mai degrabă pe calea presei. În schimb, Italia nu a dat nici un semn până acum, iar împărțirea portofoliilor în Comisie e așteptată a se petrece săptămâna viitoare.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG